Το κίνημα για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις στο Ισραήλ (BDS από τα αρχικά του στα αγγλικά) έχει σημειώσει νέες επιτυχίες το τελευταίο διάστημα.
Ο γαλλικός κολοσσός Veolia πούλησε τα περισσότερα συμβόλαια που σχετίζονταν με το Ισραήλ, μετά από μια καμπάνια 6 ετών εναντίον του ρόλου της εταιρίας στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, κάτι που της κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες συμβολαίων. Υπό την πίεση του κινήματος BDS, η Veolia απέτυχε να κερδίσει μεγάλα συμβόλαια με τοπικές Αρχές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και στο Κουβέιτ και πολλοί επενδυτές πούλησαν τις μετοχές της εταιρίας που κατείχαν. Εντούτοις, η εκστρατεία εναντίον της συνεχίζεται, καθώς διατηρεί τη συμμετοχή της στο σχέδιο για το παράνομο τραμ της Ιερουσαλήμ.
Η Tράπεζα Barclays δεν εμφανίζεται πλέον στη λίστα μετόχων της Elbit Systems, μιας από τις μεγαλύτερες ισραηλινές στρατιωτικές βιομηχανίες που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις σε Παλαιστίνιους, ενώ συμμετέχει και στην κατασκευή του τείχους. Περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν έκκληση της Avaaz που καλούσε την Barclays να αποσύρει τις επενδύσεις της, αξίας 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων, από την Elbit. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν πραγματοποιηθεί καταλήψεις και διαμαρτυρίες σε περισσότερα από 15 υποκαταστήματα της Barclays στη Βρετανία.
Στη Βραζιλία η κυβέρνηση, μετά από εκκλήσεις των κοινωνικών κινημάτων, διευκρίνισε ότι η ισραηλινή εταιρία Ιnternational Security and Defence Systems δεν πήρε συμβόλαια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Στη Νότια Αφρική, περισσότερες από 20 επιχειρήσεις ακύρωσαν συμβόλαια συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 500 χιλιάδων δολαρίων, με την G4S, τη βρετανική εταιρία που συμμετέχει στη λειτουργία των ισραηλινών τσεκπόιντς και των φυλακών όπου κρατούνται οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι.
Στο επίπεδο του πολιτιστικού μποϊκοτάζ, η Αμερικανίδα σταρ του χιπ χοπ, Λορίν Χιλ, ακύρωσε τη συναυλία της στο Ισραήλ μετά τις εκκλήσεις Παλαιστινίων και αλληλέγγυων.
Στη Φινλανδία, το Φεστιβάλ του Παγκόσμιου Χωριού, που φέτος εστιάζει στην ανάπτυξη στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αρνήθηκε τη συμμετοχή στο Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, «εξαιτίας ερωτημάτων για τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων του».
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/