Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων Aσχολούμενων με τους Aστέγους (FEANTSA), «ο αριθμός των ανθρώπων που στερούνται στέγη στην Ελλάδα προσεγγίζει τις 20.000, χωρίς να περιλαμβάνονται οι εγκλωβισμένοι μετανάστες από το Δουβλίνο ΙΙ.»
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να ενημερωθεί αν στο ΕΣΠΑ υπάρχουν κονδύλια για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος της Ε.Ε. Andor, τονίζει ότι η «ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει καμία αίτηση χρηματοδότησης για προγράμματα υπέρ αστέγων», παρά το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
«Τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2007-2013 που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ δεν προβλέπουν τέτοιου είδους ενέργειες», συμπλήρωσε.
Το πρόγραμμα διαθέτει 310 εκατ. ευρώ και δεν έχουμε ζητήσει ούτε ένα ευρώ.
Παλιάνθρωποι.
Άντε και στα δικά μας…
Πάντα πρωτοπόρες οι ΗΠΑ στην εκμετάλλευση λαών, ανοίγουν νέους δρόμους στο ξεζούμισμα των εργαζόμενων. Αμερικανικές, λοιπόν, αλυσίδες καταστημάτων με προϊόντα αξίας ενός δολαρίου, σκέφτηκαν ένα πολύ απλό και ελκυστικό τρόπο εκμετάλλευσης. Ονόμασαν όλους τους εργαζόμενους που απασχολούν διευθυντές και έτσι τους έχουν να δουλεύουν ολημερίς, χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες και αργίες.
Παράδειγμα, η Family Dollar είναι μία από τις πολλές αμερικανικές εταιρίες που πουλούν φτηνά προϊόντα (κατασκευασμένα σε Κίνα και Μεξικό) η οποία διαθέτει πάνω από 6.700 καταστήματα, 45.000 υπαλλήλους και είχε 7,9 δισ. δολάρια κέρδη για το 2010.
Οι… διευθυντές αυτής της εταιρίας, δουλεύουν επί 60-80 ώρες την εβδομάδα, ξεφορτώνουν εμπορεύματα, καθαρίζουν αποθήκες, κάνουν όλες τις δουλειές και είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν και τους ένοπλους ληστές, με μισθό κάτω του βασικού.
Είδες τα Αμερικανάκια;
FOOD CYCLE
Στην άλλοτε κραταιά «Γηραιά Αλβιόνα», τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ δύσκολα για το λαό και ένα νέο «κίνημα» φουντώνει με γρήγορους ρυθμούς Ο λόγος για τους skippers.
Περί τίνος πρόκειται;
«Είναι πολύ απλό. Βουτάς μέσα στον κάδο σκουπιδιών και παίρνεις ό,τι σου ανοίγει την όρεξη. Εμείς, στο σπίτι που μένουμε 5 άτομα, τρεφόμαστε αποκλειστικά από τους κάδους. Γάλα, κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα, γιαούρτι, σοκολάτες, παγωτά, γλυκά, κυριολεκτικά τα πάντα. Κάνουμε οργανωμένες εφόδους με ποδήλατα κάθε μέρα.».
Αυτά δήλωσαν στο tvxs, οι Dan Iles και Kester Reid, απόφοιτοι Πολιτικών Επιστημών-επαγγελματίες skippers.
Και συνεχίζουν: «Στην Αγγλία το skipping έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις που έχουν πανεπιστήμια, υπάρχει μια κοινότητα από skippers -κυρίως νέους- που τριγυρνάνε και συλλέγουν φαγητό.».
Είμαστε μακριά από τον Μεσαίωνα;
Εξαθλίωση χωρίς τέλος
Με βάση τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, τα καταφέραμε!
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τις 804.597 από 767.381 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 37.216. Σε ένα χρόνο, δε, χάθηκαν συνολικά 175.795 θέσεις εργασίας και, βέβαια, μιλάμε για τα επίσημα κυβερνητικά νούμερα
Μια κατάσταση που αποτυπώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της ύφεσης στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το τίμημα της «σωτηρίας της χώρας» και το αντίτιμο της γενναίας χρηματοδότησης του κεφαλαίου και των τραπεζών.
Όμως, το ακόμα πιο τραγικό τούτης της μεθοδευμένης απαξίωσης των εργαζομένων, είναι τούτο:
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων έφτασε τα 277.904 άτομα, δηλαδή επιδοτούνταν μόνο οι 4 στους 10 άνεργους.
Αν αναλογισθούμε ότι χάνονται 4 δισ. ευρώ από τις εισφορές που αναλογούν στους άνεργους, καταλαβαίνεται για τι πρόβλημα μιλάμε.
Χοντρό δούλεμα
Θα θυμάστε όλοι με πόσες τυμπανοκρουσίες και καλοπληρωμένες διαφημίσεις στα ΜΜΕ, προπαγάνδιζε η κυβέρνηση τη σωτηρία των αγροτών.
«Φυτέψτε παντού φωτοβολταϊκά»!
Από τη μια, ουρές οι αγρότες από τα ξημερώματα στα γραφεία της ΔΕΗ, για να… φυτέψουν φωτοβολταϊκά και να σωθούν και, απ’ την άλλη, η κυβέρνηση να υπόσχεται «σίγουρο εισόδημα».
Έρχεται τώρα η ΔΕΗ και λέει πως τα δίκτυά της είναι κορεσμένα και δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο ρεύμα, άσε που και η τιμή του δεν έχει ακόμα καθορισθεί. Όλα αυτά, πέντε μήνες μετά την κατάθεση των αιτήσεων των αγροτών, που υπολογίζονται σε περίπου 6.000, και ενώ έχουν καταβληθεί προκαταβολές στη ΔΕΗ για την εκπόνηση μελέτης δικτύου που, συνολικά, φτάνουν περί τα 3 εκ. ευρώ, ενώ το κόστος σύνταξης των σχετικών μελετών, φτάνει έως 4.000 ευρώ ανά αίτηση.
Τους άλλαξαν τα φώτα.
Σταράτες ταξικές κουβέντες
Καθαρά και ξάστερα μέχρι κυνισμού, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναλαμβάνει να μας εξηγήσει τη βασική επιδίωξη του κεφαλαίου που κρύβεται πίσω από το σίριαλ «κλειστά επαγγέλματα».
Η Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, έχει σοβαρό πρόβλημα επειδή αν και το μέσο ποσοστό επιχειρηματικού κέρδους είναι αισθητά υψηλότερο (32,4%) από το αντίστοιχο της Ε.Ε. (20,1%), σε επίπεδο επιχείρησης η σχέση αυτή αναστρέφεται και τα κέρδη, ανά επιχείρηση, είναι στη χώρα μας πολύ χαμηλότερα.
Τι φταίει, σύμφωνα με την εφημερίδα;
«Υπάρχει διασπορά των κερδών, εξαιτίας του σημαντικού αριθμού μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες στερούν από τα μεγάλα οικονομικά επιχειρηματικά συγκροτήματα τη δυνατότητα να αποκομίζουν μεγάλο κέρδος και έτσι πνίγονται οι προϋποθέσεις να γίνουμε ανταγωνιστικοί».
Τι πρέπει να γίνει;
Φορτηγατζήδες, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακεία κ.λπ. να «ανοίξουν», να αλώσουν 2-3 πολυεθνικές την αγορά, για να γίνουμε «ανταγωνιστικοί»
Καθαρά πράγματα.