Ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή με την εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Με χιλιάδες συνέδρους να έχουν καταφθάσει από όλη τη χώρα, φάνηκε από την αρχή ότι ήταν μια διαδικασία που θα μπορούσε να γεννήσει ελπίδες στα μέλη του κόμματος και κυρίως να στείλει μήνυμα διεξόδου και σωτηρίας στη δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Το Συνέδριο γίνεται σε μια στιγμή που η δικομματική κυβέρνηση, μετά τις «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα, έχει φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα μίνι μνημόνιο το οποίο, εκτός των άλλων, αποτελεί λίστα προγραφών για κομμάτια της κοινωνίας. Ένα πολυνομοσχέδιο που σήκωσε και πάλι πλήθος αντιδράσεων με χιλιάδες ανθρώπους να είναι στους δρόμους και να δίνουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή. Αυτά, έξω από το Συνέδριο. Γιατί είναι αλήθεια ότι το έξω κλίμα δεν φάνηκε να μεταλαμπαδεύεται εντός των χώρων του κλειστού γηπέδου του Ταε  Κβο ντο, όπου η συζήτηση, αν και πλούσια, βρέθηκε σε αρκετές περιπτώσεις να βασανίζεται με ορισμένα «επίδικα» γύρω από το πόσο ριζοσπαστικός είναι ή δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και γύρω από λίστες, συνιστώσες, καταγραφή συσχετισμών. Ζητήματα, δηλαδή, που αφορούν το «μέσα», ενώ ζητούμενο και στόχος είναι το «έξω».
Μετά τις σημερινές συζητήσεις και ψηφοφορίες για το Καταστατικό του νέου ενιαίου κόμματος αλλά και για τη Διακήρυξη και την Πολιτική Απόφαση, η αυριανή διαδικασία θα είναι… εκλογική. Από τη Δευτέρα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αποδείξει ότι πράγματι δουλεύει πάνω σε ένα σχέδιο διεξόδου για τη χώρα και το λαό της, ένα σχέδιο που να πείθει αλλά και να παρακινεί σε δράση και αγώνα ένα λαό που έχει αποδείξει τη διαθεσιμότητά του. Σε αυτό το πεδίο είναι που θα φανεί και η επιτυχία του ιδρυτικού 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Περισσότερες απολογιστικές εκτιμήσεις για το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο φύλλο του Δρόμου, το Σάββατο 20 Ιουλίου.

Πανηγυρική εκκίνηση και ενθουσιασμός

Του Ηλία Σταθάτου

«Ώστε εδώ είναι το Συνέδριο; Ωραία διαμόρφωσαν τον χώρο! Σημαίες, κόσμος… Κοίτα γήπεδο, πανέμορφο και ρημάζει, ακόμα το πληρώνουμε… Άντε πάμε, έχουμε πολύ δουλειά κι έχουμε αργήσει…». Ο διάλογος μεταξύ δύο συνέδρων που μόλις είχαν αποβιβασθεί από το τραμ, συμπυκνώνει εξαιρετικά πολλές από τις διαστάσεις που όρισαν την πρώτη ημέρα του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Με ενθουσιασμό, ελπίδα, αλλά και αγωνία προσέρχονταν οι σύνεδροι την Τετάρτη στο χώρο του Τάε Κβο ντο, όπου όλα ήταν έτοιμα για το 1ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλοί είχαν να συναντηθούν αρκετό καιρό και βρήκαν την ευκαιρία για συζήτηση. Άλλοι είχαν να βρεθούν ακόμη περισσότερο χρόνο… Ο συμμαθητής μου (χρόνια είχα να τον δώ, με χρονική απόσταση τέτοια που αναρωτιέσαι για αρκετή ώρα αν το άτομο που βλέπεις είναι όντως αυτό που νομίζεις) που συνάντησα στην είσοδο, ήταν το ίδιο έκπληκτος και διστακτικός μ’ εμένα… «Τι δουλειά έχεις εσύ εδώ», μου είπε και συμπλήρωσε: «είμαστε δηλαδή… σύντροφοι;» Και ένα διστακτικό αλλά πολύ ειλικρινές χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπό του… «Ναι σύντροφε, είμαστε!»
Την ίδια στιγμή στη συνεδριακή αίθουσα η εικόνα ήταν ένα κολάζ πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων. Τρέξιμο, πολλές δουλειές της τελευταίας στιγμής, χαμόγελα, κάμερες που στήνονταν. Αλλά και περίσκεψη στα πολλά πηγαδάκια που είχαν στηθεί, και τα οποία συνεχώς ωθούνταν προς τα πάνω διαζώματα του κλειστού γηπέδου. Πώς αλλιώς θα χωρούσαν προσκεκλημένοι από τόσες χώρες: από τη Ρωσσία μέχρι τη Μάλτα, από την Παλαιστίνη και την Πορτογαλία, μέχρι την Τυνησία, τη Σλοβενία, το Αφγανιστάν και την Βρετανία;

