Σε διαβούλευση η νέα… επέλαση δια χειρός Μανιτάκη
Με Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.) και απλές Υπουργικές Αποφάσεις (Υ.Α.) θα μπορούν να καταργούνται, ή να αναδιοργανώνονται υπηρεσίες του Δημοσίου, οργανισμοί και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το οποίο αλλάζει το μοντέλο οργάνωσης του Δημοσίου.
Με μια συρραφή άρθρων και διατάξεων και παραπομπή όλων των ουσιαστικών αποφάσεων στην έκδοση Π.Δ. και Υ.Α. το νομοσχέδιο επιχειρεί τη διευκόλυνση γενικευμένων αλλαγών, όπως η κατάργηση ή συγχώνευση ολόκληρων υπηρεσιών, η λεγόμενη «κινητικότητα», η επιλογή προϊσταμένων εκτός επετηρίδας, η μέτρηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων.
Χαρακτηριστικότερο όλων το άρθρο 4 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, το οποίο τσουβαλιάζει σε μια παράγραφο όλους σχεδόν τους φορείς του Δημοσίου, χωρίς μάλιστα καν να τους αναφέρει ονομαστικά. Με βάση το άρθρο αυτό αρκεί ένα Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλη αρμόδιου υπουργού για να καταργήσει, να συγχωνεύσει, ή να αναμορφώσει τους φορείς αυτούς. Με βάση αυτές τις αποφάσεις, αλλά και τις αλλαγές στα οργανογράμματα που θα ακολουθήσουν ουσιαστικά δημιουργείται το έδαφος γενικευμένων απολύσεων.
Μάλιστα, όπως ρητά αναφέρεται στο κείμενο, ο κ. Μανιτάκης εκχωρεί στον… εαυτό του το δικαίωμα να καταργεί θέσεις προσωπικού με μια απλή ΚΥΑ που θα συνυπογράφει με τον «οικείο» υπουργό.
Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η λεγόμενη επιλογή και κινητικότητα των προϊσταμένων, με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση της επετηρίδας, αλλά και η κατάληψη διευθυντικής θέσης μιας υπηρεσίας, από υπάλληλο άλλης υπηρεσίας, με βάση αντικειμενικά κριτήρια.
Η διατύπωση είναι τόσο ασαφής που παραπέμπει σε εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων. Όπως ασαφής και εξαιρετικά ολιγόλογη είναι η διατύπωση του άρθρου 3 για την κινητικότητα των υπαλλήλων, η οποία απλά παραπέμπει στην εφαρμογή υφιστάμενων διατάξεων νόμων.
Διαβούλευση και νομοθετική βαβέλ
Το κείμενο του νομοσχεδίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης (opengov.gr) μέχρι τις 14/5 και αναμένεται στις επόμενες δυο εβδομάδες να κατατεθεί στη Βουλή. Μια ματιά στα σχόλια όσων είχαν την υπομονή να ασχοληθούν με το κείμενο στη διαβούλευση αναδεικνύει την προχειρότητα, αλλά και την σκοπιμότητα του νομοσχεδίου. Πολλοί σχολιαστές επισημαίνουν ακόμα και υποκρυπτόμενες ρουσφετολογικές διατάξεις. Και φυσικά τα σχόλια για τον αρμόδιο υπουργό και την επιστημονική του κατάρτιση δεν είναι καθόλου κολακευτικά.
Γ.Κ.