Στα θέματα υγείας βιώνουμε από την καθημερινή μας εμπειρία ότι ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί μια από τις τελευταίες προτεραιότητες της κυβέρνησης μαζί με την Παιδεία. Στους δύο αυτούς τομείς υπάρχει κυβερνητικός «συναγωνισμός» πως θα διατεθούν όλο και λιγότερα χρήματα για το πραγματικό αντικείμενο και πως σταδιακά θα περάσουν στην ευθύνη του ιδιωτικού τομέα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Ο «συναγωνισμός» αυτός το τελευταίο διάστημα πήρε νέες διαστάσεις. Στο χώρο της Παιδείας μπήκε σε εφαρμογή η νέα πλατφόρμα «Ωνάσεια σχολεία», για να γίνει αρχικά αποδεκτό ως μέτρο κοινωνικά και να βρεθούν στη συνέχεια άλλες ανάλογες, αλλά πιο ουσιαστικές, διαδικασίες διαμόρφωσης ενός σχολείου που θα εξυπηρετεί και θα υπηρετεί απόλυτα τα επιχειρηματικά συμφέροντα με κάθε τρόπο. Στον τομέα της Υγείας η νέα εφεύρεση είναι οι «συμβάσεις με εθελοντικές οργανώσεις» για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και παράλληλα ετοιμάζονται άλλα μέτρα.
Αμειβόμενες «εθελοντικές» υπηρεσίες
Ξεκίνησε από την 1/4/2025 από τον Ευαγγελισμό το πρόγραμμα «Πιλοτική Εφαρμογή Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υποστήριξης της Λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)». Αφορά υποστηρικτικές υπηρεσίες κατά τις μέρες της εφημερίας στα τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας (Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς», Αττικό) από «εθελοντές» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ο υπουργός Γεωργιάδης που διέλυσε, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, ό,τι είχε μείνει όρθιο από το ΕΣΥ προχωρά στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με τη χρηματοδότηση ενεργειών όπως η παρούσα, που αποτελεί κλασσικό υπόδειγμα σας παρέχω «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Αντί να φροντίσει για τη στελέχωση με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλες τις δημόσιες δομές υγείας, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η υποστελέχωση, διέθεσε χρήματα για «διοικητικού χαρακτήρα διευκολύνσεις» όσων προσέρχονται στα επείγοντα τις ημέρες των εφημεριών.
Το πρόγραμμα έχει «κοστολογηθεί» σε 2,2 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια και αφορά 25 άτομα που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους με 8ωρη εργασία στα επείγοντα των τριών νοσοκομείων στο ένα τέταρτο (1 προς 4) των εφημεριών. Ανάδοχος του προγράμματος είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) που από εθελοντική οργάνωση μετατρέπεται σε ΜΚΟ, καθώς λαμβάνει αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται και ταυτόχρονα θα απασχολεί στα συγκεκριμένα καθήκοντα έμμισθο προσωπικό. Συνεπώς η συγκεκριμένη δράση όχι μόνο δεν είναι εθελοντική αλλά γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης του κόσμου στο βαθμό που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, τον φιλικό προς αυτή Τύπο αλλά και τον ΕΕΣ αυτός ο όρος.
Το μέγεθος της κοροϊδίας από πλευράς κυβέρνησης και του υπουργού καταγράφεται σε δήλωση της κας Παγώνη, απερχόμενης προέδρου της ΕΙΝΑΠ και γνωστής ως εκπρόσωπος στον νοσοκομειακό χώρο των κυβερνητικών επιλογών, η οποία δήλωσε «Δεν γνώριζα ότι πληρώνονται οι εθελοντές του ΕΕΣ. Όπως όλοι έτσι και εγώ νόμιζα ότι οι υπηρεσίες τους θα είναι δωρεάν. Αυτό άλλωστε σημαίνει εθελοντής. Δεν συμφωνώ καθόλου εάν πληρώνονται! Γιατί τότε δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό;»
Καμία σχέση με τις ανάγκες
