του Ιάσονα Κωστόπουλου

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο νέος υπ. Υγείας, Θ. Πλεύρης, περιλαμβάνουν την άρση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους, σε συνδυασμό με την άρση των επιπλέον μέτρων για τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο χρώμα λόγω της κακής επιδημιολογικής τους εικόνας. Ειδική μνεία έγινε για την εστίαση όπου ξεκαθαρίστηκε πως σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, δεν θα ισχύει κανένας απολύτως περιορισμός. Επίσης, ο χωρισμός των χώρων σε αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους) και μεικτούς, θα προχωρήσει και στους ανοικτούς χώρους όπου αν οι μαγαζάτορες επιλέγουν να λειτουργούν αμιγώς με εμβολιασμένους δεν θα υπόκεινται και πάλι σε κανένα περιορισμό. Μάλιστα η άρση των περιορισμών της κυκλοφορίας για το σύνολο του πληθυσμού, ανακοινώθηκε και ως ένα μέτρο παραχώρησης ελευθερίας στους ανεμβολίαστους! Πράγμα τουλάχιστον αστείο, αν σκεφτεί κανείς πως ο διαρκής έλεγχος της κυκλοφορίας με σκαναρίσματα των υγειονομικών πιστοποιητικών είναι τρομερά δύσκολος και θα προκαλούσε μεγάλη ταλαιπωρία και δυσφορία, καθώς και ότι τις μεταμεσονύκτιες ώρες όλα τα καταστήματα που είναι ανοικτά, ειδικά όσο κρυώνει ο καιρός, απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους.

Τα παραπάνω σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη έχουν σκοπό να προστατεύσουν τους πάντες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, η ισχύς των μέτρων μόνο πάνω σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δημιουργεί μια κοινωνία δύο ταχυτήτων. Οι μεν εμβολιασμένοι θα ζήσουν σε ένα καθεστώς επιτηρούμενης κανονικότητας με τον ιό, όσο αυτό είναι εφικτό χωρίς οριζόντια μέτρα. Οι δε ανεμβολίαστοι θα ζουν σε ένα καθεστώς πολλαπλών αποκλεισμών και απαγορεύσεων, θεωρούμενοι πολίτες Β΄ κατηγορίας, κινδυνεύοντας πολύ περισσότερο από τον ιό, όχι μονάχα επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και λόγω της παντελούς έλλειψης ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Ακριβώς επειδή η κοινωνική ζωή δεν αποτελεί μια «κλειστή φούσκα» αλλά και επειδή οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό ‒έστω και λιγότερο‒, στην πραγματικότητα οι covid-free πολιτικές μεριμνούν μονάχα για όσους πιθανά θα νοσήσουν ελαφρά, ενώ θέτουν σε κίνδυνο όλους τους άλλους, ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, ανεμβολίαστους κ.λπ. Αυτή η πολιτική προωθεί τη λογική ότι μια «υγιής» μερίδα του πληθυσμού είναι εφικτό να ξεμπερδέψει μόνη της από την πανδημία, αρκεί να αφήσει πίσω της όσους αποτελούν βαρίδια για την «ελευθερία» της. Παράλληλα, τα μέτρα δημιουργούν την αίσθηση ότι όποιος έχει εμβολιαστεί είναι λίγο πολύ άτρωτος και άρα δεν χρειάζονται και ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκα, αποστάσεις κ.λπ.). Ενώ αντίστοιχα, προκύπτει το εύλογο ερώτημα με βάση ποια δεδομένα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε λοκντάουν π.χ στην Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ λίγες μέρες μετά θα έκανε οριζόντια άρση των μέτρων; Τι άλλαξε και γίνεται άρση των μέτρων, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται άνοδος στα λύματα πολλών περιοχών και 11 περιφερειακές ενότητες έχουν μπει σε κόκκινο χρώμα; Για μια ακόμη φορά, δεν δίνεται κανένα στοιχείο, καμία μετρήσιμη εκτίμηση, τίποτα που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες για να συμπεράνουν τη χρησιμότητα των εκάστοτε κινήσεων.

Ενώ λοιπόν, όλα τα άλλα μέτρα προστασίας καταργούνται ή υποσκάπτονται συστηματικά το μόνο που προωθείται είναι ο εμβολιασμός. Ενδεικτικά, η υφυπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, σε συνέντευξή της σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης στην Ελλάδα να είπε πως «έχουμε 10 εκατομμύρια δόσεις για 10 εκατομμύρια πολίτες», προαναγγέλλοντας έτσι τη συνέχεια των εμβολιασμών πολύ πριν να προταθεί κάτι ανάλογο από τον EMA ή τον FDA. Αυτή βέβαια η προαναγγελία εκατομμυρίων δόσεων, πιθανά να έχει να κάνει και με τη συνάντηση του πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη με τον κ. Μπουρλά, διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer. Ωστόσο, σε αντίστιξη με όσα προωθεί η κυβέρνηση βρίσκονται οι τοποθετήσεις πολλών ειδικών διεθνώς, καθώς ενώ αναγνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή η πανδημία βρίσκεται σε μια κατάσταση σταθεροποίησης, τονίζουν πως ο χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος ακόμη και για τις χώρες που έχουν πετύχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μάλιστα, σε ότι αφορά την τρίτη δόση, η πρόταση του ΕΜΑ αφορά κυρίως όσους θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτά βέβαια δεν φαίνεται να απασχολούν την κυβέρνηση που δείχνει να έχει άλλες προτεραιότητας, που εξυπηρετούνται καλύτερα από πολιτικές αντίστοιχες με εκείνες του Ισραήλ όπου αυτές τις μέρες υπήρξε και η πρώτη λήξη στην ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, με 1.500.000 Ισραηλινούς που δεν έχουν εμβολιαστεί το τελευταίο εξάμηνο να υπόκεινται εκ νέου στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Άλλωστε το Ισραήλ έχει και μια ιδιαίτερη εμπειρία στα απαρτχάιντ…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!