Στο πόδι όλη η Κρήτη, τώρα και για το Σχέδιο Αθηνά. Του Μάριου Διονέλλη

Σε γενικό ξεσηκωμό της Κρήτης εξελίσσεται η αντίδραση για τις προβλέψεις του Σχεδίου Αθηνά, ως προς τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολών στο νησί.
Εκτός από τους κατοίκους της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου, που παραμένουν επί σχεδόν ένα μήνα στις επάλξεις, σε κλίμα κινητοποιήσεων μπαίνουν πλέον και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου αλλά και του ΤΕΙ Κρήτης.
Αν και δεν ξεκινούν όλες οι αντιδράσεις από την ίδια αφετηρία, εντούτοις το παλλαϊκό συλλαλητήριο της Πέμπτης στο Ηράκλειο (κατέληξε σε κατάληψη της αποκεντρωμένης διοίκησης ως ακόμα ένα μέσο πίεσης για την απόσυρση του Σχεδίου Αθηνά) έδειξε πως διαμορφώνεται μέτωπο συνολικής αντίδρασης ενάντια στις μνημονιακές επιλογές και για το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με αξιοθαύμαστη επιμονή και συμμετοχή οι κάτοικοι του Λασιθίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες και στο πλαίσιο ενός αγώνα που, ειδικά στην Ιεράπετρα, κρατά σχεδόν δύο χρόνια σε άμεση σύνδεση με τις αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου. Όλη την τρέχουσα εβδομάδα η μοναδική πλέον ΔΟΥ του Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο έμεινε υπό κατάληψη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας. Κατάληψη πραγματοποιήθηκε και στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, καθώς στο λασιθιώτικο μέτωπο που έχει συγκροτηθεί συμπράττουν εκτός από την επιτροπή της Ιεράπετρας και οι Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμπέλου και η Επιτροπή Αγώνα Αγίου Νικολάου.
Την αντίδρασή τους στις σχεδιαζόμενες αλλαγές διατύπωσαν και οι διοικήσεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ό,τι αφορά το ΤΕΙ, ο πρόεδρός του Βαγγέλης Καπετανάκης ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του τμήματος Δομικών Έργων στο Ηράκλειο. (σ.σ. Για τις σχολές του Λασιθίου, πάντως, δεν είχε υπάρξει αντίδραση. Αντιθέτως, η γνώμη του Συμβουλίου του ΤΕΙ ήταν θετική για το Σχέδιο Αθηνά).

Παραιτήσεις καθηγητών(;)
Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με σκληρή ανακοίνωση της Συγκλήτου, η οποία διαμαρτύρεται για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, αλλά και για τη «λογιστική» όπως χαρακτηρίζεται, προσθαφαίρεση εισακτέων στα Ιδρύματα της Κρήτης χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πραγματικές δυνατότητες κάθε σχολής. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ευριπίδης Στεφάνου, δήλωσε πως αρκετοί καθηγητές σκέφτονται ακόμα και την παραίτηση, ως ένδειξη αξιοπρέπειας απέναντι σε ένα σύστημα που σχεδιάζεται χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν η επιστημονική γνώμη του Ιδρύματος, ενώ σημειώνει με νόημα πως η όλη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έγινε από μία ιδιωτική εταιρία χωρίς επιστημονικά κριτήρια. Την ίδια στιγμή, αντιρρήσεις εκφράστηκαν και στα Χανιά με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη να αμφισβητεί τη συνολική λογική του Σχεδίου Αθηνά.

Και παραιτήσεις στη Ν.Δ.
Αίσθηση προκάλεσε η επιστολή-καταπέλτης της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Ιεράπετρα, προς τα κεντρικά του κόμματος με την οποία τα μέλη της ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους.
Ο πρόεδρος της Τ.Ο., Γιώργος Καροφυλάκης, σε δηλώσεις του μίλησε για κατάφωρη αδικία σε βάρος της Ιεράπετρας που προσφέρει τόσα πολλά στο ελληνικό κράτος, χωρίς να έχει την παραμικρή ανταπόδοση, ενώ αν και τόνισε πως στηρίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε πως υπέβαλε την παραίτησή του όπως και όλη η Τοπική Οργάνωση για να έχουν τουλάχιστον τη συνείδησή τους καθαρή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!