Τι αποφάσισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.

Τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της Αριστεράς προτάσσεται στο κείμενο της απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΣΕ) του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Την προηγούμενη ημέρα συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία εξέλεξε νέο συντονιστή για το επόμενο εξάμηνο.

«Ιδεολογική επίθεση κατά της Αριστεράς»
Καταγράφοντας το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, στο κείμενο της απόφασης υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση «σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, συνεχίζει και κλιμακώνει τα αντικοινωνικά νεοφιλελεύθερα μέτρα που πλήττουν το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων και όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, υπονομεύοντας το παρόν και το μέλλον της χώρας, η οποία οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο και χρεοκοπία».  Η κυβέρνηση, όμως, «στον πόλεμο που έχει κηρύξει στην κοινωνία» έχει και άλλους συμμάχους. «Οι νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις στην παιδεία, την υγεία, τον δημόσιο τομέα (όπως η διαβόητη “εργασιακή εφεδρεία”) κ.λπ. διαμορφώνουν δικομματικές συναινέσεις, στη βάση της υποστήριξης των Μνημονίων και του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού», σημειώνεται στην απόφαση, ενώ «ταυτόχρονα, εξελίσσεται μια συνεχής επιχείρηση συκοφάντησης των αγώνων και των κινημάτων και ιδεολογικής επίθεσης κατά της Αριστεράς, πάντα υπό τα χειροκροτήματα του ΛΑΟΣ, που αποτελεί τον συνήθη εταίρο της κυβέρνησης». Αναφερόμενο στην κρίση της Ευρωζώνης, το κείμενο υπογραμμίζει με έμφαση ότι επείγει «η καθολική ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και «εξίσου επείγει να ανοίξει ένας διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με την κοινωνία για την αντιμετώπιση της νεοφιλελεύθερης επέλασης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».

«Υπάρχει και άλλος δρόμος»
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσει έναν άλλο δρόμο, ο οποίος συμπυκνώνεται:
• «Στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αξιοποιώντας όλα τα όπλα αποφασιστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης (λογιστικό έλεγχο, αμφισβήτηση, αθέτηση πληρωμών κ.ά.).
• Στην κατάργηση των Μνημονίων και των πολιτικών τους, ώστε να ανασάνει η χώρα και να εφαρμοστεί ένα ριζικά διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης, βασισμένο στην αύξηση της απασχόλησης, τη ριζική αναδιανομή εισοδημάτων, την αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, την αποκατάσταση και ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών, τη διεύρυνση της δημοκρατίας, τη δημοκρατική αναμόρφωση του δημόσιου και κοινωνικού τομέα αλλά και του πολιτικού συστήματος».

Στο πλευρό των κινημάτων
Μέσα σε αυτό το «ζοφερό τοπίο» ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει και ελπιδοφόρες αντιστάσεις στην κοινωνία. Όπως σημειώνεται, «ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επανεκκίνηση του κινήματος των πλατειών, που ήδη ανασυντάσσει δυναμικά την παρουσία του». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο πλευρό του κινήματος και θα επιδιώξει «μια δημιουργική προσέγγιση και συνεργασία με το εργατικό κίνημα, το οποίο πρέπει να ανασυγκροτηθεί επειγόντως για να παίξει τον ισχυρό κοινωνικό του ρόλο». Σε αυτό το πλαίσιο το συμμαχικό σχήμα «καλεί στην ενίσχυση όλων των μετωπικών αντιμνημονιακών σχημάτων που δημιουργούνται σε γειτονιές, χώρους δουλειάς κ.λπ., όπως για παράδειγμα το κίνημα “Δεν Πληρώνω” και το πανεκπαιδευτικό κίνημα», στο οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος.         

       Γιώργος Κρατημένος

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία

Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας εξελέγη ο Κ. Αθανασίου (οργάνωση ΡΟΖΑ), ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι: Δ. Βίτσας, Αλ. Καλύβης και Κ. Πουλάκης από τον ΣΥΝ, Μ. Γλέζος από τους Ενεργούς Πολίτες, Π. Λάμπρου από την ΑΚΟΑ, Γ. Θεωνάς από την ΚΕΔΑ, Αντ. Νταβανέλλος από τη ΔΕΑ, Π. Κοσμάς από την οργάνωση Κόκκινο, Ν. Μπουζάνης από το ΔΗΚΚΙ, Γ. Σαπουνάς από την ΑΠΟ, Τ. Πανταζίδης από τους Οικοσοσιαλιστές, Γ. Νικολακάκης από την ΚΟΕ και Τασία Χριστοδουλοπούλου, Βένιος Αγγελόπουλος, Γεράσιμος Σπαθής, Νίκος Μανιός από τους ανένταχτους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!