Αρχική πολιτική Όλα «βαίνουν καλώς» στην ΠΓΔΜ

Όλα «βαίνουν καλώς» στην ΠΓΔΜ

Εν μέσω διεθνών και εσωτερικών πιέσεων η Συνταγματική Μεταρρύθμιση

Οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ προχωράνε κανονικά και η σχετική επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της καταλήγοντας στις τέσσερις σχετικές τροπολογίες που αφορούν στη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο ζήτημα της υπηκοότητας/εθνότητας, στους πληθυσμούς της διασποράς καθώς και στις σχέσεις με άλλες χώρες (άρθρο που αναφέρεται κυρίως στην Ελλάδα). Στα μέσα Γενάρη αναμένεται η υπερψήφιση των συγκεκριμένων τροπολογιών από τη Βουλή, αφού έχει πλέον εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών. Αριθμός που δε φαίνεται να αλλάζει το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού ψηφίστηκε ο νόμος για αμνηστία της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων για τα περσινά γεγονότα στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Τα παραπάνω όμως δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση πως έχουμε μπει σε μια τροχιά κανονικότητας και δεν πρόκειται να προκύψουν άλλα ζητήματα. Όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές από τις σελίδες του Δρόμου, η Συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει σειρά ζητημάτων που θα ενισχύουν την αποσταθεροποίηση σε όλη τη Βαλκανική. Ζητήματα εσωτερικά και διακρατικά, αρχής γενομένης από την ίδια την ΠΓΔΜ.

Με αφορμή το ζήτημα της εθνότητας/υπηκοότητας, το αλβανικό στοιχείο αποφάσισε να κάνει πιο έντονη την παρουσία του και να προχωρήσει σε διεκδικήσεις που θα το διασφαλίζουν ως ισότιμο μέλος της ΠΓΔΜ. Έτσι, Αλβανοί βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας να μην αναφέρεται η υπηκοότητα ως «Μακεδονική», όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά σκέτα ως «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Αφού λοιπόν δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από μεριάς ελληνικής κυβέρνησης, οι Αλβανοί βουλευτές ανέλαβαν πρωτοβουλίες, προφανώς για ίδια συμφέροντα. Αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν να αναφέρεται πως η υπηκοότητα δεν υποδηλώνει και σαφή εθνικότητα. Με βάση αυτήν τη «ντρίπλα» ξεκίνησαν τα εγχώρια κυβερνητικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για κέρδος και ξεκαθάρισμα και σε αυτό το ζήτημα. Φυσικά, πουθενά δεν αναφέρεται το γεγονός ότι το σκέτο «Μακεδονία» θα εξακολουθεί να υφίσταται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Όταν γίνεται λόγος γι’ αυτό εμφανίζεται το δεύτερο τρικ των ημερών, που μιλάει για αποκλειστικά ιστορική αναφορά στο Μακεδονικό κράτος, οπότε «καθαρίσαμε» με τον εθνικισμό.

Όσο λύνονται –δια εκβιασμών και εξαγορών– ένα-ένα τα προβλήματα στα Σκόπια, η καυτή πατάτα έρχεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία αγωνιά να βρει τους 151. Οι σίγουρες δηλώσεις για άνετη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αντικατασταθεί με έντονους προβληματισμούς για την επίτευξη της δέσμευσης έναντι των ΗΠΑ

Η δήθεν πολυδιάστατη και ανεξάρτητη πολιτική της κυβέρνησης έχει φτάσει σε τόσο τραγικό επίπεδο που πλέον βασίζεται σε τροπολογίες των Αλβανών βουλευτών και σε non-paper για να δικαιολογηθεί.

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις και οι παρεμβάσεις συνεχίζονται με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, να παίρνει τη σκυτάλη. Αφενός συναντήθηκε με Ζάεφ και Ντιμιτρόφ για να βεβαιωθεί πως όλα βαίνουν καλώς και να πιέσει για στενότερα χρονοδιαγράμματα, αφετέρου ο βοηθός του, Γουες Μίτσελ, δεν παρέλειψε να συνδέσει τις οικονομικές και γεωστρατηγικές κινήσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα για το Μακεδονικό. Όλα όσα εμφανίζει το κυβερνητικό επιτελείο ως κέρδη και αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, δεν είναι παρά ανταλλάγματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κυβερνητικοί πονοκέφαλοι

Όσο λύνονται –δια εκβιασμών και εξαγορών– ένα-ένα τα προβλήματα στα Σκόπια, η καυτή πατάτα έρχεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία αγωνιά να βρει τους 151. Οι σίγουρες δηλώσεις για άνετη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αντικατασταθεί με έντονους προβληματισμούς για την επίτευξη της δέσμευσης έναντι των ΗΠΑ.

Πλέον υπάρχει αρκετή απόσταση να διανυθεί καθώς οι «σίγουροι» βουλευτές, Θεοχάρης και Σαρίδης, δηλώνουν πια σε όλους τους τόνους πως δε θα την υπερψηφίσουν. Οι ελπίδες για υπερψήφιση της Συμφωνίας στη Βουλή, που πρακτικά σημαίνει παράταση της κυβερνητικής δυνατότητας για εκλογικό αιφνιδιασμό, βασίζονται στον Στ. Θεοδωράκη και τους βουλευτές του Ποταμιού, αφού το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυτούς είναι 149 ψήφοι. Η αναθέρμανση όμως των σχέσεων Ν.Δ.-Ποταμιού, αφού η πρώτη είναι σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις κυνηγώντας την αυτοδυναμία, δημιουργεί ανησυχίες για το ευοίωνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σχόλια

Exit mobile version