Όταν οι αθλητές εκφράζουν ιντερνετικά απόψεις, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έκαναν

Το καλοκαίρι, όταν η άλτρια Βούλα Παπαχρήστου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου για ανάρτηση στο Τwitter με ρατσιστικό περιεχόμενο, αρκετοί έσπευσαν να την υπερασπιστούν. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στέκονταν ασπίδα μπροστά της με την αιτιολογία ότι δεν είχε πρόθεση, ότι είναι πιτσιρίκα και δεν είχε αίσθηση του τι γράφει και άλλα τέτοια.  Φυσικά, μια ματιά στο προφίλ της αποδείκνυε ότι το tweet δεν ήταν τυχαίο. Όπως, άλλωστε, και οι κινήσεις της στη συνέχεια. Λίγες μέρες μετά είχε αποβληθεί από τους Αγώνες και ο Ελβετός ποδοσφαιριστής Μίτσελ Μοργκανέλα για τον ίδιο λόγο.
Τα Social Media, όπως αποκαλούνται οι υπηρεσίες που προσφέρουν το Twitter και το Facebook, αποτελούν έναν τρόπο για να εκφραστούν οι αθλητές που βιώνουν κάθε μέρα τεράστια πίεση. Έχοντας συνηθίσει να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, κάποιες φορές μέσω των διαδικτυακών Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εκφράζουν απόψεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έκαναν.
Ο νεαρός Ισπανός ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, Σούσο, έκανε ένα ανάλογο σχόλιο, έχοντας ως πρόθεση να κάνει πλάκα. Μέσω της πλάκας όμως, φάνηκε, συνειδητά ή ασυνείδητα, ότι υποτιμά τους ομοφυλόφιλους. Αποκάλεσε τον συμπαίκτη του, Χοσέ Ενρίκε, γκέι. Η απάντηση της Ομοσπονδίας ήταν άμεση. Τιμωρήθηκε με 10.000 πρόστιμο αμέσως, παρ’ ότι ο ίδιος ο Ενρίκε βγήκε να τον υπερασπιστεί, τονίζοντας ότι έκανε χιούμορ.
Πριν από λίγες βδομάδες επιβλήθηκε ποινή σε οπαδό της αγγλικής Μίλγουολ, ο οποίος έκανε αναρτήσεις ρατσιστικού περιεχομένου στον Μάρβιν Σορντέλ της Μπόλτον. Παρ’ ότι 13 χρονών, εντοπίστηκε και του απαγορεύτηκε η είσοδος στις αναμετρήσεις της ομάδας του. Ανάλογες ποινές έχουν επιβληθεί και σε άλλους οπαδούς που εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία του Ίντερνετ κάνουν ρατσιστικές επιθέσεις.
Τα Social Media έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας και η δυναμική τους δεν πρέπει να υποτιμάται. Τέτοιου είδους σχόλια, κυρίως από δημόσια πρόσωπα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα.
Η λύση δεν είναι η απαγόρευση των σχολίων, όπως είχε κάνει το καλοκαίρι ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε στους παίκτες της Εθνικής Ισπανίας, αλλά να κατανοήσουν όλοι ότι ο λόγος τους έχει συνέπειες. Σαν να έκαναν δηλώσεις σε οποιοδήποτε Μέσο και χωρίς λογοκρισία. Και ο τρόπος που κινούνται στην Αγγλία, δείχνει ότι υπάρχει προβληματισμός και διάθεση να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, έστω κι αν είναι… διαδικτυακός! 

Θ. Σαρρής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!