Η έντονη κινητικότητα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια συνεχίζεται, δρομολογώντας την επιστροφή τους ως η μόνη δύναμη που μπορεί να περιορίσει την Ρωσική επιρροή. Πρόκειται για την απάντηση στην πρόσκληση που απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ στον πρόεδρο Τραμπ, λίγο καιρό μετά την εκλογή του. Να ασχοληθεί σοβαρά και με αυτή την εύφλεκτη και κρίσιμη περιοχή, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, αφού η Ευρώπη αδυνατεί να κάνει κάτι τέτοιο. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί αρκετά γεγονότα, για τα οποία έχουμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα του Δρόμου, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό, αλλά όχι και τον εξοβελισμό της Ρωσίας από τα Βαλκάνια.

Ενδεικτική της πολιτικής που θα ακολουθηθεί είναι η πρόσφατη έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου (μιας δήθεν ανεξάρτητης τεχνοκρατικής ομάδας διεθνών σχέσεων) με τίτλο «Το Βαλκανικό Μέλλον: Στρατηγική των ΗΠΑ για την περιοχή» στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζονται:

  • H ανάγκη για μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Ν.Α. Ευρώπη, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της στρατιωτικής βάσης Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο.
  • H υπονόμευση του Ευρωπαϊκού σχεδίου από την αυξημένη Ρωσική επιρροή στην περιοχή η οποία πρέπει να μειωθεί σημαντικά και με κάθε τρόπο.
  • O ιστορικός ρόλος των ΗΠΑ ως του μοναδικού πολιτικού διαμεσολαβητή που μπορεί να επιβάλλει λύσεις σε διμερείς διενέξεις, όπως αυτές μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ και Σερβίας – Αλβανίας,
  • H, σε επικίνδυνο βαθμό, αποδυνάμωση των κρατικών θεσμών των Βαλκανικών χωρών, λόγω της διαφθοράς και της οικονομικής κρίσης, που μπορεί να προκαλέσει τη ριζοσπαστικοποίηση μουσουλμανικών πληθυσμών.
  • Η αναγκαιότητα μιας ιστορικής συμφιλίωσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σερβίας, μελλοντικά, για να προχωρήσει το σχέδιο της Δύσης.

Παράλληλα με τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ, την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας και τον εξοπλισμό των φίλα προσκείμενων χωρών, υπάρχει και η δραστηριοποίηση της CIΑ που, με πιο ενεργό ρόλο, προσπαθεί να συντονίσει τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών και στον υπόγειο πόλεμο με τη Ρωσία. Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, έκαναν λόγο για συνάντηση όλων των μυστικών υπηρεσιών, πλην των Σερβικών βέβαια, υπό την αιγίδα της CIA σε ξενοδοχείο της Ποντγκόριτσα που θα αποτελεί το στρατηγείο αυτού του δικτύου.

 «Μεγάλη Αλβανία»

Η ένταξη του Μαυροβούνιου στο ΝΑΤΟ, η αλλαγή της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, η προσήλωση Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ, οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας» πιστοποιούν την επιστροφή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια με στόχο τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής

Η ένταξη του Μαυροβούνιου στο ΝΑΤΟ, η αλλαγή της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ και η σταθερή προσήλωση Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Ατλαντικό στρατόπεδο, παρ’ όλες τις αναταράξεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, έχουν ανοίξει τον δρόμο για να επικεντρωθεί η προσοχή στο θέμα της Μεγάλης Αλβανίας, όπου τυχόν προσπάθειες για τη δημιουργία της, μπορεί να συμπαρασύρουν πέντε ακόμη γειτονικές χώρες σε προβλήματα. Ο αλβανικός εθνικισμός, έχοντας όλο το προηγούμενο διάστημα πάρει υποσχέσεις από διάφορα κέντρα της Δύσης για τη μέγιστη δυνατή ενοποίηση του και εδαφικά, τώρα απαιτεί την ικανοποίηση του για όσες υπηρεσίες προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει. Και πιέζει με κάθε τρόπο. Το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου, που συνέπεσε με την105η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου κάτω από το σύνθημα «Μια γη, ένα όνειρο, ένας λαός» κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφτηκαν τέσσερεις συμφωνίες και συζητήθηκε το άνοιγμα των συνόρων. Την ίδια μέρα η Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, στολίστηκε με αλβανικές σημαίες και ο υπ. Διασποράς της Αλβανίας Π. Μάικο που μιλούσε σε Φόρουμ της Διασποράς, ζήτησε να πέσουν τα σύνορα μεταξύ των αλβανικών πληθυσμών τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ ο πρόεδρος της Αλβανίας Ι. Μέτα έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής στη Ν. Σερβία από το δίκτυο των αλβανικών Δήμων. Ακόμη και ο αντιπολιτευόμενος τον Ε. Ράμα, πρώην πρωθυπουργός Σ. Μπερίσα, αναγκάστηκε να μιλήσει για τη Μεγάλη Αλβανία, ώστε να μην μείνει πίσω από τις εξελίξεις.

Πίεση προς τον Ράμα

Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα από το ότι οι ΗΠΑ δεν δίνουν το πράσινο φως, τουλάχιστον ακόμη, για το προχώρημα των αλβανικών διεκδικήσεων, είναι η ολοένα και μεγαλύτερη πίεση προς τον Ε. Ράμα με τις αποκαλύψεις για την προστασία των δικτύων λαθρεμπορίου κάθε είδους και κυρίως των ναρκωτικών που κατακλύζουν όλη την Ευρώπη. Δίκτυα που έχουν την βάση τους στην Αλβανία και πλοκάμια σε όλες τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα εντός των αλβανικών πληθυσμών που έχουν οργανωθεί σε συμμορίες και προστατεύονται ακόμη και από κυβερνήσεις όπως στο Κόσσοβο.

Η απόβαση στα Τίρανα ειδικού εισαγγελέα από τις ΗΠΑ, ειδικών ομάδων καταπολέμησης του εγκλήματος από το FBI και άλλες υπηρεσίες, έχει δημιουργήσει νέους όρους στον πόλεμο που μαίνεται. Από τη μία, έχει ξεκινήσει το ξήλωμα κάποιων από αυτά τα δίκτυα, στα οποία απ’ ότι φαίνεται εμπλέκεται και η χώρα μας αν λάβει κανείς υπόψη του την εντατικοποίηση αποκαλύψεων για εξάρθρωση συμμοριών διακινητών το τελευταίο διάστημα, προφανώς με κατάλληλες πληροφορίες από τις αμερικάνικες αρχές. Σε τι βάθος θα φτάσει αυτό το ξήλωμα μένει να φανεί.

Από την άλλη, οι συνεχείς αποκαλύψεις για σχέσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών, που βρίσκονται πολύ κοντά στον Ράμα, αλλά ακόμη και δικαστικών και άλλων θεσμικών παραγόντων, με τα δίκτυα λαθρεμπορίας, φέρνουν πιο κοντά μια πιθανή πολιτική κρίση που θα βάλει σε δοκιμασία το σχέδιο των ΗΠΑ για τον ρόλο της Αλβανίας. Ο ίδιος ο Ράμα, βέβαια, έστειλε επιστολή στην Ε.Ε. με την διαπίστωση ότι «η Αλβανία δεν είναι πια η πρωτεύουσα της κάνναβης» και πρέπει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν φαίνεται να πείθει όμως τους Ευρωπαίους που ζητάνε από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!