Στην υπόθεση Καπετανόπουλου διώκεται η αλληλεγγύη, λέει στον Δρόμο ο δικηγόρος του, Κ. Παπαδάκης. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Ο ρατσισμός, η αστυνομική βία, αυθαιρεσία και εκδικητικότητα, παράλληλα με την εισαγγελική και μνημονιακή αυθαιρεσία είναι τα χαρακτηριστικά που συναντιούνται όλα μαζί στην υπόθεση του Πέτρου Καπετανόπουλου, ενός συμπολίτη μας ο οποίος επέλεξε να παραμείνει άνθρωπος με αρετές την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη.
«Θεωρώ ότι κύριος στόχος της αστυνομίας και του εισαγγελικού και δικαστικού μηχανισμού που δίνει εξετάσεις στη Χρυσή Αυγή, είναι να τρομοκρατηθεί ο κόσμος ώστε να φτάσει στο σημείο να ακούει ουρλιαχτά στους δρόμους και να κλείνει τα παράθυρά του, να κάθεται στο σπίτι του. Να μην υπάρξουν κι άλλοι “Καπετανόπουλοι” δηλαδή», σχολιάζει στον Δρόμο ο δικηγόρος του, Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας για μία ακόμη υπόθεση ενός αθώου που κατηγορείται με βάση τις… καταγγελίες αστυνομικών υπαλλήλων. Σήμερα ο Καπετανόπουλος κατηγορείται για ένα κακούργημα και 3 πλημμελήματα, αλλά παράλληλα με βάση το Μνημόνιο 3 κινδυνεύει να τεθεί σε αργία, χάνοντας τη δουλειά του, ακόμη και για 6 χρόνια, χωρίς καν να δικαστεί!

«Η 21η Ιουλίου»
Το ιστορικό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Την 21η Ιουλίου 2012, σχεδόν μεσάνυχτα, ο Καπετανόπουλος βρίσκεται στο σπίτι του στον Κολωνό, όταν ακούει ουρλιαχτά και φωνές από το δρόμο. Κατεβαίνει φορώντας βερμούδα και σαγιονάρες για να δει τι συμβαίνει και αντικρίζει έναν μετανάστη, κρατούμενο από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, με χειροπέδες στα χέρια να σφαδάζει στο έδαφος. Ο μετανάστης, παρ’ ότι δεν αντιστέκεται, δέχεται χτύπημα με την μπότα ενός εκ των αστυνομικών στην πλάτη. Ο Καπετανόπουλος ρωτάει γιατί τον πατάνε και τον βρίζουν, αφού τον έχουν ήδη συλλάβει και δεν αντιστέκεται. Ο ένας αστυνομικός απαντά πως δεν τον πατάει και ο άλλος επεμβαίνει: «Τώρα θα δεις τι σημαίνει πάτημα», του λέει καθώς κλωτσάει δυνατά στην κοιλιά τον μετανάστη.
Ο Καπετανόπουλος συνεχίζει να διαμαρτύρεται, με αποτέλεσμα την προσαγωγή του. Στο αστυνομικό τμήμα γίνεται γνωστό πως ο μετανάστης έχει συλληφθεί για την κλοπή μιας τσάντας από μία γυναίκα, λίγο νωρίτερα, στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνού. «Εκεί μαθαίνει και τις πρώτες κατηγορίες του», μας λέει ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης: «Αντίσταση κατά της Αρχής, δηλαδή ότι εμπόδισε τους αστυνομικούς να συλλάβουν τον μετανάστη, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου και ψευδή ανωμοτί κατάθεση, επειδή αρνήθηκε δημοσίως και χωρίς να είναι σε διαδικασία κατάθεσης μάρτυρα, να δηλώσει τη διεύθυνση της κατοικίας του. Με αυτά τα πλημμελήματα η αστυνομία τον στέλνει στον εισαγγελέα. Ψευδείς κατηγορίες, άδικες και αντιφατικές μεταξύ τους. Δεν μπορεί, από τη μία να αποτρέπεις την αστυνομία να συλλάβει και από την άλλη να προσπαθείς να απελευθερώσεις τον συλληφθέντα. Αυτά από μόνα τους είναι ικανά να τον καταδικάσουν σε 15 χρόνια φυλάκιση!».

Του φορτώνουν κακούργημα
Τα χειρότερα θα έρθουν αργότερα, στην Εισαγγελία: «Ο εισαγγελέας διαμορφώνει κοινή δικογραφία με το μετανάστη και του φορτώνει και το αδίκημα της συνέργειας στη ληστεία! Δηλαδή ο εισαγγελέας υπερβαίνει κάθε όριο εκδικητικότητας της αστυνομίας, εξισώνοντας την ανθρώπινη συμπαράσταση με συνέργεια στην αξιόποινη πράξη για την οποία είχε συλληφθεί ο μετανάστης. Αυτό, όμως, είναι κακούργημα. Δύο μέρες αργότερα οδηγείται στην ανακρίτρια που του απαγγέλλει μεν την κατηγορία που ο εισαγγελέας έχει ζητήσει, αλλά τον αφήνει ελεύθερο, χωρίς περιορισμούς, προφανώς διότι πείστηκε ότι ο Καπετανόπουλος δεν έχει καμία σχέση με την κατηγορία», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.
Η δικογραφία διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Εφετών. «Ο ληστής δεν έχει συνεργό, ο Καπετανόπουλος όταν εμφανίζεται στο περιστατικό έχει ήδη γίνει η ληστεία και η τσάντα έχει ήδη επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια. Οι καταθέσεις των αστυνομικών -ακόμη και αληθινές να ήταν- δεν βγάζουν τέτοιο πράγμα. Ενώ το θύμα της ληστείας ποτέ δεν ρωτήθηκε για τον αριθμό των ληστών! Η απόπειρα συνέργειας σε ληστεία, όμως, είναι κακούργημα και από μόνη της επισύρει ποινή 2 έως 12 χρόνια», υπογραμμίζει ο Κ. Παπαδάκης εξηγώντας πως όλα αυτά συνδέονται με τον κίνδυνο να βρεθεί άνεργος ένας άνθρωπος που προσπάθησε να σταματήσει το βασανισμό ενός κρατούμενου: «Η ανάκριση ολοκληρώνεται, η δικογραφία διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να γίνει παραπομπή στο ακροατήριο με απευθείας κλήση. Και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης, ψηφίζεται το Μνημόνιο 3 στο οποίο προβλέπεται ότι ένας υπάλληλος που διώκεται για κακούργημα τίθεται αυτοδικαίως σε κατάσταση αργίας. Επειδή ο Καπετανόπουλος είναι υπάλληλος στον ΟΑΕΔ, στην περίπτωση που παραπεμφθεί κατηγορούμενος για ληστεία, κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, να μείνει χωρίς εισόδημα για σημαντικό χρονικό διάστημα του οποίου ανώτατο όριο δεν προβλέπεται από τον κώδικα Δ.Υ. και η αργία αυτή θα διαρκέσει μέχρι την τελεσίδικη αθώωσή του, δηλαδή μέχρι και 6 χρόνια από σήμερα, κατά πλήρη καταπάτηση κάθε έννοιας τεκμηρίου αθωότητας. Αυτό τον κίνδυνο προσπαθεί η υπεράσπιση να αποτρέψει, έχοντας καταθέσει υπόμνημα στην Εισαγγελία Εφετών όπου επισημαίνει τις αυθαιρεσίες της εισαγγελέως Πρωτοδικών για τη δίωξη για συνέργεια σε ληστεία, καθώς και τα ψεύδη των αστυνομικών και επιχειρεί να πείσει την εισαγγελέα αντί να υπογράψει απευθείας κλήση και παραπομπή, να εισαγάγει την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, προκειμένου να εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα, τουλάχιστον για την κατηγορία της ληστείας που είναι κακούργημα, προκειμένου ο Καπετανόπουλος να μην τεθεί σε αργία και χάσει τη δουλειά του. Χωρίς αυτό, φυσικά, να σημαίνει ότι κάνουμε έστω ένα βήμα πίσω από τον τελικό στόχο που είναι η πλήρης αθώωση του Πέτρου, πράγμα το οποίο θεωρούμε βέβαιο».

Κύμα αλληλεγγύης
Ο Καπετανόπουλος, με έντονη κοινωνική και πολιτική ευαισθησία, με δραστηριοποίηση στη λαϊκή συνέλευση Κολωνού-Περιστερίου και συνδικαλιστική δραστηριοποίηση στον ΟΑΕΔ δεν έχει μόνο ως σύμμαχο τους χιλιάδες πολίτες που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους αλλά και τους μάρτυρες (ακόμη και το θύμα της επίθεσης) που μπορούν να επιβεβαιώσουν την αθωότητά του, λέει ο δικηγόρος του, Κώστας Παπαδάκης: «Προσπαθούμε ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη να συγκροτήσουμε τις αντιστάσεις της προκειμένου να μην περάσει ούτε αυτή η δίωξη ούτε το κλίμα τρομοκρατίας το οποίο επιδιώκεται. Ήδη τα μηνύματα συμπαράστασης τόσο από κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ κ.λπ.) όσο και από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και από πρωτοβουλίες πολιτών (ακόμη και με συλλογή υπογραφών υποστήριξης) αυξάνονται καθημερινά».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!