Περιμένοντας την «αξιολόγηση» και εν μέσω παρατεταμένου κρύου που συνεχίζει να σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα όλοι προσμένουν Αλκυονίδες ημέρες, κυριολεκτικά και μεταφορικά
Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου
Το κρύο – στο κορμί μας, στην τσέπη, στις καρδιές μας – δεν υποφέρεται, δεν αντέχεται. Η παρατεταμένη κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν αποδιοργανώσει τον λαϊκό κόσμο. Όσα έγιναν πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη με τις περιβόητες αλατιέρες του κ. Μπουτάρη φανερώνουν ένα κράτος παραδομένο στους εκάστοτε «στρατηγούς» (Χιονιάς, Άνεμος, Πλημμύρα, Εγκέλαδος) που το πολιορκούν. Ήταν χαρακτηριστική και παρουσίαζε ακριβώς την πραγματικότητα η έκφραση του τοπικού Tύπου «Χάσαμε την πόλη». Στη μνημονιακή χώρα ισχύει το «κάθε φτωχός κι η μοίρα του!». Στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή οι συνέπειες για τα νοικοκυριά είναι δυσβάσταχτες. Τα δίκτυα ύδρευσης και θέρμανσης από φυσικό αέριο διαλύθηκαν. Κάθε σπίτι έχει υποστεί ζημιές έως και 1.000 ευρώ. Τα υδρόμετρα της ΕΥΑΘ έσπασαν, σωλήνες τρύπησαν και έκαναν ζημιά στα σπίτια, γειτονιές ολόκληρες έμειναν χωρίς νερό για ημέρες. Οι σωληνώσεις μεταφοράς νερού για θέρμανση από φυσικό αέριο «βομβαρδίστηκαν» από τον παγετό. Καυστήρες του φυσικού αερίου υπέστησαν μεγάλες ζημιές ή καταστράφηκαν. Κάθε «βούλωμα» από τον υδραυλικό είχε ταρίφα 15 ευρώ. Τα αναλώσιμα υλικά τελείωσαν. Πολλά σπίτια εξακολουθούν να μην έχουν θέρμανση αναμένοντας ανταλλακτικά από το εξωτερικό που κοστίζουν έως και 300 ευρώ, αν βέβαια δεν χρειαστεί να αλλαχτεί όλος ο καυστήρας. Οι προδιαγραφές των οικιακών εγκαταστάσεων θέρμανσης με φυσικό αέριο αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.
Η εταιρεία φυσικού αερίου ΕΠΑ Θεσσαλονίκης δηλώνει αναρμοδιότητα και τις μέρες εκείνες –κατόπιν εορτής βέβαια– πρότεινε στους καταναλωτές να ξεπαγώσουν τους σωλήνες με σεσουάρ, δείγμα βέβαια της υψηλής κοινωνικής ευθύνης μιας εταιρείας που διαχειρίζεται δημόσιο αγαθό. Είναι ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση από το αρμόδιο υπουργείο και να δοθούν πρόσθετες οδηγίες-προδιαγραφές ώστε να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις στα οικιακά δίκτυα θέρμανσης για να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων αστοχιών. Βέβαια τον «τζερεμέ» θα τον πληρώσουν οι καταναλωτές.
Μια βόλτα στις λαϊκές αγορές τις τελευταίες μέρες δείχνει κι άλλες πολύ πιο σοβαρές συνέπειες της κακοκαιρίας. Οι τιμές των λαχανικών έφτασαν στα ύψη, αποτέλεσμα της καταστροφής που έχει υποστεί ο πρωτογενής τομέας. Δεν έχει γίνει ακριβής αποτίμηση των άμεσων, αλλά και των βραχυπρόθεσμων συνεπειών στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία. Μεγάλες ζημιές υπήρξαν και στις ιχθυοκαλλιέργειες στις λίμνες και τα ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας. Τρία τουλάχιστον νησιά – Εύβοια, Σκόπελος, Αλόννησος – υπέστησαν μεγάλες ζημιές στον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε υποδομές και είναι άγνωστο ακόμα το κόστος.
Ελάχιστα πράγματα δούλεψαν σωστά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εγνατία Οδό ΑΕ, εταιρεία που έχει υπαχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι υπό εκποίηση. Η πρώην κρατική εταιρεία με τεχνογνωσία και μηχανήματα ανταπεξήλθε στο έργο της. Αρκετοί Δήμοι, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανταπεξήλθαν στοιχειωδώς. Η Πολιτική Προστασία έχει εκχωρηθεί πλέον στον ιδιωτικό τομέα και κοστίζει, χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα, πανάκριβα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει εκτίμηση ότι το κόστος της κακοκαιρίας και του παρατεταμένου χειμώνα ίσως φτάσει και το μισό μνημόνιο.
Την Παρασκευή το πρωί που γραφόταν αυτό το σημείωμα, ο ήλιος που είχε βγει στη Θεσσαλονίκη άφηνε να υπονοηθεί ότι οι Αλκυονίδες ημέρες ίσως έρθουν για να «ζεσταθεί και λίγο το κοκκαλάκι μας».