Το μήνυμα της εκεχειρίας του ανθρώπου προς τη φύση κηρύσσει η «1η Ολυμπιάδα Σπόρων» που οργανώνεται σε ενάμιση περίπου μήνα στο Παρανέστι της Δράμας από το Πελίτι, την ελληνική οργάνωση για την προστασία και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων.
Θα είναι ένα τριήμερο εκδηλώσεων (20-22 Απριλίου 2017). Οι πρώτες δύο μέρες περιλαμβάνουν συναντήσεις ακτιβιστών απ’ όλο τον κόσμο (αγροτών, καλλιεργητών παραδοσιακών σπόρων, υπερασπιστών της τροφής, της γεωργικής βιοποικιλότητας κ.ά.). Ανοικτή στο ευρύ κοινό θα είναι η τρίτη μέρα, που συμπίπτει με τη 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.
Η διοργάνωση αποφασίστηκε στη Διεθνή Συνέλευση Πολιτών τον περασμένο Οκτώβριο στη Χάγη κατά τη διάρκεια της συμβολικής δίκης της Monsanto[*].
Θετική πρόσκληση διεθνούς συνεργασίας
Με την Ολυμπιάδα Σπόρων η Διεθνής Συνέλευση των Πολιτών θα ταξιδεύει σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Θα διαδίδεται έτσι ένα μήνυμα για την ανάπτυξη των σπόρων, μια νέα κουλτούρα βασισμένη στην αγάπη και στη συνεργασία για τη διατήρηση της γης και των σπόρων, για τον αέρα, το νερό και όλα τα κοινά αγαθά, μια κουλτούρα που δεν διαχωρίζει το φυσικό περιβάλλον από τον άνθρωπο.
Τα τελευταία 17 χρόνια το Πελίτι οργανώνει εθνικά και διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών σπόρων, για τις παραδοσιακές ποικιλίες γεωργικών φυτών, τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, την αχρήματη οικονομία και τα κοινά αγαθά. Η φετινή 17η γιορτή σπόρων συμπίπτει και με την επέτειο για τα 22 χρόνια Πελίτι (1995-2017).
«Πιστεύουμε στη θετική σκέψη», λένε οι εκπρόσωποι του Πελίτι. «Καθημερινά με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το μέλλον μας. Το πρώτο Ολυμπιακό διεθνές φεστιβάλ σπόρων είναι μια θετική πρόταση που σκοπεύει να ενώσει τους σποροφύλακες. Είναι μια πρόσκληση συνεργασίας του ανθρώπου με τη φύση: να σταματήσει η χρήση δηλητηρίων, η μόλυνση του αέρα του νερού και του εδάφους.»
Οργανώσεις και φορείς που συμμετέχουν
Εκτός από το Πελίτι, που έχει την οργανωτική ευθύνη, η πρώτη Ολυμπιάδα Σπόρων υποστηρίζεται από το παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία των σπόρων Seed Freedom και την οργάνωση οργανικών καλλιεργητών και σποροφυλάκων Navdanya International, τις δύο διεθνείς οργανώσεις που συνδιοργάνωσαν τη Διεθνή Συνέλευση Πολιτών της Χάγης. Επίσης συμμετέχει η Διεθνής Συνάντηση Αντίστασης κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (International Meetings of Resistances to GMOs),
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η Οικολογική Κίνηση Δράμας, καθώς και ο Δήμος και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου. Βαρύνουσα είναι, τέλος, η συμμετοχή της πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εκπρόσωπος της οποίας θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις.
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που έχει δείξει για τη διοργάνωση αυτή το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ότι στις 24 και 25 Ιουνίου 2017 θα διοργανωθεί και η πρώτη γιορτή σπόρων στην Τουρκία σε συνεργασία του Πελίτι και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Β.Ξ.
[*] Για τη δίκη της Monsanto βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ της Ηρώς Μπενεσάϊα και της Ελλήνας Χριστοδουλάρη (Δρόμος, 15-10-2016). Για το Πελίτι βλ. και τη συνέντευξη του Παναγιώτη Σαϊνατούδη (Δρόμος, 19-3-2016).
Οικονομική καμπάνια και Ανοιξιάτικες Γιορτές Παραδοσιακών Σπόρων
Για την οικονομική στήριξη της διοργάνωσης το Πελίτι πραγματοποιεί οικονομική καμπάνια, τα έσοδα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για την πρόσκληση ακτιβιστών και αγροτών από το νότιο Μεξικό και τη Μπουρκίνα Φάσο. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Πελίτι (peliti.gr).
Παράλληλα, εν όψει των τελικών εκδηλώσεων του Απριλίου έχουν αρχίσει να διοργανώνονται τοπικές εορτές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Την περασμένη Κυριακή, 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Ανοιξιάτικη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι Καστοριάς με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς. Αύριο Κυριακή 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη Ανοιξιάτικη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι Κοζάνης στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.