Την περασμένη Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, που διατηρεί μεγάλη επιρροή στην ελίτ και το πολιτικό σύστημα, έριξε το βάρος του υπέρ μιας γραμμής που ως τώρα προωθούνταν ανοιχτά μόνο από ακροδεξιούς και ρεβανσιστικούς παράγοντες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Άμπε (επί της πρωθυπουργίας του οποίου εκτινάχθηκε ο «αμυντικός» προϋπολογισμός και επιχειρήθηκε, χωρίς επιτυχία, η «μεταρρύθμιση» του φιλειρηνικού Συντάγματος*) δήλωσε: «Θα πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν και στη χώρα μας αμερικανικά πυρηνικά όπλα, υπό κοινή αμερικανοϊαπωνική διοίκηση. Οι Τρεις Μη-Πυρηνικές Αρχές** δεν μπορεί να θεωρούνται ταμπού».
Υποτίθεται ότι αφορμή ήταν η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία (για την αντιμετώπιση της οποίας 70 μέχρι στιγμής Ιάπωνες ακροδεξιοί δήλωσαν συμμετοχή ως εθελοντές, και μεταβαίνουν στο Κίεβο…). Όμως ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπόρεσε –ή δεν θέλησε;– να κρύψει ότι στόχος είναι η δυναμική επιστροφή του γιαπωνέζικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή: «Ο λαός της Ταϊβάν μοιράζεται τις ίδιες οικουμενικές αξίες με εμάς. Οτιδήποτε του συμβεί αφορά λοιπόν και εμάς. Είναι ώρα να εγκαταλείψουμε, και εμείς και οι ΗΠΑ, τις αμφισημίες. Διότι αν η Κίνα θελήσει να πραγματοποιήσει επιχείρηση στην Ταϊβάν, πρώτα θα παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας και τα χωρικά μας ύδατα, ή τουλάχιστον(!) την ΑΟΖ μας».
Επιδίωξη «επαναδιευθέτησης» της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής
Άρα; Άρα, καταλήγει ο Άμπε, η Ιαπωνία θα πρέπει να αποκτήσει «αποτρεπτική ισχύ» (πώς; με την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφός της…) καθώς και τη δυνατότητα να καταφέρει «αμυντικά(!) προληπτικά πλήγματα». Ότι όλα αυτά απαγορεύονται ρητά από το Σύνταγμα, λίγο τον ενδιαφέρει. Είναι έτοιμος να καταρρίψει τα «παλαιικά» ταμπού… Το ιδανικό πρόσχημα για να εκφραστούν για πρώτη φορά δημόσια τέτοιες απόψεις από έναν «αξιοσέβαστο» πολιτικό ήταν, βέβαια, η ουκρανική σύρραξη. Όμως η πρεμούρα «επαναδιευθέτησης» της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής είναι τέτοια, που τα πραγματικά σχέδια της ιαπωνικής ελίτ αποκαλύπτονται με σαφήνεια.
Όπως ήταν επόμενο, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες τόσο από τη Νότια και Βόρεια Κορέα (όπου πριν και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η μιλιταριστική Ιαπωνία πραγματοποίησε γενοκτονία) όσο και από την Κίνα – που έζησε την πολύχρονη και απάνθρωπη γιαπωνέζικη κατοχή, και σήμερα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί μια απειλητική για τα σχέδιά της Ιαπωνία. Είναι χαρακτηριστικές οι αυστηρές δηλώσεις του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών: «Ιάπωνες πολιτικοί διαδίδουν συχνά απατηλές δηλώσεις σχετικά με την Ταϊβάν. Τώρα προβαίνουν και σε παρατηρήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα τις Τρεις Μη-Πυρηνικές Αρχές του έθνους τους. Τους ζητάμε έντονα να αναλογιστούν σε βάθος την ιστορία τους, και να προσέχουν τι λένε και τι κάνουν».
Ισχυρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Οι δηλώσεις του Άμπε προκάλεσαν αναταραχή και στο εσωτερικό της Ιαπωνίας – της μοναδικής χώρας στον κόσμο που έχει πληγεί από ατομικές βόμβες: περίπου 210.000 άνθρωποι «εξαϋλώθηκαν» στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, και πολύ περισσότεροι μολύνθηκαν από ραδιενέργεια και έχασαν πρόωρα τη ζωή τους… Ο νυν πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία «παραμένει προσηλωμένη στις Τρεις Μη-Πυρηνικές Αρχές», προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του προκατόχου του «δεν συνάδουν με τις προβλέψεις του Συντάγματος» (το οποίο πάντως κι αυτός, ως υπουργός Εξωτερικών και έπειτα Άμυνας των κυβερνήσεων Άμπε, επιχείρησε να τροποποιήσει). Αλλά ο υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «προληπτικών πληγμάτων εναντίον δυνάμεων που απειλούν την ασφάλεια της Ιαπωνίας»!
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα) καθώς και της Αριστεράς (Ιαπωνικό Κ.Κ. και Reiwa Shinsengumi) επιτέθηκαν τόσο στον Άμπε όσο και στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατηγόρησαν ότι εξακολουθεί υπόγεια να προωθεί τη φιλοπόλεμη ατζέντα. «Οι Τρεις Μη-Πυρηνικές Αρχές δεν είναι κάτι που μπορεί να τεθεί σε συζήτηση. Είναι εθνική πολιτική και συνταγματική επιταγή» δήλωσε ο Σατόσι Ινούε εκ μέρους του Ιαπωνικού Κ.Κ., συμπληρώνοντας: «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το κατεστημένο δεν έχει στο νου του μια ρωσική απειλή, αλλά την προετοιμασία για να επιτεθεί και πάλι ενάντια στην Κίνα και την Κορέα»…
* «Σκοτεινός ο Ανατέλλων Ήλιος» (φύλλο 379).
** Οι Τρεις Μη-Πυρηνικές Αρχές ορίζουν ότι η Ιαπωνία δεν θα παράγει και δεν θα κατέχει πυρηνικά όπλα, ούτε θα επιτρέπει την εγκατάστασή τους στο έδαφός της.
Καταγγελία και του Πούτιν
Την ίδια στιγμή που κινητοποιείται δυναμικά ενάντια σε ρεβανσιστικές και φιλοπόλεμες πολιτικές του ιαπωνικού κατεστημένου, το προοδευτικό κίνημα της Ιαπωνίας καταδίκασε απερίφραστα τις μόλις συγκεκαλυμμένες απειλές του Ρώσου προέδρου Πούτιν για πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων. «Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει ατομική βόμβα, και σας λέμε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν είναι όπλα, είναι εφιάλτης που σκοτώνει οτιδήποτε ζωντανό και ερημώνει τεράστιες περιοχές. Εσείς δεν βιώσατε ένα τέτοιο πλήγμα, και οι δικοί μας πολιτικοί παριστάνουν ότι το ξέχασαν. Εγκαταλείψτε αυτά τα όπλα που δεν ταιριάζουν στο ανθρώπινο είδος, αλλά μόνο σε απάνθρωπους δαίμονες»: αυτά γράφει ανοιχτή επιστολή συνδικαλιστών προς τον Πούτιν. Οι Καζούμι Ματσούι και Τομιχίσα Τάουε, δήμαρχοι της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι αντίστοιχα, έστειλαν γραπτή διαμαρτυρία στον Ρώσο πρόεδρο, στην οποία καταδικάζουν την επίθεση στην Ουκρανία, και κυρίως τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων: «Ποτέ και κανείς στον κόσμο δεν πρέπει να ζήσει αυτό που ζήσαμε εμείς», τονίζουν. Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι πέντε ενώσεων επιζώντων γράφουν: «Ο πρόεδρος Πούτιν αγνόησε πλήρως τις σχετικές διεθνείς συνθήκες και απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Τον καλούμε να επανορθώσει, δηλώνοντας ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι αδιανόητη».