Προκλητικά η Αθήνα σφύριξε αδιάφορα μπροστά τις προκλήσεις της κατοχικής Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Δεν έκανε ούτε μια κίνηση για να εκφράσει έστω και φραστικά τη δυσφορία της για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτή η στάση αποτελεί συνειδητή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και εκφράζει μια λογική, σύμφωνα με την οποία, η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν περνά από την Κύπρο, τη λύση του Κυπριακού. Στηρίζεται σε μια πολιτική θεώρηση πως το Κυπριακό δεν είναι εμπόδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων. Πρόκειται για ψευδαίσθηση και πολιτική αφέλεια, να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, με συνεχιζόμενη την κατοχή εδαφών της Κύπρου, καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει ενιαία τον Ελληνισμό. Και ενιαίοι είναι οι σχεδιασμοί της κατοχικής δύναμης έναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με το παραμικρό εκδίδει ανακοινώσεις, τήρησε «σιωπή ασυρμάτου» για την επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα. Μια επίσκεψη, η οποία με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, είναι παράνομη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού έχει υιοθετήσει ψηφίσματα, που καταδικάζουν κάθε ενέργεια η οποία ενισχύει το ψευδοκράτος και όσους επιχειρούν να του προσδώσουν δήθεν νομιμότητα.

Ο Γεώργιος Γεραπετρίτης και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που εσχάτως βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, για ανεπίσημη επίσκεψη, επέλεξαν να μην καταδικάσουν την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, Γεώργιος Γεραπετρίτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για ανεπίσημη επίσκεψη για θέματα που αφορούν την ομογένεια και το Πατριαρχείο και στο περιθώριο, οι υπουργοί των Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, δείπνησαν. Αυτό την παραμονή της επίσκεψης Ερντογάν, αν αυτό ως γεγονός μπορεί να σημαίνει κάτι.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του υπουργείου Εξωτερικών, καταδίκασε την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Κανένας άλλος! Και ποιος άραγε θα την καταδίκαζε όταν η Ελλάδα, δεν το έπραξε; Αυτό δεν λένε οι διάφοροι τρίτοι και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις; Από τη στιγμή κατά την οποία, σημειώνουν, η Ελλάδα δεν έχει πει οτιδήποτε, δεν στήριξε, γιατί να το πράξουν αυτοί;

Γιατί, όμως, λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών; Ακολουθείται μια πολιτική κατευνασμού, η οποία μεταξύ άλλων είναι αποτέλεσμα φοβικού συνδρόμου, που καταδιώκει την ελλαδική πολιτική ελίτ. Είναι αποτέλεσμα μιας επιδερμικής αντιμετώπισης της τουρκικής πολιτικής. Νομίζει η πολιτική και διπλωματική ελίτ πως εάν δεν καταδικαστεί η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν, θα το… εκτιμήσει η Άγκυρα και θα αλλάξει πολιτική έναντι της Αθήνας. Αυτό διαχρονικά δεν έχει επιβεβαιωθεί ενώ αντίθετα τέτοιες προσεγγίσεις έχουν αποθρασύνει την τουρκική στάση. Και έναντι της Ελλάδος και έναντι της Κύπρου.

Η ελληνική κυβέρνηση άφησε σκοπίμως να περάσει η επίσκεψη, χωρίς να αντιδράσει. Μπορούμε να υποψιασθούμε τους λόγους, αλλά ανεξαρτήτως της σκοπιμότητας, είναι λάθος επιλογή. Γιατί όσο συνεχίζεται η πολιτική του κατευνασμού τόσο θα αποθρασύνεται η κατοχική Τουρκία. Και θα φθάσουν- κάποια στιγμή- να ζητούν την άδεια της Άγκυρας για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όπως για παράδειγμα για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου. Μπορεί δε τούτο να έχει γίνει ήδη ενόψει του γεγονότος ότι το έργο αυτό δεν προχωρεί.

«Κόκκινες γραμμές»

Η παράνομη επίσκεψη του ηγέτη της κατοχής, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Κύπρο, το περασμένο Σάββατο, φρέσκαρε έντονα τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας στο Κυπριακό. Θέλοντας να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως χωρίς αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας, αναγνώριση του ψευδοκράτους δηλαδή, δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις, που με βάση την τουρκική λογική και προσέγγιση, θα οδηγήσουν σε συμφωνία δυο κρατών. Για την ακρίβεια θα επιβεβαιώσει η διαδικασία αυτή, τη σύναψη ενός πλαισίου συμφωνίας μεταξύ των δυο υφιστάμενων δήθεν οντοτήτων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε περιθώρια συνεννόησης κι αυτό φάνηκε όταν δυο ημέρες μετά, τη Δευτέρα 5 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατά την οποία ο εγκάθετος της Άγκυρας παρουσιάσθηκε αρνητικός και μη συνεργάσιμος. Απέρριψε όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και απέφυγε να συζητήσει οτιδήποτε ήταν στην ατζέντα.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα βαρύ και οι συζητήσεις περιγράφονται έντονες. Κι όλα αυτά ενώ είναι σαφές πως η διαδικασία των συζητήσεων, που σκοπό έχουν να οδηγήσουν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, παραμένουν μετέωρες. Αν και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες έχει επαναδιορίσει ως Προσωπική του Απεσταλμένη για το Κυπριακό, την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Γκουεγιάρ. Η τελευταία αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί την Κύπρο για επαφές, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανέναρξη συνομιλιών.


Ξαναζεσταμένα ΜΟΕ και βήμα σημειωτόν

Με τη συνέχιση συζητήσεων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που δεν υλοποιούνται ούτε κι αυτά σε μεγάλο βαθμό, εκείνο που επιχειρείται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι να συντηρηθούν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις. Στην τελευταία συνάντηση του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, συμφωνήθηκε η αποκατάσταση των νεκροταφείων και ανέθεσαν στην Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών της! Ένα θέμα, το οποίο είναι προφανώς χαμηλής πολιτικής, που έχει ασφαλώς τη σημασία του. Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση γνωριμίας της Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας, που προσφάτως συγκροτήθηκε, με τη συμμετοχή νέων και από τις δυο κοινότητες. Η μεν ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα κατάλογο νέων ανθρώπων από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, ενώ η κατοχική πλευρά τοποθέτησε μόνο εκφραστές του παράνομου καθεστώτος.

Τα ΜΟΕ που συζητούνται και δεν υλοποιούνται είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, συνταγές που δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν και δεν προχώρησαν. Ενόψει αδυναμίας να προχωρήσουν οι προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων επιλέγεται από τα Ηνωμένα Έθνη μια λογική συντήρησης μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα. Εάν και εφόσον βέβαια γίνει αυτό κάποια στιγμή, έχοντας δεδομένη την τουρκική στάση και επεκτατική συμπεριφορά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!