Αρχική πολιτική παραπολιτική Νεκροταφείο το Αιγαίο

Νεκροταφείο το Αιγαίο

Η πολιτική, εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) από το 2014 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022 έχουν καταγραφεί 25.114 θάνατοι στη Μεσόγειο, από τους οποίους 2.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου. Κάθε βδομάδα και ένα ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Πάνω από 20 οι νεκροί στο ναυάγιο στο στενό Καφηρέα στην Εύβοια την εβδομάδα αυτή. Δεκάδες οι νεκροί στα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, πριν από λιγότερο από ένα μήνα. Πολλοί και όσοι διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό, από ψαράδες ή εμπορικά πλοία.

Ένα προμελετημένο έγκλημα, με αυτουργούς, όσους προκαλούν τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ξεριζωμό των ανθρώπων αυτών. Ενορχηστρωτή την Τουρκία, που δρα ως χώρα-δουλέμπορος, στηρίζοντας τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών, σπρώχνοντας (ακόμη και με τη στήριξη πλοίων του τουρκικού λιμενικού) σαπιόβαρκες γεμάτες ασφυκτικά, προς το Αιγαίο, παρά τα μποφόρ των ανέμων. Συνένοχη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συνεχίζει να κλείνει τα μάτια μπροστά στο έγκλημα, εφαρμόζοντας τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, χρηματοδοτώντας την για να μην κάνει πράξη τον εκβιασμό και ανοίξει την στρόφιγγα προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αλλά και την Ελλάδα, και τις κυβερνήσεις της διαχρονικά, που αποδέχονται τον ρόλο φράχτη και αποθήκης ψυχών για την Ε.Ε., χωρίς να εξαντλεί τα διπλωματικά και άλλα μέσα για καταδίκη του ρόλου της Τουρκίας.

Τώρα υποκριτικά ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζουν «τη βαθιά τους θλίψη για τους θανάτους» και μιλούν για την ανάγκη «να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση ζωών μέσα από διεθνή συνεργασία». Δεν λένε κουβέντα όμως για τους αυτουργούς του εγκλήματος αυτού, συνεχίζοντας να χαϊδεύουν την Τουρκία, παρά τις αποδείξεις για την εγκληματική της δράση. Δεν έχουν κάνει τίποτα για να ελέγξουν τα δουλεμπορικά δίκτυα και τη ροή των κερδών από την «ανθρωπιστική» (απάνθρωπη) μπίζνα του μεταναστευτικού. Όταν όμως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια. Ως πότε η θάλασσα του Αιγαίου θα ξεβράζει κουφάρια;

Μ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version