Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου*
«Νέα» ήθη εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα στο χώρο του συνδικαλισμού στη Θεσσαλονίκη, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες συγκροτήθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα. Στην πραγματικότητα πρόκειται, φυσικά, για ήθη πολύ παλιά, που παραπέμπουν στις σκοτεινές εποχές όπου το κράτος και τα δικαστήρια παρενέβαιναν και ρύθμιζαν τα ζητήματα του κινήματος της εργατικής τάξης.
Πρωταγωνιστής έχει αναδειχθεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Τσαραμπουλίδης, ο οποίος είναι μάλιστα τόσο περήφανος γι’ αυτά, που επέλεξε να δημοσιεύσει πρόσφατα και μια μακροσκελή προσωπική ανακοίνωση (γραμμένη, όμως, σε έντυπο του Εργατικού Κέντρου).
Για την ιστορία, μέλη της παράταξης Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ εξέδωσαν προκήρυξη στις 25/11/2014 ενόψει πανεργατικής απεργίας, με την οποία καλούσαν τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παράλληλα ασκούσαν κριτική στην πλειοψηφία του Σωματείου, του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ.
Τι ξέχασε να πει ο κ. Τσαραμπουλίδης στην ανακοίνωσή του; Ότι οι δύο εργαζόμενοι δέχθηκαν απειλές και ύβρεις από τη συνδικαλιστική ηγεσία του ΕΚΘ, τις οποίες ακολούθησε εξώδικο του ίδιου ως προέδρου του ΕΚΘ και του προέδρου της ΓΣΕΕ και κορυφώθηκε με την υποβολή μήνυσης προς τα μέλη της Πρωτοβουλίας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα συγκροτήθηκε και έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του πάνω στις αξίες της εργατικής αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς προσφοράς και της μαχητικής υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τις -συχνά πολύ έντονες– διαμάχες στο εσωτερικό του. Είναι τουλάχιστον λυπηρό, σήμερα, να έχουμε φτάσει στο σημείο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου να σέρνει στα δικαστήρια συνδικαλιστές.
Οι διαφορές στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι πολιτικές-ιδεολογικές και δεν λύνονται στα δικαστήρια.
Αυτό που πραγματικά ενοχλεί την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ δεν μπορούν να το ελέγξουν με διώξεις. Τους ενόχλησαν οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι γιατί έκαναν ξεκάθαρη κριτική στη στάση τους για την ΕΛΒΟ και όλα τα προβλήματα των εργαζομένων – αν και οι υπογράφοντες την μήνυση έχουν αποδείξει χρόνια τώρα στους εργαζόμενους όλης της χώρας ότι υπάρχουν πολλά σχετικά με την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική που δεν τους ενοχλούν. Τους ενόχλησε και το γεγονός ότι κάποιος με θεσμικό ρόλο υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους και όχι τις ηγεσίες. Τους ενοχλεί κυρίως ότι μια νέα πνοή αγωνιστικού, ταξικού συνδικαλισμού αγγίζει σιγά-σιγά τους εργατικούς χώρους, η οποία μαζί με την ανατροπή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, μπορεί να οδηγήσει σε μια ελπιδοφόρα ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
* Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