Της Ματίνας Παπαχριστούδη. Τελικά το κυβερνητικό επιτελείο με την ψυχή στο στόμα και με την πολύτιμη βοήθεια των βενιζελικών κυβερνοσυμμάχων, κατάφερε να καταθέσει στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση ενός νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. η οποία, υποτίθεται, θα πάρει τη θέση της ΕΡΤ Α.Ε.

Αυτό το Σχέδιο Νόμου για να το ξεκαθαρίσουμε, κατατέθηκε εσπευσμένα για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον να κατευνάσουν τη θιγμένη υποκρισία των Ευρωπαίων συμμάχων στην Κομισιόν πως ναι μεν μπορεί η κυβέρνηση να καταπατά το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά έναν κατ’ όνομα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα πρέπει να τον έχει. Τι, δηλαδή… θα μείνει το πολιτικό σύστημα χωρίς τηλεόραση; Το δεύτερο είναι πως έπρεπε κάπως να απαντήσει στη συνεχιζόμενη παρανομία της να μην ανεβάζει τον πομπό των σημάτων της ΕΡΤ, όπως ρητά διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θεωρεί, δηλαδή, πως μετά την ψήφιση του νόμου θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις αντιδράσεις και να επιβάλει το δικό της μεταβατικό στάδιο. Το οποίο, μέχρι στιγμής, απορρίπτεται.
Σε ένα τρίτο επίπεδο οι επιτελείς του κ. Στουρνάρα συνεχίζουν τις προσπάθειες να κατευνάσουν την τρόικα και να την πείσουν πως οι 2.600 απολύσεις έγιναν ήδη(!), οι αποζημιώσεις που θα δοθούν δεν θίγουν τα δημόσια έσοδα και οι προσλήψεις που υπόσχονται για τη ΝΕΡΙΤ δεν είναι… προσλήψεις.
Τόσο η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου, όσο και οι κυβερνητικές διαρροές και σχεδιασμοί δείχνουν πως βρίσκονται σε άλλη χώρα, σε άλλη κατάσταση. Γι’ αυτό και όχι μόνο δεν λένε κουβέντα για την εγκληματική ζημιά στα δημόσια έσοδα του κράτους από το λουκέτο στην ΕΡΤ που θα βάλει μέσα τον κρατικό Προϋπολογισμό, τουλάχιστον κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απαγορεύουν σε όλα τα ελεγχόμενα Μέσα να γράψουν γι’ αυτό. Η ζημιά είναι τεράστια και ενέχει ποινικές ευθύνες για όσους υπέγραψαν τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ. Για να μη μιλήσουμε για τις ρήτρες συμβολαίων και συμβάσεων που είχε η ΕΡΤ με διεθνείς οίκους.
Στα όσα προβλέπει το Σχέδιο Νόμου της ΝΕΡΙΤ, θα είναι αστείο να αναφερθεί κάποιος. Απλά ανέσυραν το σχέδιο που είχε καταλήξει η επιτροπή με επικεφαλής τον Νίκο Αλιβιζάτο επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου, πρόσθεσαν τις διατάξεις για το προσωπικό και τις απαραίτητες μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις, έβαλαν κάτι γενικότητες ότι δεν μπορούν να καταλήξουν στο κόστος, και ορίστε το νομοσχέδιο. Ένα «έκτρωμα», όπως το χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι, το οποίο γελοιοποιεί ακόμη περισσότερο τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Το πόσο αστείο είναι, φαίνεται και από το μετοχικό κεφάλαιο που δίνει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών: 5 εκατομμύρια ευρώ. Όταν η ΕΡΤ είχε μετοχικό κεφάλαιο 285 εκατομμύρια ευρώ.
Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; θα ρωτήσει κάποιος τον Γιάννη Στουρνάρα. Και ποιος ακριβώς θα πληρώσει τις ζημιές της εμμονής του;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!