Όπως είναι γνωστό η εμπειρία στα επείγοντα σε ημέρα εφημερίας για τον ασθενή είναι οδυνηρή, όχι μόνο για την κατάσταση της υγείας του αλλά για το συνολικό τρόπο που τον αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας, όπως το κατάντησε η παρούσα κυβέρνηση, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού των νοσοκομείων. Ο χρόνος αναμονής για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλους τους χώρους που θα επισκεφτεί είναι αδιανόητος. Μεγάλος αριθμός από τους ασθενείς μένει στο νοσοκομείο περιμένοντας, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες κύρια των επιμέρους εξετάσεων, ακόμα και μετά τη λήξη της εφημερίας. Σε αυτό το περιβάλλον, που το άγχος και η αβεβαιότητα για το «αν θα προλάβω» είναι βασικό πρόβλημα η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην «καλή εικόνα» και στην «διοικητική εξυπηρέτηση» των ασθενών. Όπως είπε ο υπουργός «…ξεκινάει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε πριν από λίγες μέρες μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, το οποίο θα αλλάξει εντελώς την εμπειρία των ασθενών στις εφημερίες των μεγάλων Νοσοκομείων της Αττικής. Εκπαιδευμένοι και άριστα επιστημονικά καταρτισμένοι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θα αναλάβουν να καθοδηγούν και να διευκολύνουν τους ασθενείς, που θα φθάνουν στις εφημερίες αυτές. Είναι πιστεύω πολύ σημαντικό τη στιγμή της μεγάλης αγωνίας που φτάνει κάποιος στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, να υπάρχει κάποιος άνθρωπος να τους κατευθύνει.» Δηλαδή το έργο των αμειβόμενων «εθελοντών» θα είναι να διευκολύνουν τους ασθενείς να πάνε στον κατάλληλο χώρο το νοσοκομεία για εξετάσεις κ.λπ. γιατί κατά τον υπουργό (το λέει και δεν ντρέπεται, αλλά ο συγκεκριμένος έχει πει και πολύ χειρότερα) έχουν αγωνία οι ασθενείς και χρειάζονται κάποιον να τους βοηθήσει δείχνοντας που θα πάνε. Κατ’ αυτόν δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι ασθενείς κατά τον υπουργό δεν έχουν το φόβο: «αμάν τι θα γίνει, θα προλάβω να με δει ο γιατρός;», «θα έχει χρόνο να μου αφιερώσει για να κάνει σωστή διάγνωση;», «θα προλάβω να κάνω όλες τις εξετάσεις;» αλλά χρειάζονται απλά βοήθεια να τους καθοδηγήσουν γιατί «στον κόσμο το δικό του» όλα λειτουργούν τέλεια.
Αμοιβές σε ΜΚΟ αντί για προσλήψεις προσωπικού
Το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια δεν είναι το τεράστιο ποσό που θα κάνει τη διαφορά όσον αφορά τα νοσοκομεία. Είμαι όπως ενδεικτικό της νοοτροπίας της κυβέρνησης για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε ελεγχόμενες δραστηριότητες, με ανθρώπους που «κάνουμε δουλειές» και του τι ετοιμάζεται στη συνέχεια… Είπαμε ο ΕΕΣ έγινε ΜΚΟ και παρέχει «υπηρεσίες» αλλά σε τιμή πολύ τσουχτερή! Τα 2,2 εκατ. για 25 άτομα για δύο χρόνια σημαίνουν 44.000 ευρώ ετησίως. Αλήθεια πόσοι γιατροί από το ΕΣΥ αμείβονται με αυτό το ποσό; Ούτε οι διευθυντές των κλινικών που εργάζονται αδιάκοπα και πραγματοποιούν εφημερίες δεν αμείβονται με αυτό το ποσό. Αν το ποσό αυτό το συγκρίνουμε με τους τραυματιοφορείς που μετακινούν τους ασθενείς το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθούς τριών και πλέον ετών!
Με αυτά τα νούμερα τίθεται ένα θέμα: θα είναι τόσο καλοπληρωμένες οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας; Είναι λογικό να αναμένομε απαντήσεις από τον ΕΕΣ όμως σύμφωνα με τη διαχρονική εμπειρία για «δανειζόμενο» προσωπικό αλλά και από τις ΜΚΟ ένα σημαντικό μέρος, μάλλον το σημαντικότερο, από αυτά τα χρήματα δεν θα καταλήγει στους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Συνεπώς ο ΕΕΣ μετατράπηκε ειδικά με αυτή τη δράση σε ΜΚΟ και αυτή του η δραστηριότητα υπονομεύει το ΕΣΥ λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θέματα που θίγουμε και όσα αναφέρουν τα σωματεία του προσωπικού των νοσοκομείων. Καταλήγουμε για μία ακόμα φορά σε διάσταση ανάμεσα στα λόγια «εθελοντισμός για τον άνθρωπο» και στα έργα… και ο ΕΕΣ αποτελεί απτό δείγμα αυτής της εξέλιξης.
Η κυβέρνηση, αντί να διαθέσει κονδύλια και όχι μόνο αυτά τα 2,2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, αγνοεί τα προβλήματα δραματικής υποστελέχωσης, φροντίζει για προσωρινές «διοικητικές διευκολύνσεις» των ασθενών, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και άλλα σχέδια που θα φανούν στη συνέχεια στην προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.