Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται τακτικά δυνατός. Πέρα από τα τελευταία προεκλογικά μέτρα και τις σχέσεις του με το «αριστερό κεφάλαιο» (βλ. Πέτρος Κόκκαλης), συντηρεί με μεθοδικότητα και το αριστερό του προφίλ σε θέματα δικαιωμάτων, Παιδείας, Πολιτισμού και Οικολογίας. Γι’ αυτό συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο του τον Ross Daly. Έναν, κατά κοινή ομολογία, πολύ σημαντικό άνθρωπο της μουσικής και του πολιτισμού, πολιτικά «καθαρό», χωρίς συμμετοχή μέχρι τώρα σε κυβερνητικά κόμματα.
Ο Ross Daly, επηρέασε με το καλλιτεχνικό του έργο και τις δράσεις του την λαϊκή μουσική στον ελληνικό χώρο αλλά και ειδικά την μουσική της Κρήτης στην οποία και κατοικεί μόνιμα τα τελευταία 40 χρόνια. Πέρα από την μουσική και τις συνθέσεις του, ξεκίνησε το 1982 την ιδέα του Λαβύρινθου «ως μια δημιουργική παρέα φίλων με στόχευση την εξερεύνηση διαφορετικών τροπικών μουσικών παραδόσεων ανά τον κόσμο αλλά και τη δυνατότητα της δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους». Από το 1997 ξεκινούν τα σεμινάρια του «Λαβύρινθου» στην Αθήνα ενώ το 2003, σε συνεργασία με τον Δήμο «Ν. Καζαντζάκη», αποκτά μόνιμη έδρα στο χωριό Χουδέτσι του Ν. Ηρακλείου. Το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος», όπως ονομάζεται σήμερα, γίνεται έτσι ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού. Σεμινάρια, «παραδοσιακές» μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου, συναυλίες και φεστιβάλ με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.
Μέχρι τώρα το εργαστήρι λειτουργούσε οικονομικά ανεξάρτητα, πάντα βέβαια με την υποστήριξη του δήμου. Τον Μάιο του 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με «μεσάζοντες» βουλευτές του Ν. Ηρακλείου, καλεί τον Ross Daly στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη αποφασίζεται η χρηματοδότηση με πόρους του υπουργείου Πολιτισμού του προγράμματος «Μουσικές Παρασκευές» που διοργανώνει το Μουσικό Εργαστήριο «Λαβύρινθος» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με 30.000 ευρώ, καθώς και η εξεύρεση λύσης για την μόνιμη στέγασή του.
Τον Ιούνιο του 2018, «το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ-Εθνικοί Πόροι) χρηματοδοτεί το έργο: “Aαποκατάσταση βιομηχανικού συγκροτήματος στο ΧΟΥΔΕΤΣΙ και επανάχρηση ως κέντρο υποστηρικτικών υποδομών τέχνης και πολιτισμού Δήμου Αρχανών Αστερούσιων” με προτεινόμενο προϋπολογισμό ύψους 1.962.822,74 ευρώ, έργο το οποίο θα υλοποιήσει ο Dήμος Αρχανών Αστερουσίων.»
Τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώνεται η συμμετοχή του Ross Daly στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και στις αρχές Μάη πραγματοποιείται στο Χουδέτσι προεκλογικό γλέντι με τον Τσίπρα, τον Πολάκη, τον Ross Daly και γνωστούς μουσικούς της Κρήτης και φίλους του τελευταίου.
Είναι σωστό ένας χώρος πολιτισμού που προσέφερε και αγαπήθηκε από τους μουσικούς αλλά και τον κόσμο που συμμετείχε στις δράσεις του για τόσα χρόνια, να μετατρέπεται σε εκλογικό κέντρο για οποιοδήποτε κόμμα, όταν μάλιστα χρηματοδοτείται από το κράτος;
Πολλές οι σκέψεις και τα ερωτήματα που δημιουργούνται. Αρκετοί άνθρωποι, είτε συμφωνούν είτε όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουν την υποστήριξή τους στην απόφαση του Ross Daly να είναι υποψήφιος. Στήριξη που έχει σχέση με το έργο του, τις ειλικρινείς προθέσεις του, την συμμετοχή του ως σημαντικού ανθρώπου στην πολιτική, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο που επιλέγει για να πορευτεί. Σίγουρα η ελευθερία της πολιτικής άποψης και η συμμετοχή στα κοινά αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους πολίτες. Βέβαια, αυτή η συμμετοχή δεν αφορά το πόσο καλός άνθρωπος είναι, πόσο σπουδαίος ή παραγωγικός είναι στη δουλειά του, αλλά καθαρά τις πολιτικές θέσεις και τους στόχους.
Η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ενός τόσο ανοιχτού εγχειρήματος, θα μπορούσε να ειδωθεί ως καλή και ευπρόσδεκτη, αν την ίδια ώρα τα δημόσια ιδρύματα της χώρας, εκπαιδευτικά και μη, δεν είχαν τόσο σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Αν κάτω από την ίδια ομπρέλα στήριξης έμπαιναν και άλλοι ιδιωτικοί φορείς πολιτισμού. Γιατί άλλωστε ποιος ορίζει την σημαντικότητα καθενός από αυτούς και με ποιες διαδικασίες σε ένα κράτος δικαίου παίρνονται οι αποφάσεις για την χρηματοδότησή τους;
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι o Ross Daly συμμετέχει στις εκλογές με αυτόν τον πολιτικό φορέα λόγω της χρηματοδότησης, ούτε να αναιρέσει το τεράστιο έργο του. Είναι όμως «πολιτικά ηθική» αυτή η επιλογή; Είναι σωστό ένας χώρος πολιτισμού που προσέφερε και αγαπήθηκε από τους μουσικούς αλλά και τον κόσμο που συμμετείχε στις δράσεις του για τόσα χρόνια, να μετατρέπεται σε εκλογικό κέντρο για οποιοδήποτε κόμμα, όταν μάλιστα χρηματοδοτείται από το κράτος;
Αν και ο Ross Daly και ο «Λαβύρινθος» θα συνεχίσουν να έχουν την αγάπη και τη στήριξή μας, ωστόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα κόμμα να χρησιμοποιεί την ανάγκη μας για μικρές ανάσες πολιτισμού σε μια χώρα που διαλύεται. Ε, και γι’ αυτό αξίζει να παλέψουμε…