Αρχική διεθνή Ο κόσμος το ’χε τούμπανο…

Ο κόσμος το ’χε τούμπανο…

Δημοσιοποιήθηκαν έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

 

του Χριστόδουλου Δολαψάκη

 

Το 1992 το Κογκρέσο των ΗΠΑ, εξαιτίας της απήχησης που είχε το φιλμ «JFK», συγκέντρωσε τα διαθέσιμα έγγραφα των αμερικάνικων υπηρεσιών σχετικά με τη δολοφονία του Κένεντι, ώστε να γίνουν ολοκληρωτικά διαθέσιμα στο κοινό εντός 25 χρόνων. Καθώς η διορία έληγε τέλος Οκτώβρη, η επικείμενη δημοσιοποίηση αναθέρμανε τις συζητήσεις γύρω από τη δολοφονία, καθώς το 60% των Βορειοαμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι ήταν προϊόν συνομωσίας με τη συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών, και όχι έργο ενός «μοναχικού τρελού». Τελικά δεν δημοσιοποιήθηκαν όλα τα έγγραφα: «για λόγους εσωτερικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής» ο Τραμπ αποδέχθηκε το αίτημα των αμερικάνικων υπηρεσιών να παραμείνουν 3.000 έγγραφα απρόσιτα τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2018, οπότε και το ζήτημα θα επανεξεταστεί.

Ένα από τα έγγραφα που είχαν δημοσιοποιηθεί παλιότερα, με την υπογραφή του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, το οποίο απευθυνόταν στον διαβόητο τότε υπουργό «Άμυνας» των ΗΠΑ Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα. Σε αυτήν την πρώτη σελίδα του προτεινόμενου σχεδίου εξηγείται ότι ακολουθεί μια «σύντομη αλλά ακριβής περιγραφή προφάσεων που θα δικαιολογούσαν μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα»…

Μεγάλο μέρος των δημοσιευμένων ντοκουμέντων αφορά τον πόλεμο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού τη δεκαετία του ’60 ενάντια στην κουβανική επανάσταση: Πόλεμος με όλα τα μέσα, με ενήμερο όλο το πολιτικό προσωπικό και στον οποίο συμμετείχαν μυστικές υπηρεσίες, στρατός, κουβανοί εξόριστοι του Μαϊάμι και μέλη της μαφίας – τώρα πια και με ονοματεπώνυμα. Επιβεβαιώνονται οι προσπάθειες δολοφονίας του Κάστρο, για μία από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν χάπια που προκαλούν αλλαντίαση(!). Επίσης, παρατίθεται «τιμοκατάλογος» που καθορίζει την αμοιβή του επίδοξου δολοφόνου, αναλόγως τη θέση του θύματος στην κουβανική ιεραρχία (ο Κάστρο κόστιζε 150.000 δολάρια).

Στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφέρονται μεταξύ άλλων «αθώοι» τρόποι προπαγάνδας (ρίψη φυλλαδίων, ραδιοφωνικός σταθμός) αλλά και σχέδια για την καταστροφή της κουβανέζικης παραγωγής ζάχαρης και χαλκού μέσω βιολογικών και χημικών παραγόντων. Ακόμη, αποκαλύπτονται σχέδια για την πραγματοποίηση προβοκατόρικων ενεργειών, όπως βύθιση πλοιαρίων που μεταφέρουν Κουβανούς πρόσφυγες, καθώς και «εκστρατεία τρόμου» με βομβιστικές ενέργειες στο Μαϊάμι – προβοκάτσιες δηλαδή για τις οποίες θα κατηγορηθεί, φυσικά, η Κούβα…

 

Οι αποκαλύψεις δεν φωτίζουν την ουσία

Όσον αφορά την ίδια τη δολοφονία του Κένεντι, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα έγγραφα που ήρθαν μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα δεν εμπεριέχουν κάποια συνταρακτική αποκάλυψη. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι πολλά από τα έγγραφα που αφορούν τη δολοφονία του Κένεντι έχουν εκουσίως καταστραφεί, ενώ αυτά που είναι διαθέσιμα είναι γραμμένα από τις ίδιες τις υπηρεσίες των ΗΠΑ που κατηγορούνται ότι τη συγκάλυψαν.

Πολλοί, σχολιάζοντας τα παραπάνω, αναφέρονται στα «θυελλώδη χρόνια» της δεκαετίας του ’60 ως «μια άλλη εποχή» που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η αντίληψη του παρελθόντος ως άθροισμα κεφαλαίων ενός αστυνομικού μυθιστορήματος, με παράθεση αφηγήσεων, «ντοκουμέντων» και «απόρρητων πληροφοριών», μπορεί πράγματι να είναι γοητευτική. Όμως δεν εξασφαλίζει την πραγματική γνώση γι’ αυτά που έγιναν και, πολύ περισσότερο, δεν βοηθά στην εξαγωγή διδαγμάτων γι’ αυτά που θα γίνουν.

Τα χρόνια εκείνα ο συνδυασμός ιμπεριαλιστικής κυνικότητας και επιθετικότητας, ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ενός κόσμου σε επαναστατική αναταραχή προκάλεσαν «συμβάντα» έντονα και πρωτόγνωρα. Τώρα πια μπορούμε, χάρη στα «ντοκουμέντα» και τις «αποκαλύψεις», να ξέρουμε ακριβείς ημερομηνίες, διευθύνσεις και ονοματεπώνυμα. Αλλά το μεγάλο «γιατί» δεν πρόκειται να μας το αποκαλύψει κανένα έγγραφο μυστικών υπηρεσιών. Παραφράζοντας μία αποστροφή ενός λόγου του Τσε Γκεβάρα (σε μία από τις λίγες κινηματογραφημένες ομιλίες του το 1965), η δημοσίευση των εγγράφων γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι μας θυμίζει «να μην εμπιστευόμαστε ποτέ τον ιμπεριαλισμό – ούτε καν τοσοδούλι».

Σχόλια

Exit mobile version