του Tom Parker
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, κάλεσε παγκόσμιους οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), να ασκήσουν πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις για τη θέσπιση «ψηφιακής υποδομής», που θα παρακολουθεί ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος όχι.
Ο Μπλερ προμοτάρισε αυτήν την υπό κυβερνητικό έλεγχο ψηφιακή βάση δεδομένων εμβολιασμού, ως ομιλητής σε ένα από τα πάνελ* της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023 – ετήσιας εκδήλωσης στο Νταβός της Ελβετίας, όπου ισχυροί επιχειρηματίες, πολιτικοί και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες συναντιούνται για να συζητήσουν πάνω στις ατζέντες, που θέλουν να προωθήσουν.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε τη σπουδαιότητα της «τεχνολογίας και της ψηφιακής υποδομής», και της συλλογής δεδομένων, προκειμένου για την εποπτεία της κατάστασης εμβολιασμού και μη εμβολιασμού.
«Σου χρειάζονται τα δεδομένα» είπε ο Μπλερ. «Πρέπει να ξέρεις ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος όχι. Κάποια εμβόλια, από αυτά που θα έρθουν στην πορεία, θα είναι πολλαπλών δόσεων, θα έχουμε πολλαπλές δόσεις. Οπότε, πρέπει να έχεις –για λόγους που έχουν να κάνουν με την υγειονομική περίθαλψη γενικότερα, αλλά πολύ περισσότερο σε μια πανδημία… ή… για τα εμβόλια– πρέπει να έχεις την πρέπουσα ψηφιακή υποδομή. Και πολλές χώρες δεν την έχουν. Οι περισσότερες χώρες, μάλιστα, δεν την έχουν».
Ο Μπλερ πρότεινε, στη συνέχεια, να προωθηθεί το ψηφιακό δίχτυ του, επιτήρησης της εμβολιαστικής κατάστασης, από τον ΠΟΕ (διακυβερνητικό οργανισμό, που ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο), από το WEF (μη εκλεγμένο παγκόσμιο οργανισμό, που επιδιώκει να «διαμορφώνει τις παγκόσμιες, περιφερειακές και βιομηχανικές ατζέντες») και από διακυβερνητικά φόρουμ, όπως η Ομάδα των Είκοσι (G20) και η Ομάδα των Επτά (G7).
«Ποιοι γίνεται να το φέρουν αυτό σε πέρας;» είπε ο Μπλερ. «Πώς μπορείς να στήσεις τις σωστές σχέσεις συνεργασίας; … Πιο πολύ θα πρέπει να γίνει στην G20 αυτό, νομίζω … Είναι σημαντικό φόρουμ η G7, αλλά η G20 είναι το ευρύτερο φόρουμ… Πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις, ώστε να διασφαλίσεις ότι η όποια μελλοντική πανδημία θα αντιμετωπιστεί σωστά, και ποιες είναι οι σχέσεις συνεργασίας που θα δημιουργήσεις, ώστε να διασφαλίσεις ότι οι απαντήσεις που θα πάρεις θα είναι οι σωστές απαντήσεις. Και μετά θα αποκτήσεις τους μηχανισμούς υλοποίησης. Και οι μηχανισμοί αυτοί θα περνούν εν μέρει μέσα από τους επίσημους θεσμούς που έχεις, όπως ο ΠΟΕ, και θα περνούν και μέσα από οργανισμούς όπως ο δικός σας [το WEF] που, νομίζω, έχουν πολλά πλεονεκτήματα, επειδή δεν τους τραβούν κάτω τα γραφειοκρατικά βαρίδια και, να το πούμε ευθέως, οι μικροπολιτικές, που κυκλοφορούν στην πιάτσα».
Τα συστήματα αυτά επιτήρησης περιστέλλουν το ιδιωτικό απόρρητο, τα δε εμβολιαστικά πάσα, συγκεκριμένα, εισάγουν διακρίσεις σε βάρος πολιτών, και περιορίζουν την πρόσβασή τους σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες
Η έκκληση του Μπλερ είναι η πιο πρόσφατη απ’ τις πολλές που ο ίδιος και η ΜΚΟ του, ονόματι The Tony Blair Institute for Global Change [Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ για την Παγκόσμια Αλλαγή] έχουν απευθύνει, για επέκταση της υποδομής υποχρεωτικής ψηφιακής επιτήρησης.
Το ινστιτούτο του έχει ζητήσει να καθιερωθούν ψηφιακές ταυτότητες και έχει δηλώσει πως η αυξημένη επιτήρηση είναι «τίμημα, που αξίζει τον κόπο να πληρώνεται». Ο ίδιος ο Μπλερ έχει ζητήσει και υποχρεωτικά εμβολιαστικά πάσα [mandatory vaccine passports].
Δύο από τα παγκόσμια κλαμπ, που ο Μπλερ θέλει να βοηθήσουν να περάσει το σύστημα αυτό ψηφιακής επιτήρησης, ο ΠΟΕ και το WEF, είναι κι αυτά διαπρύσιοι υποστηρικτές των συστημάτων ψηφιακής επιτήρησης.
WEF και ΠΟΕ έχουν, στο παρελθόν, ασκήσει πίεση για την καθιέρωση «παγκόσμιας ψηφιακής ταυτότητας προσώπων και αντικειμένων». Το δε WEF συστηματικά συνηγορεί υπέρ προγραμμάτων ψηφιακών ταυτοτήτων, σε εκδηλώσεις του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στη φετινή ετήσια συνάντησή του, το WEF υπέβαλε δημοσιογράφους στις διαδικασίες ορισμένων απ’ τις τεχνολογίες επιτήρησης, τις οποίες υποστηρίζει δημόσια, μεταξύ των οποίων ήταν οι ψηφιακές ταυτότητες και η σάρωση βιομετρικών στοιχείων.
Τα συστήματα αυτά επιτήρησης περιστέλλουν το ιδιωτικό απόρρητο, τα δε εμβολιαστικά πάσα, συγκεκριμένα, εισάγουν διακρίσεις σε βάρος πολιτών, και περιορίζουν την πρόσβασή τους σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες.
Μάλιστα, το WEF θέλει να επεκτείνει επιτήρηση και διακρίσεις, δια της ψηφιακής ταυτότητας. Έχει προτείνει ένα σύστημα παρακολούθησης της διαδικτυακής συμπεριφοράς, των βιομετρικών στοιχείων, των πραγματοποιούμενων αγορών και άλλων πολλών, βάσει των οποίων θα καθορίζεται και θα ελέγχεται η πρόσβαση σε ευρύ φάσμα υπηρεσιών.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο «Reclaim The Net», στις 19/1/2023.
Μετάφραση: Νίκος Λάιος
Σημείωση του μεταφραστή
(*) Τίτλος/θέμα του πάνελ ήταν «100 Μέρες Για να Υπερκεράσουμε την Επόμενη Πανδημία» [«100 Days to Outrace the Next Pandemic»]. Συνομιλητές του Μπλερ ήταν οι:
– Ρίτσαρντ Χάτσεττ, αμερικανός επιδημιολόγος, διευθύνων σύμβουλος του «Συνασπισμού για τις Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» («Coalition for Epidemic Preparedness Innovations» – CEPI), συντονιστής του πάνελ.
– Έλεν Ε. Κλαρ, πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας (ως επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος), πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ.
– Σιλβίνο Αουγούστο Χοσέ Μορένο, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Μοζαμβίκης.
– Αλβέρτος Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer».