του Γιώργου Κυριακού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας πρόσφατα στην ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή που αναφέρθηκε στο αίσχος των τριών εφαρμοστικών διαταγμάτων του νόμου 96/2017 της Δημοκρατίας της Αλβανίας για το ζήτημα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού(1), ανέφερε τα εξής:
«Ζητήθηκε η γνώμη των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών και εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων της συμβουλευτικής επιτροπής της σύμβασης-πλαισίου για τις εθνικές μειονότητες, οι οποίοι αξιολόγησαν τα σχέδια κανονισμών ως συμβατά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα»(2).
Δηλαδή, οι «εμπειρογνώμονες» του Συμβουλίου της Ευρώπης και ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη (Ελλαδικό) γνωμοδότησαν θετικά; Να υπενθυμίσουμε ότι τα εφαρμοστικά διατάγματα, όπως και ο νόμος 96/2017 για τις μειονότητες στην Αλβανία, ψευδολογώντας για τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, ζητούν έγγραφες αποδείξεις για αυτόν από τα ληξιαρχεία, ενώ χιλιάδες Έλληνες από το 1944 συνεχίζουν να στερούνται την εθνικότητά τους από το επίσημο αλβανικό κράτος. Η Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ρητά στο Μέρος 1, άρθρο 3.1, ότι «κάθε πρόσωπο που ανήκει σε μια εθνική μειονότητα έχει το δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα το να αντιμετωπίζεται ή όχι ως τέτοιο, και κανένα μειονέκτημα δεν πρέπει να απορρέει από την επιλογή αυτή ή την άσκηση των συναφών δικαιωμάτων». Εξάλλου η 5η Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του(3) αναφέρει ρητά στο άρθρο 4:
«Αντί να χρησιμοποιούν την τεκμηρίωση ως αποφασιστικό παράγοντα για την αναγνώριση ενός ατόμου ότι ανήκει σε εθνική μειονότητα, οι αρχές θα πρέπει, κατά την αναθεώρηση του σχεδίου καταστατικού, να δώσουν αποφασιστική βαρύτητα στην υποκειμενική επιλογή του ατόμου που θα αντιμετωπιστεί ότι ανήκει σε εθνική μειονότητα».
Στο μεταξύ αδιαμαρτύρητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θριαμβολογεί για τις επιδόσεις της Αλβανίας, για την οποία και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας μίλησε με τα καλύτερα λόγια – στο πλαίσιο βέβαια της επιθετικής πολιτικής προς τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό σημείο ήταν, στην πρόσφατη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, οι απειλές προς τη Σερβία επειδή προτίθεται να συμμετέχει στις 9 Μαΐου στη Μόσχα στη γιορτή της απελευθέρωσης από τους Ναζί. Όλα αυτά σε συμβολικό και πρακτικό επίπεδο προσυπογράφονται από τον Ελλαδίτη υπουργό Εξωτερικών! Φαίνεται ότι η υπαρξιακή κρίση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας γίνεται το άλλοθι καλής πίστης για τη δημιουργία προϋποθέσεων λειτουργίας της πολεμικής ατμομηχανής στα Βαλκάνια…
(1) «Η ανατομία ενός (επιπλέον) εγκλήματος του Αλβανού πρωθυπουργού» (oiapedw.blogspot.com, 15/1/2025).
(2) Απάντηση της κ. Kos εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-10-2025-000340-ASW_EL.html)
(3) Fifth Opinion on Albania, 6 June 2023 (rm.coe.int/5th-op-albania-en/1680acf90e)