Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα Ο Ροβήρος Μανθούλης και η Ριβιέρα

Ο Ροβήρος Μανθούλης και η Ριβιέρα

Μετά από το πρόσφατο αφιέρωμά μας στο «Πρόσωπο με πρόσωπο» ίσως θεωρήσετε πως η στήλη έχει μια εμμονή με τον Ροβήρο Μανθούλη.

Πράγματι! Μετά από το «Πρόσωπο με πρόσωπο» έπιασα να ξαναδιαβάζω το «Κράτος της τηλεόρασης» (εκδόσεις Θεμέλιο 1981), όπου περιγράφει τα της θητεία του στην ΕΡΤ, όταν έκανε μια τεράστια προσπάθεια αναγέννησής της, που τελικά βεβαίως οδήγησε σε ρήξη με τη διοίκηση και ακολούθησε η παραίτησή του.

Πέρα από το μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τις προφητικές του διαπιστώσεις για την ιδιωτική τηλεόραση σχεδόν μια δεκαετία πριν τη θυελλώδη επέλασή της:

«Ελεύθερη ιδιωτική ή ελεύθερη εθνική Ραδιοτηλεόραση; Η απάντηση θα εξαρτηθεί από το όραμα ενός λαού, από την ικανότητά του να το επιβάλει, από τα πρόσωπα στα οποία θα εμπιστευθεί τις τύχες του. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε μια Ραδιοτηλεόραση που αποκλείει την “ποσοτική” θεωρία του “κοινού παρονομαστή” και βλέπει τον “δέκτη” σαν πολίτη και σε μια Ραδιοτηλεόραση που βλέπει τον “δέκτη” σαν πελάτη με αγοραστική δύναμη, επεμβαίνοντας στο ηλεκτρονικό περιβάλλον με τον ίδιο τρόπο που μεταχειρίζονται οι βιομηχανίες τις θάλασσες και τα ποτάμια του φυσικού μας περιβάλλοντος»…

Μια ακόμη αφορμή για να επανέλθουμε είναι μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την άλλη Κυριακή 10 Ιουλίου από τις 8 το βράδυ στην ιστορική «Ριβιέρα».

Διαβάζω:

«Κάθε χρόνο, στις 10 του Ιούλη, ο Ροβήρος Μανθούλης συγκέντρωνε τους φίλους του στην Αθήνα για να πιουν ένα ποτήρι κρασί. Ήταν η μέρα των γενεθλίων του. Φέτος όμως δεν θα είναι εδώ. Έφυγε από κοντά μας στις 21 Απριλίου 2022. Οι φίλοι του όμως θα είναι πιστοί στο ραντεβού! Για να τιμήσουν τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και διανοητή.

Γι’ αυτό οργανώνουν μια βραδιά όπως θα άρεσε στον ίδιο…

Στον φιλόξενο κινηματογράφο Ριβιέρα στα Εξάρχεια. Στη γειτονιά που μεγάλωσε και η εφηβική φωνή του αντηχούσε στους έρημους δρόμους των Εξαρχείων τα βράδια της Γερμανικής κατοχής, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας. Μπορεί να μην ήξεραν ποιος ήταν, αλλά γνώριζαν πως αυτό ήταν το “Χωνί των Εξαρχείων”…»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί το εμβληματικό “Μπλουζ με σφιγμένα τα δόντια” (από το αυθεντικό πρωτότυπο σε κόπια των 35 χιλιοστών) και βίντεο με “καταθέσεις” του ίδιου (για τον ιστορικό κινηματογράφο VOX, για τον “αθέατο σκηνοθέτη”, για την περιπέτεια των “Μπλουζ” στην Αμερική).

Θα μιλήσουν:

 • Για τα χρόνια της Χούντας και τις κοινές διαδρομές, ο Φώντας Λάδης
 • Για τα χρόνια στο Παρίσι, ο Γιάννης Μαυροειδάκος, ιδρυτής του βιβλιοπωλείου – εκδόσεις «Δεσμός» στη Γαλλία
 • Για τα χρόνια στην ΕΡΤ, η Ντέπυ Βρεττού, ραδιοφωνική παραγωγός

Για την κληρονομιά του Ροβήρου θα μιλήσουν:

 • Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
 • Δημήτρης Καλαντίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Θα συντονίσει ο Νίκος Θεοδοσίου.

Τέλος, ο Γιάννης Μόνος με τη φυσαρμόνικά του, που θα παίζει ζωντανά μπλουζ με σφιγμένα δόντια.

Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ οι πρώτοι διακόσιοι θεατές θα πάρουν δώρο το αστυνομικό μυθιστόρημα του Ροβήρου Μανθούλη «Η Ρέμινγκτον του Ορφέα»!

 • Τον κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ προσφέρει η Πέγκυ Ρίγγα
 • Την ταινία Μπλουζ με σφιγμένα δόντια το Νεανικό Πλάνο
 • Τα βιβλία είναι προσφορά των εκδόσεων Πύλη (Φώντας Λάδης)

Διοργάνωση: Οι φίλοι του Ροβήρου Μανθούλη (Επικοινωνία: 6987241081, bouboulina.nikaki@gmail.com)»

Με αφορμή την εκδήλωση ανέτρεξα σε σχετικά δημοσιεύματα για τον κινηματογράφο Ριβιέρα και τις προσπάθειες που γίνονται για μια νέα πορεία. Ξεχώρισα τη διοργάνωση τεσσάρων εκδηλώσεων με τέσσερις ταινίες που σημάδεψαν με τον τρόπο τους την ιστορία του κινηματογράφου: Η πρώτη (Μπάρι Λίντον του Στάνλει Κιούμπρικ) προβλήθηκε ήδη τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Ακολουθούν:

 • Δευτέρα 25 Ιουλίου: Ο Νονός 2 (The Godfather Pαρτ 2) του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Διάρκεια 202′
 • Δευτέρα 29 Αυγούστου: Ο Ελαφοκυνηγός (The deer hunter) του Μάικλ Τσιμίνο. Διάρκεια 183′
 • Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου: Ο Γατόπαρδος (Il Gattopardo) του Λουκίνο Βισκόντι. Διάρκεια 186′
Σχόλια

Exit mobile version