Αρχική στήλες Οι απ’ έκει  Ο Αλβανός συμπαραστάτης του Μπελέρη και το σύστημα διαπλοκής στην Αλβανία

 Ο Αλβανός συμπαραστάτης του Μπελέρη και το σύστημα διαπλοκής στην Αλβανία

του Γιώργου Κυριακού

Σε αυτό το φύλλο ο Δρόμος εστιάζει στη διαπλοκή των εξουσιών στην Αλβανία και το πώς αυτή καταλήγει στη σκευωρία της Χιμάρας κατά των Μπελέρη-Κοκαβέση. Από το 2016, που ξεκίνησε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, εκατοντάδες δικαστές, πριν ελεγχθούν από την ΙΜΟ (όργανο ορισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία), παραιτήθηκαν και άνοιξαν δικηγορικά γραφεία ή διδάσκουν στο πανεπιστήμιο. Περίπου 400 από όσους ελέγχθηκαν έχουν ήδη απολυθεί. Σε αυτό το κλίμα, ο επί 12ετία πρωθυπουργός Έντι Ράμα τοποθέτησε σε όλες τις δομές δικαιοσύνης πρόσωπα του περιβάλλοντός του.

Με την κάλυψη αυτών το Υπουργικό Συμβούλιο, μέλος του οποίου ήταν και η μέχρι πρόσφατα υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα, χορήγησε 30ετή μίσθωση παραλίας στους Δρυμάδες Χιμάρας στην «AGTTC Hotel Management»*. Η εταιρία αυτή ανήκει σε υπήκοο των ΗΠΑ και έχει δεσμούς με την εταιρία «AGTTC Sh.p.k.» του Αρτάν Γκάτσι, πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συζύγου της υπουργού! Ο Γκάτσι τότε δήλωνε ότι «βρήκα μια άλλη εταιρεία, όπου είμαι απλώς ο επενδυτής της»…

O εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας (και ακόμα προφυλακισμένος-όμηρος) Φρέντης Μπελέρης πρόσφατα κατήγγειλε στην Ειδική Εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς τον πρώην δήμαρχο Χιμάρας Γ. Γκόρο, την Τζάτσκα (που τη στιγμή της καταγγελίας ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών), το Επαρχιακό Συμβούλιο Αυλώνα και υπαλλήλους του Κτηματολογίου Αυλώνα για παραποίηση εγγράφων που οδήγησαν στην απαλλοτρίωση έκτασης 5.512 τ.μ. Κατόπιν αυτού, τη Δευτέρα 4/9 με έναν αιφνίδιο ανασχηματισμό ο Ράμα απομάκρυνε την Τζάτσκα, εμφανιζόμενος ως αδιάφθορος ηγέτης. Την ίδια ημέρα κατέδειξε: α) την Ελλάδα ως εξωτερικό κίνδυνο, και β) τους «αλβανόφωνους», όπως απεκάλεσε τους Αλβανούς συμπαραστάτες του Μπελέρη, ως εσωτερικό κίνδυνο!

Ο Δρόμος συνομίλησε με έναν από τους τελευταίους, τον Σκερντιάν Δούλι, δικηγόρο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος και της προεκλογικής καμπάνιας του Φρέντι Μπελέρη. Η συνομιλία μας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/9, και σε αυτήν ο συνομιλητής μας προέβλεψε την απομάκρυνση της Τζάτσκα από τον Ράμα, που συνηθίζει να ξεφορτώνεται με συνοπτικές διαδικασίες συνεργάτες του των οποίων η διαφθορά ξεσκεπάζεται ώστε να μην στοχοποιηθεί και ο ίδιος.

* Απόφαση για υλοποίηση του σχεδίου «Dreamades Luxury Suites», Gjileke, Himare, υπ’ αριθ. 3/5, της 29/3/2021, της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

«Οι δικαστές εκβιάζονται»

Μιλά στον Δρόμο ο Σκερντιάν Δούλι, στέλεχος της αλβανικής αντιπολίτευσης

Σκερντιάν, είσαι νομικός. Γιατί απέτυχε η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη;

Η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη εφαρμόστηκε κακώς από την αρχή. Το κυβερνών κόμμα και ο Ράμα θέσπισαν νομικούς μηχανισμούς που όριζαν μια Δικαιοσύνη ελεγχόμενη μέσω του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (KLGJ) και του Ανώτατου Συμβουλίου Εισαγγελίας (KLP). Μέχρι τότε, η Δικαιοσύνη ελεγχόταν από όλα τα πολιτικά κόμματα. Σήμερα όμως ελέγχεται μόνο από τον Ράμα. Όντας πολιτικά εκβιασμένοι μέσω των KLGJ και KLP, οι δικαστές και οι εισαγγελείς λαμβάνουν όλο και πιο άδικες, πολιτικά μεροληπτικές και απαράδεκτες αποφάσεις για ένα δημοκρατικό κράτος, στο οποίο οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.