3.550 αντιπρόσωποι
Συνολικά στο Συνέδριο συμμετέχουν 3.550 αντιπρόσωποι από 536 οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Και δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε πως όλοι αυτοί σηκώθηκαν όρθιοι όταν, κατά τη συγκρότηση του τιμητικού προεδρείου της πρώτης ημέρας, ο Γιάννης Οικονόμου, μέλος του ουλαμού του Άρη Βελουχιώτη, υποβασταζόμενος κάθισε στη θέση του, ανάμεσα στον αντιστασιακό και κατόπιν στέλεχος της ΕΔΑ, Βαρδή Βαρδινογιάννη, και τους Κώστα Αθανασίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μαργαρίτα Γιαραλή, Γιάννη Θεωνά, Δημήτρη Καμπούρη, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Έφη Κωτσάκη, Αλέξη Μητρόπουλο, Αντώνη Νταβανέλο, Μάνια Παπαδημητρίου, Ρούντι Ρινάλντι, Μαριάννα Σερβετά, Νίκο Σκορίνη, Δέσποινα Σπανού, Δήμο Τσακνιά, Πέτρο Φιλίππου, Νίκο Χουντή και Τασία Χριστοδουλοπούλου. 20 μέλη του τιμητικού προεδρείου, με την 21η θέση να παραμένει άδεια, εφόσον ήταν αφιερωμένη στον απόντα του Συνεδρίου, τον Γιάννη Μπανιά.

«Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ»
Με χειροκροτήματα και συνθήματα να δονούν το γήπεδο, τον λόγο πήρε για την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας. Με σαφές μήνυμα πως αυτό το Συνέδριο είναι ιστορικό για την Αριστερά και τον τόπο, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για το ευρύ μέτωπο που έχει απέναντί του ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το μέτωπο της Ακροδεξιάς του Σαμαρά, των καιροσκόπων, των νεοναζί, των διαπλεκόμενων καναλαρχών, των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ. Όλοι τους ενώθηκαν για να μας αντιμετωπίσουν. Γιατί βλέπουν τις μέρες της εξουσίας τους να είναι μετρημένες. Γιατί φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ, μα πιο πολύ ακόμα φοβούνται τη δύναμη του λαού μας και την ίδια τη δημοκρατία. Γι’ αυτό και βάλθηκαν να την ανατρέψουν».
Η ελληνική κοινωνία, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «βρίσκεται σήμερα μπροστά στην πρόκληση μιας καίριας, μιας απόλυτης επιλογής, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι: Ή Θα επιλέξει το δρόμο της ακύρωσης των Μνημονίων ή θα επιλέξει το δρόμο της συνέχισής τους. Ή Θα επιλέξει το δρόμο της δημοκρατικής αναγέννησης ή το δρόμο της δημοκρατικής συρρίκνωσης. Ή τo δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης ή το δρόμο της διαπλοκής και της τραπεζοκρατίας. Ή θα επιλέξει το δρόμο της περηφάνιας ή το δρόμο της εθελοδουλίας!». Περνώντας στο θέμα της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών είναι το απαραίτητο εκείνο εργαλείο για να οργανώσουμε καλύτερα την αυθεντική πολιτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της εργασίας. Έχω πει πολλές φορές ότι ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, δε θα είναι ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα. Γιατί για εμάς το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός. Το κόμμα δεν είναι οι γραφειοκρατικές δομές. Το κόμμα δεν είναι το εφαλτήριο κοινωνικής ανόδου των «επιτηδείων». Το κόμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας για προσωπικές στρατηγικές ή για στρατηγικές μικρο-ομάδων. Το κόμμα είναι το «σπίτι» του κάθε εργαζόμενου, του κάθε άνεργου, του κάθε φτωχού ανθρώπου. Το κόμμα είναι αυτό που δεν θα αφήσει κανέναν άνθρωπο μόνο του στην κρίση. Το κόμμα που συγκροτούμε είναι η συλλογική έκφραση των «από κάτω», των ανθρώπων που ζουν από τον κόπο της εργασίας τους».
Όσον αφορά τα μέλη του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «μιλώντας για κόμμα των μελών, αναδεικνύουμε όχι μόνο τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις όσων φέρουν τον τίτλο του μέλους. Αν μιλάμε για μέλη του κόμματος αφοσιωμένα στην υπόθεση των μεγάλων ανατροπών και αλλαγών, σε ένα τιτάνιο δηλαδή έργο που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν μιλάμε για μέλη του κόμματος που υπερασπίζονται την πολιτική και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλη μειωμένης ευθύνης. Για μέλη που αντιμετωπίζουν το κόμμα ως μαζικό χώρο ζύμωσης».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι «Τα διλήμματα είναι μεγάλα και καθοριστικά: Μνημόνια ή δημοκρατία. Μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη. Μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία. Και τελικώς όλα αυτά τα διαζευκτικά συμπυκνώνονται πολιτικά σε ένα που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας: Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ! Στο τέλος της 14ης Ιουλίου θα ξέρουμε αν έχουμε γόνιμες και πλούσιες διαδικασίες, αν η Ελλάδα θα ξαναχτιστεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει!».

Χαιρετισμοί
Στο βήμα της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου βρέθηκαν και διεθνείς προσκεκλημένοι. Πρώτος, ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γραμματέας του Κ.Κ. Γαλλίας, Πιερ Λοράν, που απευθύνθηκε στο σώμα λέγοντας ότι στέλνει «αδελφικούς του χαιρετισμούς σε εσάς, που αντιστέκεστε στους κερδοσκόπους, στα αρπακτικά και στις κυβερνήσεις-υπηρέτες τους που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Ελλάδας, κατορθώσατε παρά τους εκβιασμούς να ανοίξετε έναν άλλον δρόμο, περνώντας το 2012 στην διεκδίκηση της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κάτι νέο, όπως και το ΚΕΑ». Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, αναφέρθηκε στο γεγονός πως «εδώ και λίγους μήνες Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στην ίδια μοίρα..[…] Υπάρχει ενδεχόμενο αιχμαλώτισης του φυσικού μας αερίου αλλά και της «επίλυσης» του Κυπριακού, μέσω της μνημονιακής μας εξάρτησης. Εύχομαι το συνέδριο να αποτελέσει ένα γόνιμα βήμα ανατροπής όλων αυτών».   
Προσκεκλημένοι υπήρξαν από τα ελληνικά κόμματα, με τον Ανδρέα Παπαμίκο να χαιρετίζει εκ μέρους της Ν.Δ., τον Νίκο Ανδρουλάκη εκ μέρους ΠΑΣΟΚ, τον Νότη Μαριά να εκπροσωπεί τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον Νίκο Τσούκαλη από τη ΔΗΜΑΡ, τον Μιχάλη Τρεμόπουλο από τους Οικολόγους Πράσινους, τον Τάσο Κατιντσάρο από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Λούκα Κατσέλη εκ μέρους της Κοινωνικής Συμφωνίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!