Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις – Φοροεισπρακτικό και μη βιώσιμο το σχέδιο
Δυναμική ήταν αντίδραση αρκετών κλάδων, για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και την αύξηση των εισφορών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο πιθανότατα θα συζητηθεί στη Βουλή την Τρίτη 26 Ιανουαρίου σε προ ημερησίας διατάξεως διαδικασία.
Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες στο υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή πραγματοποίησε μέσα σε λίγες μέρες ο επιστημονικός κλάδος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές και όλος ο επιστημονικός κόσμος διαδήλωσαν ότι πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, που τους οδηγεί σε αφανισμό και ανοίγει οριστικά τον δρόμο για για να φύγουν οι νέοι εργαζόμενοι εκτός Ελλάδας, και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις χαρακτήρισαν το προσχέδιο για το ασφαλιστικό «αναξιόπιστο, επικίνδυνο, φοροεισπρακτικό και μη βιώσιμο».
Πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό επίσης πραγματοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στους δήμους της Αττικής, από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Παράλληλα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας δάσκαλοι και καθηγητές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ), και με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ. Παράσταση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού πραγματοποίησαν έξω από το υπ. Εργασίας και φοιτητικοί σύλλογοι.
«Η μαζική και δυναμική συμμετοχή και αντίσταση είναι το δυνατό μας όπλο για να ανατρέψουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης και να αποσοβήσουμε την πλήρη κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία συμμετείχε επίσης στις κινητοποιήσεις.
Σε συμβολική κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της υπηρεσίας που δίνονται συντάξεις προχώρησαν την Πέμπτη οι υπάλληλοί του διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του ασφαλιστικού.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά, για το ασφαλιστικό, πραγματοποίησαν δεκάδες μέλη των ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η ΠΝΟ έχει ήδη προαναγγείλει νέα 48ωρη απεργία για την επόμενη εβδομάδα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όταν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Με συγκέντρωση χθες στα Προπύλαια και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, ο καλλιτεχνικός κλάδος συμμετείχε επίσης στις κινητοποιήσεις. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) ανακοίνωσε ότι με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ουσιαστικά γίνεται αδύνατο για οποιονδήποτε εργαζόμενο να διεκδικήσει σύνταξη. Αλλά και οι ελάχιστοι που ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό των πολιτιστικών οργανισμών, καλούνται να εργαστούν μέχρι μια ηλικία, που υπερβαίνει κατά πολύ τα φυσικά τους όρια.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ακόμη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ-ΕΛΤΑ-Δημοσίου-ΟΣΕ-ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-ΟΤΑ-ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο ΙΚΑ Αριστοτέλους, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου από μέλη του δικηγορικού συλλόγου της πόλης, ενώ στο Βόλο εκατοντάδες αλιείς προέβησαν σε πολύωρο αποκλεισμό του λιμανιού.
Η ΓΣΕΕ εξήγγειλε Γενική Απεργία στις 4 Φεβρουαρίου και καλεί όσους θίγονται από τη λαίλαπα του ασφαλιστικού να συστήσουν κοινό μέτωπο αντίδρασης. Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την ίδια ημέρα τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Επίσης στην πανελλαδική απεργία και τις συγκεντρώσεις της 4ης Φεβρουαρίου καλούν τα μέλη τους και όλοι σχεδόν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της χώρας.
Της γενικής απεργίας θα έχει προηγηθεί η 24 απεργία που έχουν κηρύξει για τις 28 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.