 Υπήρχαν «σημάδια» που έδειχναν ότι ο Έντι Ράμα θα ήλεγχε τη Δικαιοσύνη;

Ο Ράμα χρησιμοποιούσε πολύ επιθετικό λόγο προς τη Δικαιοσύνη, και οι πολίτες είχαν την τάση να τον εμπιστεύονται, αφού είχαν αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στα δικαστήρια. Το όλο κλειδί για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης είναι οι επιτροπές ελέγχου, που αποτελούνται από άτομα τα οποία έχουν άμεσους ή έμμεσους δεσμούς με τον ίδιο τον Ράμα ή τους ανώτερους αξιωματούχους του. Τέτοια είναι π.χ. η περίπτωση της Πάμελα Κίρκο, αδελφής της αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Μπελίντα Μπαλούκου, η οποία είναι μέλος στις επιτροπές ελέγχου. Πρόκειται λοιπόν για ξεκάθαρη προσπάθεια αρπαγής της δικαιοσύνης από τον Έντι Ράμα. 

«Οι επιτροπές ελέγχου της Δικαιοσύνης αποτελούνται από άτομα τα οποία έχουν άμεσους ή έμμεσους δεσμούς με τον ίδιο τον Ράμα ή τους ανώτερους αξιωματούχους του»

Γιατί η ομάδα του πρωθυπουργού έχει στο στόχαστρό της τη Χιμάρα;

Επειδή η περιοχή είναι η πιο περιζήτητη για τις επενδύσεις των ολιγαρχών, του οργανωμένου εγκλήματος και των διεφθαρμένων πολιτικών που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα. Αυτό συμβαίνει με την υπουργό Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα, η οποία λήστεψε ένα ακίνητο με πλαστά έγγραφα στους Δρυμάδες (Dhërmi) και ανακήρυξε τον σύζυγό της στρατηγικό επενδυτή! Ο Έντι Ράμα, ασχολούμενος προσωπικά με αυτές τις υποθέσεις, επιδιώκει να μην δώσει έδαφος στην τοπική αυτοδιοίκηση, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Δήμος Χιμάρας θα γίνει εμπόδιο στη ληστεία των παράκτιων ακινήτων. Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι, παρά την προσωπική προστασία που έδωσε ο Ράμα στον πρώην δήμαρχο της Χιμάρας Γιώργο Γκόρο, ένα πολύ διεφθαρμένο άτομο, άμεσα εμπλεκόμενο στην απαλλοτρίωση περιουσιών στην ακτή, οι κάτοικοι τον καταψήφισαν. Οι Δρυμάδες είναι το πιο περιζήτητο χωριό της Αλβανίας και ο Φρέντης Μπελέρης, που ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης στηριζόταν και από το Δημοκρατικό Κόμμα, κέρδισε το 60%. Αυτό «σκότωσε» τον Ράμα.

Πώς κρίνεις τη στάση της Ελλάδας στην υπόθεση Μπελέρη;

Είναι σωστή από πολιτική και διπλωματική άποψη. Αυτό που περιμένω είναι ότι η Ελλάδα θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη διεθνή και διπλωματική πίεση στον Ράμα. Όμως η Χιμάρα δεν είναι ζήτημα μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων. Ο Δήμος Χιμάρας είναι ζήτημα διαφθοράς με επιπτώσεις στους κατοίκους του, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους Αλβανοί. Όταν μάς κλέβει ο Ράμα, δεν μάς χωρίζει σε Έλληνες ή Αλβανούς. Θύματα κλοπής πέφτουν αναμφίβολα και όσοι δημότες του Δήμου δηλώνουν Έλληνες, αλλά πρόκειται για κυβερνητική διαφθορά σε βάρος του πληθυσμού, χωρίς εθνοτική ή θρησκευτική διάκριση. Ο Φρέντης Μπελέρης δεν ψηφίστηκε δήμαρχος μόνο από τους κατοίκους που αυτοπροσδιορίζονται ως ελληνικής καταγωγής, αλλά και από κατοίκους χωριών που είναι Αλβανοί, και θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Δήμου εξίσου, χωρίς πολιτικές, εθνικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.

Υπάρχουν ελπίδες από την κατάθεση της μήνυσης κατά του Γιώργου Γκόρου και της Όλτα Τζάτσκα;

Η Δικαιοσύνη έχει πολύ σημαντικές αποδείξεις στην περίπτωση του πρώην δημάρχου Γκόρου και της υπουργού Τζάτσκα. Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα στην Ευρώπη, και όχι μόνο, και οι δύο θα συλλαμβάνονταν για πλαστογραφία εγγράφων που έγιναν για το συμφέρον του συζύγου της υπουργού, ο οποίος είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πιστεύω ότι η κυρία Τζάτσκα δεν θα είναι για πολύ υπουργός Εξωτερικών εξαιτίας αυτής της υπόθεσης διαφθοράς, και αυτό θα συμβεί ως μεθόδευση του πρωθυπουργού, που θα την απομακρύνει από την εξουσία πριν δοθεί εντολή στη Δικαιοσύνη να την αντιμετωπίσει. Άλλωστε μια από τις ενδείξεις ελέγχου της Δικαιοσύνης και του γεγονότος ότι οι δικαστές λαμβάνουν εντολές από τον Ράμα, είναι ότι οι συλλήψεις πολιτικών γίνονται πάντα αφού τους απολύει ο Ράμα από κρατικές θέσεις. Το σίγουρο είναι πως ο φάκελος της διαφθοράς και της πλαστογραφίας βρίσκεται στη διάθεση της Εισαγγελίας, με αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις…

Σχόλια

Exit mobile version