Προτάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, από τότε που ανέκυψε το πρόβλημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

  • 1/04/92: «Νοβοματσεντόνια» (Νέα Μακεδονία – «Πακέτο Πινέιρο»). Δεν το αποδέχθηκε η Ελλάδα.
  • 11/12/92: «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια». Τέθηκε στη Βουλή των Σκοπίων αλλά δεν ψηφίστηκε εν αναμονή των εξελίξεων στη Σύνοδο Κορυφής του Εδιμβούργου, όπου δεν έγινε αποδεκτή.
  • 7/4/93: Τα Σκόπια μπαίνουν στον ΟΗΕ με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας με την ονομασία «ΠΓΔΜ» (FYROM στα αγγλικά).
  • 14/5/93 «Νέα Μακεδονία». Πρόταση των Βανς-Όουεν που δεν έγινε αποδεκτή και από τα δύο μέρη.
  • 4/6/93: «Δημοκρατία Σλαβομακεδονίας». Πρόταση του Μιλόσεβιτς χωρίς ευτυχή κατάληξη.
  • 4/10/94: «Άνω ή Νέα Μακεδονία». Πρόταση του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Κλάους Κίνκελ την οποία απέρριψε ο Γκλιγκόροφ.
  • 8/4/2005: «Republika Makedonija – Skopje». Πρόταση Νίμιτς την οποία απορρίπτουν τα Σκόπια.
  • 8/10/2005: «Republika Makedonija – Skopje». Πρόταση Νίμιτς μόνο για τις διμερείς σχέσεις. Απορρίπτεται και από τα δύο μέρη.
  • 21/2/2008: Το σχέδιο Νίμιτς. Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο διαμεσολαβητής: «Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Σκόπια), «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Σκόπια), «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (Ελλάδα).
  • 25/3/2008: «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια». Πρόταση Νίμιτς ενόψει Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απορριπτική η στάση της Αθήνας.
  • 7/7/2009: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής. Μάθιου Νίμιτς.
  • Ιστορικά έχουν προταθεί και τα «Μακεδονοσλαβία», το «Βαρντάσκα». Το δεύτερο ήταν το όνομα της περιοχής σε ολόκληρο τον μεσοπόλεμο.

Μια νέα πρόταση που κυκλοφόρησε είναι η «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία» (Republique Cetrobalkane, Centrobalkan Republic). Η ονομασία αυτή επιτρέπει την διατήρηση των ταυτοτικών πολιτισμικών στοιχείων των συνιστωσών εθνοτήτων και ορίζει γεωγραφικώς το νέο κράτος. Επιπλέον, το προηγούμενον υπάρχει στο διεθνολογικό συνειδητό με την ονομασία της Κεντρο-αφρικανικής Δημοκρατίας [Republique Centrafricaine (fr.), Central African Republic (en.)]. Μάλλον θα περιλαμβάνει δύο καντόνια, ένα για τον αλβανικό πληθυσμό και ένα για το σλαβομακεδονικό. Επίσης προτείνεται και το «Novamakedonski» (προφέρεται ΝόβαΜακεντόσκι), γραμμένο στα Κυριλλικά. Το όνομα θα προφέρεται έτσι, δεν θα μεταφράζεται και σύμφωνα με πληροφορίες «παίζει πολύ» εσχάτως στην σκέψη του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος δεν αποκλείεται να το προτείνει. Το θέμα που μπαίνει είναι αν έτσι όντως θα χρησιμοποιείται διεθνώς αυτό το όνομα (ιθαγένεια, προϊόντα κοκ).

Σχετικά με την ονοματολογία έχει σημαντικό ρόλο το να είναι ονομασία ίδια έναντι όλων, δηλαδή κοινή είτε πρόκειται για τις σχέσεις με Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη χώρα, είτε πρόκειται για το εσωτερικό και το εξωτερικό της ΠΓΔΜ. Φυσικά υπάρχει και το ζήτημα του τι θα γίνει με την ήδη αναγνώρισή της από πάρα πολλές χώρες απλά ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»…

Ο Καμμένος στις πρόσφατες δηλώσεις του, είπε πως «ο ελληνικός όρος ‘Μακεδονία’ είναι πάγια θέση». Αν ο όρος αποδοθεί λίγο διαφορετικά π.χ. «Ματσεντόνια» αλλάζει κάτι; Μάλλον προετοιμάζει το έδαφος για «στήριξη της κυβέρνησης»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!