Επίσημο δουλεμπόριο

Το γεγονός όχι μόνο θάφτηκε, αλλά κυριολεκτικά καταχωνιάστηκε από τα ΜΜΕ. Πρόκειται για επίσημο-κρατικό σύγχρονο δουλεμπόριο, καθ’ όλα νόμιμο.

Η κομπίνα εξελίσσεται ως εξής: Το ΤΕΙ Σερρών έχε υπογράψει συμβάσεις με ουκρανικά πανεπιστήμια, παραλαμβάνει Ουκρανούς φοιτητές και τους δίνει βεβαιώσεις πρακτικής άσκησης.

Στις «βεβαιώσεις» που εκδίδει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών, αναφέρεται ότι ο φοιτητής «γίνεται αποδεκτός για πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο σπουδών του, με βάση τη συνημμένη διμερή συμφωνία, που έχουν υπογράψει το Volyn National University, Lutsk Ουκρανίας και το ΤΕΙ Σερρών». Μόλις οι Ουκρανοί φοιτητές πάρουν τις «βεβαιώσεις», το καλό ΤΕΙ φροντίζει να πάνε πακέτο σε μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης.Οι φοιτητές, υποχρεώνονται να έχουν ιδιωτική ασφάλιση και στη σχετική σύμβαση που υπογράφουν, ορίζεται ότι θα παίρνουν 16 ευρώ μεροκάματο, για 8 ώρες, ενώ αναφέρεται ότι μπορεί να δουλέψουν περισσότερες ώρες, εφόσον συμφωνήσουν. Πρακτικά, ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι του πει ο εργοδότης και να δουλέψει όσο θέλει ο εργοδότης, αφού στη σύμβαση προβλέπεται ότι «εάν ο εκπαιδευόμενος δεν εμμένει στις πολιτικές τής εταιρείας, η επιχείρηση έχει το δικαίωμα να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσης».
Με λίγα λόγια, ο φοιτητής δουλεύει 8 ώρες την ημέρα για 2 ευρώ τη ώρα! και εάν φέρει οποιαδήποτε αντίρρηση, απολύεται και πάει από εκεί που ήρθε.
Ας θυμηθούμε ότι  ακόμα και ο πρόσφατος, απαράδεκτος νόμος «για τα εργασιακά», προβλέπει για τη μαθητεία αμοιβή το 80% του βασικού μεροκάματου, δηλ. 21,13 ευρώ και ασφάλιση  στη 12η κλάση του ΙΚΑ, για εργατικό ατύχημα.
Όλο αυτό το δουλεμπόριο έχει τις ευλογίες της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. στη στρατηγική της «Ευρώπη 2020» έχει θέσει ως στόχο να φτιάξει ιδανικές συνθήκες για τα μονοπώλια. Στο σχετικό κείμενο, στην ενότητα «Νεολαία σε κίνηση», λέει: «Επιδιώκουμε βελτίωση της διεθνούς ελκυστικότητας του συστήματος ανώτερης εκπαίδευσης της Ευρώπης με την προώθηση της κινητικότητας των σπουδαστών και των επαγγελματιών νεαρής ηλικίας. Ένα χειροπιαστό μέτρο, εν προκειμένω, θα ήταν να καταστούν οι κενές θέσεις εργασίας σε όλα τα κράτη-μέλη περισσότερο προσπελάσιμες για τους ενδιαφερόμενους, απανταχού στην Ευρώπη…».
Το ερώτημα προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς την «κόκκινη» υπουργό Παιδείας, είναι πολύ συγκεκριμένο.
Έχουν συμφωνήσει με την Ε.Ε. να λειτουργούν τα ΤΕΙ της χώρας ως σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας και να προωθούν την άγρια εκμετάλλευση των σπουδαστών, με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης;
Η πρακτική άσκηση είναι δυνατόν να είναι πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα να μετατρέπονται σε πλασιέ σπουδαστών-εργατών;
Η ίδια ερώτηση απευθύνεται προς την Αριστερά και τα συνδικάτα.
Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!