Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Αυτό το ερώτημα, το οποίο είχε τεθεί επί τάπητος στη κόντρα Βουλγαράκη-Βενιζέλου και τελικά ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα την πολιτική -και όχι μόνο- ζωή της χώρας, φέρνει στο προσκήνιο η πρόσφατη δημοσίευση της σύνθεσης του Δ.Σ. της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», ή «Invest in Greece», όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστή. Ο Οργανισμός δημιουργήθηκε επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου με το νόμο 3894/2010 και στόχο είχε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων.
Πρώτοι πολιτικοί προϊστάμενοι της εταιρίας ήταν οι τότε υπουργοί Επικρατείας και Οικονομικών κύριοι Παμπούκης και Παπακωνσταντίνου.
Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ενημέρωση της εταιρίας, η οποία πλέον εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σκοπός της ύπαρξής της είναι να γίνει «ο αξιόπιστος συνεργάτης των επενδυτών και φιλοσοφία της η στήριξη στους επιχειρηματίες και τα επενδυτικά τους σχέδια (…). Ο Οργανισμός, είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας προσέλκυσης, υποδοχής, προώθησης και υποστήριξης στρατηγικών και λοιπών επενδύσεων στην Ελλάδα και απαρτίζεται από επαγγελματίες που είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν σε κάθε επενδυτικό σας σχέδιο, σε όποιο στάδιο της διαδικασίας ολοκλήρωσής του και αν βρίσκεται αυτό. Συνδράμουμε με αναλύσεις και παρέχουμε συμβουλές και ουσιαστική υποστήριξη στους επενδυτές που επιθυμούν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου».
Όπου «επενδύσεις», μπορείτε να συμπληρώσετε, λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητα, ελεύθεροι χώροι και οτιδήποτε δημόσιο που μπορεί να αποκρατικοποιηθεί, όπως προκύπτει άλλωστε και από πρόσφατη απάντηση που δόθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου, πλέον, πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Νίκου Νικολόπουλου. Σύμφωνα με το έγγραφο του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Στέφανου Ησαΐα το επενδυτικό ενδιαφέρον του οργανισμού «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece), εστιάζεται στους τουριστικούς λιμένες, όπου έχουν υποβληθεί συνολικά 22 αιτήματα ενημέρωσης από διεθνείς επενδυτές με ενδιαφέρον τόσο σε τουριστικά, όσο και σε εμπορικά λιμάνια.
Οι χώρες προέλευσης των επενδυτών είναι: Αυστραλία, Αυστρία, Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία, Ισραήλ, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και το κύριο ενδιαφέρον εστιάζεται στους τουριστικούς λιμένες.  
«Με το νέο σύστημα υπηρετούμε τη συνέπεια, την ταχύτητα και τη διαφάνεια», αναφέρει ο Οργανισμός στην επίσημη ιστοσελίδα του και συγκεκριμένα στην επιλογή «Επιχειρείν», αφήνοντας το… καλύτερο για το τέλος: «Σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα, παρέχοντας κίνητρα με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, leasing και χαμηλότοκα δάνεια. Για κάθε ένα ευρώ επιδότησης, προβλέπονται τρία ευρώ φόρο-απαλλαγής».

Συνδικαλιστής – σύμβουλος επενδύσεων
Κι επειδή στην εποχή του Μνημονίου και της τρόικας τίποτα πλέον δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 9910 της 19ης Σεπτεμβρίου 2012, συναντάμε στην 11η θέση της λίστας με τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, κι ένα γνώριμο πρόσωπο: Ιωάννης Παναγόπουλος, ιδιότητα «Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ».
Αν και στο καταστατικό της εταιρίας προβλέπεται ότι θέση στο Δ.Σ. θα πρέπει να καταλαμβάνει κι ένας εκπρόσωπος από την ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση, τα ερωτήματα είναι εύλογα:
• Είναι ηθικό να βρίσκεται σε θέση ευθύνης μιας εταιρίας που έχει στόχο το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, πόσω μάλλον ο πρόεδρός της;
• Γνωρίζουν τα μέλη της διοίκησης της Συνομοπσονδίας τη θέση που κατέχει ο κ. Παναγόπουλος στον Οργανισμό;
• Και το κυριότερο, έχει ποτέ ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ για τη δράση και τις αποφάσεις της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα»;
Να περιμένουμε απαντήσεις;

Λ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!