Συνεχίζεται ο αγώνας για να κρατηθεί όρθια η δημόσια Παιδεία. Της Δανάης Κωνσταντινοπούλου και Μάγδας Γεωργουλοπούλου
Συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η νέα Υπουργική Απόφαση που στέλνει στο καθεστώς της διαθεσιμότητας 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους σε 8 ελληνικά ΑΕΙ, επί της ουσίας βάζει τη δημόσια εκπαίδευση στο γύψο. Ο υπουργός Παιδείας εξακολουθεί να προκαλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εκπαιδευμένος από τον περασμένο Μάιο, οπότε και επιστράτευσε προληπτικά τους καθηγητές για να μην κάνουν απεργία, τώρα… επιστρατεύει δικαστές και εισαγγελείς για να δοθούν κατάλογοι ώστε να βγουν τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων των ΑΕΙ, πριν να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει τα πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, σε μια περίεργη απόφασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητά να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε όλο το εύρος του με προσωπικό ασφαλείας, με τους απεργούς εργαζόμενους να κάνουν λόγο για απεργοσπαστική μεθόδευση: θεωρούν βέβαιο ότι στα επείγοντος χαρακτήρα ζητήματα που πρέπει να επιλύει το προσωπικό ασφαλείας, θα ενταχθούν και οι κατάλογοι που ζητά το υπουργείο Παιδείας.
Την περασμένη Τετάρτη, 2/10/2013, στο κεντρικό κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας, των συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ και των μελών ΔΕΠ. Ο Δρόμος ήταν εκεί, και μίλησε με μερικούς από τους πρωταγωνιστές των αντιδράσεων απέναντι στην κατεδαφιστική πολιτική της κυβέρνησης.
Δημήτρης Παπαϊωάννου,
Σύλλογος ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ ΕΜΠ
«Προασπίζουμε τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία»
Μετά την ΕΡΤ, μετά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι η δική μας η σειρά. Στο ΕΜΠ υπάρχουν 880 διοικητικοί υπάλληλοι, από τους οποίους φεύγουν σχεδόν οι μισοί, δηλαδή 399. Από αυτούς, οι 161 φεύγουν κατευθείαν γιατί καταργούνται οι ειδικότητές τους – μεταξύ αυτών είναι και όλοι οι φύλακες, με αποτέλεσμα το ΕΜΠ να μην μπορεί να φυλαχτεί από εδώ και πέρα. Ανάμεσά τους είναι και οι βιβλιοθηκονόμοι, με αποτέλεσμα από τις 3 βιβλιοθήκες του ιδρύματος, οι δύο να πρέπει να κλείσουν. Αν σε αυτά προσθέσουμε ό,τι έχουμε αντιμετωπίσει ήδη στα 3,5 χρόνια Μνημονίου, δηλαδή μειωμένο Προϋπολογισμό περισσότερο από το μισό, μέλη ΔΕΠ τα οποία συνταξιοδοτούνται και δεν αντικαθίστανται, το περιβόητο PSI του κυρίου Βενιζέλου το οποίο μείωσε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αποθεματικών του Ιδρύματος (δηλαδή από τα 35 εκατομμύρια ευρώ φτάσαμε στα 7), φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση κλείνει τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας.
Απέναντι στους εισαγγελείς που επιστράτευσε η κυβέρνηση, εμείς απαντάμε με το μόνο τρόπο που γνωρίζουμε: Φτιάχνουμε θύλακες πραγματικής δημοκρατίας, ελεύθερης Ελλάδας στα πανεπιστήμια, προασπίζουμε τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία την οποία μας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος μας πληρώνει για να παρέχουμε ποιοτικές σπουδές στα παιδιά του. Αυτοί είναι οι εργοδότες μας και όχι η κατοχική κυβέρνηση της τρόικας και των τοκογλύφων δανειστών – και με βάση αυτό το κριτήριο θα πορευτούμε σταματώντας αυτήν την πολιτική καταστροφής.
Κωνσταντίνος Μπάσιος,
Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ
Υπάλληλοι πολλαπλών… καθηκόντων
Στο ΕΚΠΑ υπάρχουν 1.300 συνάδελφοι, και με βάση την ΚΥΑ μπαίνουν σε διαθεσιμότητα οι 1.015, εκ των οποίων, ύστερα από τη διαδικασία της αξιολόγησης, θα πάρουν το δρόμο χωρίς επιστροφή οι 498 – δηλαδή ο ένας στους δύο. Το Ίδρυμα θα καταστεί στην ουσία ανάπηρο. Ουσιαστικά, ή το πανεπιστήμιο θα έχει γραμματείες ή θα έχει το κτίριο της Χ. Λαδά που στεγάζονται όλες οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες. Δεν θα υπάρχει η φύλαξη των κτιρίων του, δεν θα λειτουργούν οι βιβλιοθήκες του, θα λειτουργούν οι επιστημονικές και οι διοικητικές υπηρεσίες υπό συνθήκες μεσαιωνικές. Προσωπικά είμαι ΠΕ, δουλεύω 17 χρόνια στο εργαστήριο Πολιτικής Επικοινωνίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της σχολής ΝΟΠΕ και αν δεν απολυθώ, θα πρέπει να είμαι στο εργαστήριο, στη Γραμματεία και την Κοσμητεία ταυτόχρονα… Με αφορμή την τελευταία απόφαση της Συγκλήτου, θα ήθελα να πω ότι δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν κείμενα που εμπεριέχουν ασάφειες, γιατί οι ασάφειες υποχρεώνουν σε ερμηνείες και τις ερμηνείες τις κάνουν αυτοί που έχουν τη δύναμη. Θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στον αγώνα που κάνουν οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου για να το κρατήσουν ανοιχτό.
