Η μεταπολεμική πολιτική ιστορία του τόπου συνοψίζεται στην πλήρη υπαγωγή της χώρας στις γεωπολιτικές βλέψεις και σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Η πολιτική του «ανήκομεν στη Δύση» του Κων. Καραμανλή εγκαινίασε τη διπλή εξάρτιση της χώρας οικονομικά από την ΕΕ και γεωπολιτικά από τις ΗΠΑ με ορατά αποτελέσματα τα όσα τραγικά ζούμε τα τελευταία 7-8 χρόνια. Σε αυτή τη μακρά ιστορία υπήρξαν στιγμές που η εθελοδουλία του αστικού πολιτικού κόσμου ξεπέρασαν κάθε όριο. Η ιστορική μνήμη είναι κρίσιμο στοιχείο επιβίωσης ενός λαού που θέλει να διδάσκεται από την ιστορία.
Παναγιώτης Κανελλόπουλος, 1947
«Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας!»
Ο Π. Κανελλόπουλος, υπουργός στις διαδοχικές κυβερνήσεις την περίοδο μετά το 1946, έμεινε στην ιστορία όταν απευθυνόμενος στον Αμερικάνο στρατηγό Βαν Φλιτ, την ώρα που περνούσε μπροστά του ένα στρατιωτικό άγημα, του είπε: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας!». Σε πέντε λέξεις συμπύκνωσε την πλήρη εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.
Κωνσταντίνος Σημίτης, 1996
«Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους »
Λίγες ώρες μετά την κρίση των Ιμίων ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ξεφώνισαν το περίφημο «Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους» για την συμβολή τους στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
Η «συμβολή» των ΗΠΑ σύντομα μετεξελίχθηκε σε αποδοχή των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και σε αναγνώριση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή ανοίγοντας από τότε τις όλο και πιο έντονα διευρυνόμενες απαιτήσεις της Τουρκίας σε ολόκληρο τον άξονα Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος.
Γιάννης Δραγασάκης, 2015
«Ευχαριστώ τις ΗΠΑ και το πρόεδρο Ομπάμα»
Το ίδιο εκκωφαντική ήταν η δήλωση στη Βουλή του αντιπροέδρου της «πρώτης κυβέρνησης αριστεράς» Γ. Δραγασάκη λίγο μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος του ΟΧΙ και την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.
«Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς, χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, ίσως να μην είχαμε πετύχει» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Αλέξης Τσίπρας, 2017
«Μοιάζει διαβολικός αλλά ό,τι κάνει είναι για καλό»
Ενώπιον του Τραμπ και σε απάντηση ερώτησης για όσα είχε πει στο παρελθόν πριν την εκλογή του αμερικανού προέδρου ο Τσίπρας επιβεβαίωσε το φήμη του και την πατροπαράδοτη καπατσοσύνη της αστικής πολιτικής.
Μπορεί «να μοιάζει διαβολικός αλλά ό,τι κάνει είναι για καλό» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ερμηνεύοντας έτσι την προσήλωση της κυβέρνησης του στο αμερικάνικο δόγμα «για την ειρήνη» και την ανάδειξη του Τραμπ σε «συνεχιστής των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας»
Κάθε ομοιότητα με την αντίστοιχη στάση Σαμαρά έναντι της Μέρκελ με το περίφημο «ουδείς αναμάρτητος», για το «αντιμνημονιακό του παρελθόν, δεν είναι τυχαία.