Αρχική πολιτική Ο Τσίπρας δύσκολα κάνει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Ο Τσίπρας δύσκολα κάνει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ενώ «έκλεινε» η ύλη της εφημερίδας, με ένα τηλέφωνο για βόμβα, αλλά και προληπτικές προσαγωγές, να είναι τα τελευταία επεισόδια.

Αρκετά, όμως, είχαν ήδη συμβεί τις μέρες και ώρες πριν αρχίσει η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Ήδη, η αφίσα της εκδήλωσης με την αναφορά στο «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας», με τρόπο από αμφίσημο έως «προβοκατόρικο», έκανε αρκετούς να αναρωτηθούν σε ποια ακριβώς «Μακεδονία» αναφέρεται το κυβερνητικό κόμμα, τη στιγμή που προωθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά παραγγελία των ΗΠΑ.

Δεδομένο είναι ότι η ομιλία Τσίπρα, μόνο τυχαία δεν ήρθε στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, αποτελώντας από μόνη της μεγάλη πρόκληση για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ακριβώς έτσι την εισέπραξαν. Στην Κουμουνδούρου, γνωρίζουν ότι η εκλογική τους επιρροή έχει καταποντιστεί, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί. Απομένει μόνο μια λύση: Η όξυνση της αντιπαράθεσης και ο έντονα διχαστικός λόγος, διανθισμένος με προκλήσεις και μικροεπεισόδια. Μέσα από αυτή την τακτική, γίνεται η απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρωθεί οτιδήποτε μπορεί από την «αντιδεξιά» ή κεντροαριστερή δεξαμενή, ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι απώλειες.

Το αφήγημα είναι γνωστό. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με την Ακροδεξιά, οι Πρέσπες έρχονται να κλείσουν όπως-όπως ένα «αδιέξοδο» πρόβλημα, θέλουμε μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή, όχι «σκοτεινή» και μισαλλόδοξη, με τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Πρόκειται για «ιστορίες για αγρίους» που δεν πείθουν κανέναν. Τα περί δημοκρατίας είναι κούφια λόγια, πόσο μάλλον όταν για την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν ρωτήθηκε κανείς και η κυβέρνηση την προωθεί πραξικοπηματικά, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού διαφωνεί με αυτήν.

Αυτός είναι και ο λόγος που ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση μεθόδευσαν με τον τρόπο αυτό τη χτεσινή συγκέντρωση. 18 διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, drones, ελικόπτερα και αύρες επιστρατεύτηκαν, δημιουργώντας ένα κλίμα απίστευτης αστυνομοκρατίας στην πόλη, ειδικά πλησιάζοντας η εκδήλωση, όπως μας μεταφέρουν ανταποκριτές της εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, δεκάδες πούλμαν ναυλώθηκαν για να μεταφέρουν δωρεάν τα κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα, μπας και καταφέρουν να γεμίσουν έτσι το γήπεδο, ελλείψει άλλου «κοινού» στην πόλη.

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του, που ακόμα συνεχίζεται ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, σε αυτό το κλίμα που περιγράφουμε κινήθηκε. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Δεν θα την αφήσουμε να γίνει», ανέφερε, προσθέτοντας: «Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω», παριστάνοντας ότι εκφράζει «τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες» και άρα εξ ορισμού αποκλείεται να συγκαταλέγεται, όπως τόνισε, στους «προδότες και μειοδότες».

Συμπερασματικά, πάντως, είναι φανερό ότι το κυβερνητικό κόμμα αδυνατεί πλέον να έχει παρουσία στον χώρο της βόρειας Ελλάδας χωρίς να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και αναστατώσεις.

Σχόλια

Exit mobile version