Συνεχίζεται η επικίνδυνη για τη χώρα φαρσοκωμωδία

 του Ειδικού Συνεργάτη

 

Σκηνικό «ναυμαχίας» στήθηκε την Πέμπτη στον Πειραιά, όταν τα 11 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΠ εισηγήθηκαν την (επανα)συγκρότηση επιτροπής με σκοπό να εξεταστεί το προσχέδιο της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και του Ελληνικού Δημοσίου, εγείροντας ζητήματα διαδικασίας στην… αλληλογραφία, από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γ. Κούβαρης φέρεται να μην ψήφισε, ενώ δεν ελήφθη υπ’ όψιν η αρνητική ψήφος του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που συμμετέχει στο Δ.Σ. του ΟΛΠ, ο οποίος προφανώς και αρνήθηκε ότι δεν έχουν τηρηθεί τα απαραίτητα στην αλληλογραφία μεταξύ ΟΛΠ-ελληνικού Δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ, το Δ.Σ. του οποίου συνεδριάζει με τη σειρά του την ερχόμενη Τετάρτη, έσπευσε να διαρρεύσει την Παρασκευή το μεσημέρι, ότι η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και ότι αναμένεται έως τις 20/1 αναθεωρημένη προσφορά από την Cosco.

Η ξαφνική «ναυμαχία» στον Πειραιά προκαλεί μάλλον μειδίαμα σε όσους ασχολούνται χρόνια με το ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, καθώς σε μια διαδικασία που έχει φτάσει κυριολεκτικά στο παρά πέντε, με τον διαγωνισμό να είναι ξεκάθαρα «φωτογραφικός», τον αρμόδιο φορέα ενημέρωσης (ΤΑΙΠΕΔ) να δημοσιοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει βελτιωτική προσφορά από την Cosco, αλλά να μη δημοσιοποιεί το ύψος της προσφοράς (το οποίο οι ιθαγενείς μάθαμε από τη Wall Street Journal), είναι τουλάχιστο αστείο κάποιοι να πιστεύουν ότι κάνουν… επανάσταση και ότι θα παρακωλύσουν τη διαδικασία με ζητήματα επί της διαδικασίας και όχι της ουσίας της ιδιωτικοποίησης.

Βέβαια, η Διοίκηση του οργανισμού-φιλέτο, που η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε να συμπεριλάβει στα προαπαιτούμενα του μνημονίου παρά τις πολεμικές ιαχές της, πέρυσι τέτοιον καιρό, καλά κάνει να «μπλοκάρει» με όποιον τρόπο μπορεί χρονικά το ξεπούλημα, εγείροντας ζητήματα διαδικασίας. Άλλωστε, είναι το Δ.Σ. της εκείνο που έχει τη δικαιοδοσία (προτού η Σύμβαση καταλήξει στη Βουλή) να εγκρίνει ή να απορρίψει τη Σύμβαση Παραχώρησης που συνέταξαν τα υπουργεία (με την τεχνική συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ). Πιθανώς δεν μπορεί να κάνει και κάτι περισσότερο.

Την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ, όμως, δεν την τιμά ακριβώς η δημόσια δήλωση πως «τη διαγωνιστική διαδικασία και την ευθύνη της, την έχει το ΤΑΙΠΕΔ», δημιουργώντας έτσι «εντυπώσεις» ενός κακού ΤΑΙΠΕΔ και μιας καλής κυβέρνησης που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Ούτε πείθει πλέον κανέναν η δικαιολογία (επίσης δημοσίως εκφρασμένη) από τον υπουργό Δρίτσα πως «η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ δεν ήταν στις προγραμματικές μας στοχεύσεις, όμως οι εξελίξεις οδήγησαν στο να αποδεχθούμε αυτή την προοπτική», αλλά τον τελικό λόγο για αυτό πρέπει να έχει η κυβέρνηση και όχι το ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, αν μας αφήσει το κακό ΤΑΙΠΕΔ εμείς θα πουλήσουμε βέβαια το κεντρικό λιμάνι της χώρας, αλλά με καλύτερους όρους… Δημιουργία εντυπώσεων για το θεαθήναι και για το πάπλωμα κουβέντα.

Και μια λεπτομέρεια: μη σχολιάζετε, κ.κ. του υπουργείου, δημοσίως το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μια προσφορά στο «διεθνή διαγωνισμό» γιατί υποτίθεται ότι για να είστε στις θέσεις αυτές ξέρετε πώς λειτουργούν τα συμφέροντα στη ναυτιλία… Οι καρχαρίες (γιατί τέτοιοι είναι και οι APM Terminals, International Container Terminal Services, που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέραν της Cosco) δεν τρώνε ο ένας τις σάρκες του άλλου. Απλά μοιράζονται τα «πιόνια» της διεθνούς λιμενικής σκακιέρας…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!