Σιγκαπούρη, σχεδόν πόλη-κράτος, με έκταση μόλις 728 τετρ. χιλιόμετρα, δηλαδή κάτι ανάμεσα σε Κέρκυρα (592 τετρ.χλμ.) και Χίο (842 τετρ.χλμ.). Έχει όμως 5.500.000 κατοίκους, ΑΕΠ 340 δισεκατομμύρια δολάρια (2020), και 36η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Η Ελλάδα έχει ΑΕΠ 189 δισεκατομμύρια δολάρια, και την 51η θέση. Μία από τις περίφημες «4 τίγρεις» της Ν.Α. Ασίας (μαζί με Ν. Κορέα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ), η Σιγκαπούρη είναι γνωστή και ως «μία από τις πιο ελεύθερες, καινοτόμες, ανταγωνιστικές, δυναμικές και φιλικές προς τις εταιρίες χώρες του κόσμου».

Τώρα η είδηση: «Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι από τις 8 Δεκεμβρίου δεν θα καλύπτει τα ιατρικά έξοδα για τη θεραπεία κατά της Covid-19 όσων πολιτών έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν».

Μπορεί να το έλεγε ο Πορτοσάλτε (που κάπου θα το είχε ακούσει να κυκλοφορεί) σαν πρόταση, ακολούθησαν και άλλοι λαγοί δεύτερης και τρίτης κατηγορίας να πλασάρουν την ιδέα, και τώρα ο σούπερ-λαγός, μια χώρα, νομοθετεί και εφαρμόζει τον εξοστρακισμό από την περίθαλψη όσων δεν εμβολιάζονται. Απλά πράγματα, καθαρά και ξάστερα. Τώρα που ο «λαγός» έτρεξε μπροστά, τα κυνηγετικά σκυλιά, τα σκυλιά των κυνοδρομιών, θα τρέχουν αφρίζοντας για να τον φθάσουν…

Στη χώρα μας έχουμε ήδη έναν περιορισμό των ανεμβολίαστων από τα δημόσια κέντρα διάγνωσης, και είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα τεστ που κάνουν για να μπορούν να κυκλοφορούν, ενώ είναι καθαρή η πρόθεση να αποκλειστούν από κάθε ιατρική δημόσια φροντίδα. Προς τα εκεί οδεύουμε. Ο λαγός τρέχει, και θα τον προλάβουμε…

Στις 24 Αυγούστου εξαγγέλθηκαν τα μέτρα Κικίλια-Μητσοτάκη, από 1 Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε αναστολή (και δεν πληρώνονται, και χωρίς ασφάλιση) 8.500 υγειονομικοί, από 13 Σεπτεμβρίου και έως 31 Μαρτίου η χώρα μπήκε σε μια ιδιότυπη καραντίνα, και από το περασμένο Σάββατο 6 Νοεμβρίου η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς επιτήρησης και ελέγχου όλων των πολιτών όπου βρεθούν, σε κλειστό ή ανοικτό χώρο. Όποιος νομίζει ότι ο περιορισμός αφορά τους ανεμβολίαστους, κάνει μεγάλο λάθος. Τα μέτρα αφορούν όλους τους πολίτες, και το έργο του ελέγχου ανατίθεται σε καταστηματάρχες, εμπόρους, εστιάτορες, υπαλλήλους, σεκιούριτι.

Στην ουσία έχουμε ένα μακροχρόνιο άτυπο λοκντάουν. Το παλιό sms αντικαταστάθηκε από το green pass και την πιστοποίηση ότι δεν νοσεί όποιος κυκλοφορεί. Σε λίγο θα ισχύσει και το «σφύριξα και έληξε» όταν κλείνει το 6μηνο ο εμβολιασμένος, και θα είναι ακριβώς όπως ο ανεμβολίαστος έως ότου κάνει την 3η δόση. Ο τεχνητός διχασμός γίνεται βασική πολιτική, και δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε λίγο θα πετάξουμε εκτός δημόσιας υγείας τους ανεμβολίαστους, στην πορεία θα διαλύσουμε το ΕΣΥ απολύοντας υγειονομικούς και κλείνοντας μονάδες, θα σπρωχθούν όλοι προς τα ιδιωτικά κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Όποιος έχει χρήματα, θα έχει φροντίδα και κάλυψη. Για τους άλλους, δεν θα μπορέσουμε. Ολόκληρη η κοινωνία (δηλαδή τα εξατομικευμένα άτομα, που φοβισμένα και παθητικά θα υπομένουν ό,τι διατάξουν οι αρχές) θα λειτουργεί χωρίς δημόσιο χώρο. Το πολύ-πολύ μια «τηλε-ζωή» (όσοι έχουν ρεύμα, λογαριασμό κινητού, κομπιούτερ).

Είναι βολικό για το σύστημα να οδηγεί ένα μέρος του πληθυσμού να ζητά «Σπιναλόγκες» (ή και Σιγκαπούρες, και τα δύο από «Σ» αρχίζουν) για να νοιώσει προστατευμένο από έναν ιό που τρυπώνει παντού (λόγω παγκοσμιοποίησης και διεθνών σχέσεων) και διανύει την πορεία του. Χώρες με ποσοστά 85% εμβολιασμού γνωρίζουν έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, και στη χώρα μας δόθηκε ένα στοιχείο που είναι ανησυχητικό: Στις 9/11 ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 489 ασθενείς. Από αυτούς οι 405 (82,8%) ήσαν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, και οι 84 (17.2%) πλήρως εμβολιασμένοι. Εν ολίγοις, τα «προσπέκτους» με τα οποία πλάσαραν την πολιτική τους είχαν υπερβολές, έως και ψέματα, που τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια. Για άλλη μια φορά: ψεκ ή ψεμ; Μα, φυσικά, Σιγκαπούρη…

Η συμπλήρωση του ποινικού κώδικα με σκληρές ποινές για όποιους σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις για την υγεία είναι ενδεικτική του καθεστώτος που στήνεται.

Οι απολυμένοι υγειονομικοί φωνάζουν στις πορείες κάθε βδομάδα – τελείως μόνοι τους– «Αίσχος και ντροπή η κάθε αναστολή»…

Χειμώνας. Ακρίβεια. Κρύο. Πληθωρισμός. Ανελευθερία. Αρρώστιες.

Ελπίδα; Φρόνημα; Συνοχή; Προσανατολισμός; Μέλλον;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!