Βασιλική Στρακαντούνα,
Επιτροπή Εκπροσώπων των Βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ
«Αν δεν πούμε όχι στις εντολές της τρόικας, δεν βγαίνουμε από το αδιέξοδο»
Η λειτουργία του πανεπιστημίου δεν βάλλεται μόνο από την τελευταία ΚΥΑ, αλλά από τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το 1984, τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 35,7%, τη μείωση των μελών ΔΕΠ κατά 7% και του διοικητικού προσωπικού κατά 13% τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργούν 33 βιβλιοθήκες. Αν το μέτρο εφαρμοστεί, τότε πραγματικά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Υπάρχει μια γενική επίθεση κατ’ εντολή της τρόικας σε όλο το κοινωνικό κράτος, στα σχολεία, στην Υγεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλες τις υπηρεσίες που απευθύνονται στο φτωχό κόσμο.
Πιστεύουμε ότι η τελευταία Υπουργική Απόφαση είναι άδικη και αντισυνταγματική και πρέπει άμεσα να ανασταλεί.
Για εμάς το πρόβλημα είναι, ουσιαστικά, πολιτικό. Υποτίθεται ότι επενδύουμε στην ανάπτυξη. Πώς θα γίνει ανάπτυξη χωρίς πανεπιστήμια, χωρίς έρευνα, χωρίς να μένουν οι νέοι επιστήμονες στον τόπο τους; Στην ουσία παλεύουμε για όλη την κοινωνία. Παλεύουμε για μια δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στην οποία θα έχει πρόσβαση όλος ο κόσμος.
Θέμις Καπλάνη,
Σύλλογος Φοιτητών ΜΙΘΕ
«Να δημιουργήσουμε το νέο πανεπιστήμιο των αναγκών μας»
Στο Μνημόνιο δεν χωράνε ούτε εργασιακά δικαιώματα, ούτε παροχές, ούτε δημόσια και δωρεάν Παιδεία, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Προσπαθούμε να έρθουμε σε συντονισμό ως φοιτητές με τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε έναν νέο αγώνα. Το πανεπιστήμιο που είχαμε δεν είναι το πανεπιστήμιο που θέλαμε. Να μη γυρίσουμε στο παλιό πανεπιστήμιο. Να δημιουργήσουμε το νέο πανεπιστήμιο και αυτός ο αγώνας θα αποτελέσει την αφετηρία ανατροπής της κυβέρνησης και αφετηρία για μια νέα κοινωνία και μια νέα ζωή.
Γιώργος Χάμψας,
Σύλλογος Φοιτητών Μηχανολόγων Μηχανικών
«Στο γύψο η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»
Η τελευταία απόφαση της μνημονιακής κυβέρνησης, που ψηφίστηκε στα κρυφά, την ίδια στιγμή που μαθαίναμε για τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου από τους νεοφασίστες της Χ.Α. και τα ραγδαία πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν, βάζει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο γύψο. Η νέα «τροϊκανής» έμπνευσης απόφαση, έρχεται να προστεθεί σε μια μεθοδευμένη και συστηματική προσπάθεια των τελευταίων 3 χρόνων, για να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει ως δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ο στόχος τους, προφανώς, δεν είναι μόνο οικονομικός. Θέλουν να αποψιλώσουν τη χώρα από το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και να το αναγκάσουν στη μετανάστευση και τη φυγή. Θέλουν να διαλύσουν το πανεπιστήμιο ως κοινωνικό χώρο που οικοδομούσε μια διαφορετική αξιακή ταυτότητα, πηγή πολιτιστικής, αγωνιστικής, συλλογικής δημιουργίας. Θέλουν να υπάρχει μια χώρα χωρίς έρευνα. Άλλωστε, ποιο προτεκτοράτο την χρειάζεται;… Θέλουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να διεισδύσουν στην «αγορά» της εκπαίδευσης για να εξυπηρετήσουν τους φίλους τους.
Χρειάζεται να πάμε αλλιώς. Να σπάσουμε το κλίμα του φόβου, της αφασίας και της ακινησίας. Να εμπνευστούμε από τη νέα ποιότητα των αγώνων που έχουν έρθει στο προσκήνιο. Να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και τις διαθεσιμότητες όλου του επιστημονικού δυναμικού του τόπου για να περιγράψουμε ποιο πανεπιστήμιο θέλουμε. Να ενισχύσουμε την ενότητα φοιτητών-καθηγητών-διοικητικών, που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων. Να σκεφτούμε δημιουργικά και λιγότερο καταγγελτικά, να γίνει η υπεράσπιση της ποιοτικής δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, αφετηρία για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Να δουλέψουμε για τη συγκρότηση ενός πολιτικού ρεύματος εντός της νεολαίας, που να στρατεύσει δυνάμεις στην προοπτική για μια διαφορετική θέση των νέων ανθρώπων σε μια χώρα έξω από τις ράγες των μνημονίων και της τρόικας. Ο χρόνος πιέζει, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλιώς, του χρόνου τέτοια εποχή, οι φίλοι και τα αδέρφια μας θα βρίσκονται και αυτά στο εξωτερικό, παρέα με τους 200.000 Έλληνες επιστήμονες που έχουν ήδη φύγει.