“Ο πολιτισμός τους οδηγεί στον τρόμο …”

Του Γιώργου Κατερίνη

Οι περίπου 100 εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων και περίπου 150 διοικητικοί υπάλληλοι δεν φαίνεται ότι χωρούν στον πολιτισμό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ή Λουκέτου, όπως τον ονόμασαν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα).

Η προσφορά του συγκροτήματος στον πολιτισμό περιορίζεται στα ένθετα που χάριζε Tο Βήμα το καλοκαίρι, στα σχολικά βιβλία που μοιράζονται (με το αζημίωτο) αυτές τις μέρες στα σχολεία και στις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής που ξεκινούν την Κυριακή.
Ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης και τα στελέχη του αποφάσισαν από πολιτικοί και θεωρητικοί υποστηρικτές του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά Mέσα που διαθέτουν, να προχωρήσουν και στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου Ελληνικά Γράμματα, σχεδιάζουν απολύσεις κάπου 150 διοικητικών υπαλλήλων, αφήνουν υπαινιγμούς για ενδεχόμενα λουκέτα σε έντυπα. Η… εθνική χορηγία στον πολιτισμό θα πληρωθεί με το αίμα και την ψυχή των εργαζομένων.

Καλά οργανωμένη τακτική
«Μας λέει πως είναι -και πάω να τρελαθώ- άνθρωπος του πνεύματος και όχι αφεντικό», φώναζαν χαρακτηριστικά έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ την Τετάρτη οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι και οι εκατοντάδες αλληλέγγυοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα. Δεν είναι τυχαίο το σύνθημα, αφού η μεθόδευση της εργοδοσίας δείχνει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, που ξετυλίγεται μεθοδικά.
Με την επίκληση οικονομικών προβλημάτων επιχειρεί, εδώ και πολύ καιρό, να ξεφορτωθεί εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, τα ακριβοπληρωμένα στελέχη του ΔΟΛ εναλλάσσουν ρόλους, οι εφημερίδες κάνουν μετεγγραφές, μετοχές και κεφάλαια… κινούνται. Οι πρώτες απόπειρες απολύσεων συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, που προχώρησαν σε στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρίας. Χτες (17/9) έγινε και η πρώτη συνάντηση των εργαζομένων με την εργοδοσία, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία θα λήξει στα μέσα Οκτωβρίου, τότε, δηλαδή, που η εργοδοσία σκοπεύει να κλείσει τα Ελληνικά Γράμματα. Μετά από τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η γραφειοκρατική και ανεκτική στάση των σωματείων του Tύπου, οδήγησε στη συγκρότηση εργασιακής επιτροπής, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης. Αυτή η επιτροπή προσπαθεί να ξεπεράσει φιλοεργοδοτικές και ενδοτικές τακτικές συνδικαλιστών.
Ο κ. Ψυχάρης που έχει μάθει να απολαμβάνει διακριτική μεταχείριση από τα σωματεία των ΜΜΕ, έκανε το μεγάλο βήμα. Προχώρησε σε συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με το προεδρείο της, όπου ανακοίνωσε τα σχέδιά του για απολύσεις… διοικητικών. Η περίφημη αλληλεγγύη των σωματείων του χώρου θα επέβαλε τη δημοσιοποίηση μιας έστω και φραστικής καταγγελίας από το κορυφαίο δημοσιογραφικό όργανο. Η εκκωφαντική σιωπή μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί.
Ανησυχία που κορυφώνεται με όσα διοχετεύονται από τμήμα σε τμήμα περί πλεονάζοντος προσωπικού, περί εργαζομένων που δεν ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, περί δυσαναλογίας διοικητικού και δημοσιογραφικού προσωπικού. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι στον ΔΟΛ, όπως και στα περισσότερα «μαγαζιά» της ενημέρωσης, διοικητικοί (υπάλληλοι γραφείου) βαφτίζονται συντάκτες, διορθωτές, επιμελητές, συντάκτες μόδας με μοναδικό σκοπό να μην αμείβονται με τις συλλογικές συμβάσεις του χώρου, όπως υπάλληλοι γραφείου θεωρούνται και οι συντάκτες του Διαδικτύου (αυτοί λόγω της εξαίρεσης του Ίντερνετ από το αγγελιόσημο). Με την τακτική αυτή, η εργοδοσία του ΔΟΛ προσπαθεί να επιτύχει τη συναίνεση των συντακτών, παίζοντας με το χαρτί της απειλής λουκέτου στα έντυπα.

Ένα παλιό σχέδιο
«Η στρατηγική αυτή ενοχοποίησης του απλού χαμηλόμισθου εργαζομένου για να φορτωθούν στην πλάτη του όλα τα βάρη, με το πρόσχημα της «εξυγίανσης» των οικονομικών του ομίλου, συνεχίζει απλώς την αγωνιώδη προσπάθεια της πληθώρας των διάφορων golden boys, αυτών των ίδιων που ρήμαξαν τα τελευταία χρόνια τον οργανισμό και τις άλλες επιχειρήσεις του Τύπου, για να συγκαλύψουν τις υπέρογκες αμοιβές τους, τη διοικητική τους ανεπάρκεια και μυωπία».
Στην ανακοίνωσή της η εργασιακή επιτροπή των εργαζομένων του ΔΟΛ θέτει τα πράγματα στην πραγματική τους βάση. Οι ίδιοι που πριν από τρία χρόνια ενσωμάτωναν πλήρως τα Ελληνικά Γράμματα στο ΔΟΛ με πανηγυρικές ανακοινώσεις «για την καλύτερη αξιοποίηση της θέσης μας στην αγορά του βιβλίου», σήμερα προφασίζονται μεγάλες ζημιές και προτείνουν την εκκαθάριση της εταιρίας.  
Στο συγκρότημα του Τύπου τα ίδια στελέχη ετοιμάζουν άλλα σχέδια. Τη σύμπτυξη της δημοσιογραφικής εργασίας (ένας συντάκτης για περισσότερα έντυπα ή Μέσα), τη μεταβίβαση υπηρεσιών σε εταιρίες εκτός οργανισμού (το γνωστό στη γλώσσα των μάνατζερ outsourcing), την προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας σε όλα τα επίπεδα.
Η ενωμένη και άμεση αντίδραση των εργαζομένων μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια τους.
Την επόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι (συντάκτες, υπάλληλοι, τεχνικοί) του ΔΟΛ προχωρούν σε γενική συνέλευση.
Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα αποφάσισαν να μην αποδεχτούν καμία απόλυση και ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Την Κυριακή προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής (8:00 μ.μ.).

Στο σύνδεσμο https://www.petitiononline.com/elgs2010/petition.html υπάρχει το κείμενο διαμαρτυρίας που υπογράφουν συγγραφείς που συνεργάζονται ή συνεργάστηκαν με τα Ελληνικά Γράμματα. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το μπλογκ των απολυμένων από τα Ελλ. Γράμματα: https://ellgrergazomenoi.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!