Πριν από ένα μήνα ο έγκυρος Economist δημοσίευσε ένα άρθρο για το πόσο καλός μαθητής είναι η Ελλάδα μέσα στο νέο περιβάλλον και βέβαια επαίνεσε τον Μητσοτάκη σαν τον καλύτερο «επιμελητή» της τάξης σαν πρώτος μαθητής την περίοδο αυτή.
Οι επιδόσεις του κρίνονται από την ταχύτητα να εφαρμόζει ότι επιθυμούν οι ευρωπαϊκές ελίτ, το πώς περνά τις «μεταρρυθμίσεις» σε πολλούς τομείς. Εντυπωσιάστηκαν από το ότι το πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (πάνω στο οποίο η κυβέρνηση φιλοτεχνεί την ιχνογραφία «Ελλάδα 2.0») γιατί εγκρίθηκε γρήγορα, και περιλάμβανε 1.400 σελίδες πιθανών προτάσεων για τη χρηματοδότηση από την Κομισιόν.
Όπως τονίζουν δεν είναι μόνο αυτό που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση. Ότι «μια κυβέρνηση που πολιτικά πάει με το ρεύμα, πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις χωρίς παράπονο και προωθεί την πολιτική της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, βγάζοντας βρώμικη δουλειά, είναι πάντα ευπρόσδεκτη».
Οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν από το εργασιακό σαν ένα προαπαιτούμενο για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Αυτός ήταν και ο λόγος που όλα τα φιλο-Ε.Ε. κόμματα της βουλής, άσχετα τι έκαναν επί της αρχής ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, στη συνέχεια υπερψήφισαν την πλειοψηφία των άρθρων του. Αυτό στην «γλώσσα ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνει «μητέρα όλων των μαχών»… Τα υπόλοιπα κόμματα της ταξικιστικής Αριστεράς (ΚΚΕ πολλά μεγάλα λόγια, εξαγγελία αγώνων και τιμωρίας του κεφαλαίου κ.λπ. και ακινησία μαζί) ή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς είδαν «συγκλονιστικές κινητοποιήσεις» που εγγυώνται ότι ο νόμος θα πάει στα «σκουπίδια» (κάποτε…) και απεργίες που «έγραψαν ιστορία» όπως είπε ο Γ. Πέρρος της γραμματείας του ΠΑΜΕ. Για αυτό η κυβέρνηση την ημέρα της ψήφισαν του εκτρώματος όπως το αποκαλούν, ένοιωσε «μεγάλη» πίεση…