Η εργοδοσία της Hondos Pallas δεν φέρεται καθόλου όμορφα στους 130 εργαζομένους της, τους οποίους έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και 18 μήνες, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) σε σχετική της ανακοίνωση. «Οι επί 18 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στα Hondos απαιτούν να σταματήσει η ασυλία και το θράσος των εργοδοτών», οι οποίοι «με προκλητικό και θρασύτατο τρόπο τους εμπαίζουν, αρνούμενοι να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντί τους», τονίζεται.

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας βιώνουν κυριολεκτικά έναν εργασιακό εφιάλτη και έχουν καταστεί όμηροι της εργοδοσίας, η οποία εξακολουθεί να μένει ατιμώρητη, αλλά να προκαλεί ταυτόχρονα και με τη συμπεριφορά της. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μερικά από τα οποία καταλογίζονται στους Γιώργο Χόντο και Στέφανο Κωστούλα, είναι πως το σύνολο των εργαζομένων είναι απλήρωτο από 6 έως 20 μήνες, με μέσο όρο απλήρωτης εργασίας τους 14 μήνες, πως δεν έχουν καταβληθεί για όλο το 2014 επιδόματα Αδείας και Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, πως πάνω από 75 εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να κάνουν επίσχεση εργασίας, πάνω από 20 εργαζόμενοι έχουν εξωθηθεί σε εκβιαστική παραίτηση από την εργοδοσία, χάνοντας το δικαίωμά τους σε αποζημίωση, ενώ ακόμη 30 εργαζόμενοι έχουν «απολυθεί» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Επίσης, η εργοδοσία οφείλει στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων τουλάχιστον 9 μηνών, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν τα συνολικά χρέη της εταιρίας προς το ΙΚΑ. Αδιευκρίνιστα παραμένουν, επίσης, και τα χρέη της εταιρίας στο Δημόσιο, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου οι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν πέρυσι και οδηγήθηκαν στους εισαγγελείς για τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρ’ όλα αυτά, όμως, επισημαίνει η ΟΙΥΕ, «την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες της εταιρίας όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά και αδιαφορούν προκλητικά για τα δικαιώματα των εργαζομένων, με βάση και στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Σε καμία περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν προέρχονται από οικονομική αδυναμία, τονίζουν οι εργαζόμενοι. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις της εταιρίας έχοντας νοικιάσει χώρους για τη λειτουργία δύο μεγάλων Σ/Μ Μαρινόπουλος-Carrefour, εισπράττουν έσοδα από τη λειτουργία καφέ-εστιατορίων στα 2 καταστήματα, καθώς και στο πάρκινγκ της εταιρίας που έχει σταθερούς πελάτες, συνεχίζουν τις πωλήσεις προϊόντων και προσλαμβάνουν για 2-3 μήνες νέους εργαζόμενους, τους οποίους τους αφήνουν απλήρωτους και στη συνέχεια τους διώχνουν.

Η ΟΙΥΕ, από κοινού με τους εργαζομένους, έχει ήδη προσφύγει στον υπουργό Εργασίας, όπου την Πέμπτη 12 Μάρτη διεξήχθη η εργατική διαφορά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. «Είναι ολοφάνερο ότι αυτό το προκλητικό “πάρτι” πρέπει να σταματήσει και μάλιστα άμεσα», υπογραμμίζει, αναγγέλλοντας ότι «θα προχωρήσουμε και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι σε μια εργοδοσία που προκλητικά νομίζει ότι μπορεί να μένει στο απυρόβλητο».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!