Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας 

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, η NASA ζητά υποψήφιους αστροναύτες για τις επόμενες αποστολές Artemis στη Σελήνη και στον Άρη. Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος δημοσίευσε αγγελία με τίτλο «Το Σύμπαν σας καλεί», στην οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους να υποβάλλουν αίτηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις βασικές απαιτήσεις εκπαίδευσης και εξειδικευμένης εμπειρίας, δηλαδή να έχουν εργαστεί ως πιλότοι, γιατροί ή και μηχανικοί. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις έχει ανοίξει, ενώ η προθεσμία τους λήγει στις 2 Απριλίου.

Οι υποψήφιοι αστροναύτες θα περάσουν περίπου δύο χρόνια εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες, όπως διαστημικός περίπατος, ρομποτική και ομαδική εργασία. Η θέση εργασίας εδρεύει στο Χιούστον, η αμοιβή ανέρχεται στα 152.000 δολάρια ετησίως και απαιτεί «εκτεταμένα ταξίδια».

Ο αρχικός μισθός για έναν υποψήφιο αστροναύτη βρίσκεται μεταξύ των δύο υψηλότερων μισθολογικών επιπέδων για ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας στην περιοχή του Χιούστον, σύμφωνα με το FederalPay.org, έναν ιστότοπο που χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς υπαλλήλους.

Σημειώνεται δε ότι το 2020 η NASA εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ένα εύρος μισθών που ξεκίναγε από τα 105.000 δολάρια και έφτανε μέχρι και τα 161.000 δολάρια για τους υποψήφιους αστροναύτες.


Τρίτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας

Στην κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Ανατολική Θράκη προχωρά η Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση του πυρηνικού στο Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο, και τη δρομολόγηση ακόμη ενός σταθμού στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας.

Πρόκειται για την περιοχή του ακρωτηρίου της Igneada στην Ανατολική Θράκη, στην επαρχία Kirklareli (40 Εκκλησιών), 5 χιλιόμετρα νότια του ποταμού Mutludere (Ρέζοβο ή Ρήσος), που αποτελεί τα σύνορα με τη Βουλγαρία και σε κοντινή απόσταση από την Ελλάδα. Εκεί είναι η αρχαία ελληνική πόλη Θυνιάς, όπου κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί ως τις αρχές του 20ού αιώνα (Νιάδα), δίπλα σε έναν σημαντικό θαλάσσιο διάδρομο που διέθετε λιμάνι, απ’ όπου μεταφέρονταν εμπορεύματα από την ενδοχώρα προς την Κωνσταντινούπολη.

Η Ανατολική Θράκη είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Τουρκίας με 12 εκατομμύρια κατοίκους περίπου, το 15% του πληθυσμού της. Είναι μια ενεργή σεισμικά περιοχή, με ενδημικά είδη και εύφορα εδάφη, αφού το 60% της παραγωγής ρυζιού και ηλίανθου της Τουρκίας προέρχεται από αυτήν.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, στοχεύει τα 20 GW σε ισχύ πυρηνικής ενέργειας μέσα σε τρεις δεκαετίες, με 3 πυρηνικούς σταθμούς αλλά και με μικρούς αντιδραστήρες (SMR) με 5 GW συνολικά έως το 2050.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Μερσίνας από τους Ρώσους και την άδεια λειτουργίας του, ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσιεφ ανακοίνωσε την Τετάρτη στη Δούμα ότι έχει αποφασιστεί από τον Ερντογάν η κατασκευή και δεύτερου ρωσικού πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη. Και ότι η Rosatom είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαγωνισμό και για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό.

Η επιλογή της Θράκης έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή διπλωματία της Τουρκίας, αφού η εγγύτητα και η διασύνδεση με ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας ενισχύει τη στρατηγική της θέση, κάτι που εξασφάλισε την πρόσφατη επαναπροσέγγιση με την ελληνική κυβέρνηση. Τον Νοέμβριο του 2022 η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημα μελέτες για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού. Μέσα στο 2023 βρέθηκε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τη δημιουργία τεσσάρων πυρηνικών σταθμών, ενώ δυναμικά είχε μπει με προσφορές και η Νότια Κορέα.

Ο επίσημος στόχος της Τουρκίας είναι να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, αφού ήδη εισάγει σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία (2021). Μετά την απαράδεκτη ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας από την Ε.Ε. ως «ενέργειας χαμηλών εκπομπών», η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κατασκευή πυρηνικών θα συμβάλει στους κλιματικούς της στόχους. Και με τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, εκτός από σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους σε μια περιοχή σεισμογενή, με πιθανότητα τσουνάμι και για την Κύπρο, ενισχύει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για τις επόμενες έξι δεκαετίες. Αν κλείσει συμφωνία με τη Ρωσία και για τους σταθμούς της Σινώπης και της Igneada, η εξάρτηση γίνεται απόλυτη.

Μιχάλης Τρεμόπουλος


Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την αποκατάσταση της Φύσης

Ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ευρώπη, καθώς ψηφίστηκε τελικά ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης! Αυτός ο εμβληματικός νέος νόμος αποσκοπεί στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των φυσικών οικοσυστημάτων της Ε.Ε. σε ξηρά, ποτάμια και θάλασσες έως το 2030, και αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να επανακάμψει η φύση στη Γηραιά Ήπειρο. Μεσολάβησε βέβαια ένα εξάμηνο τρομερής πίεσης από φωνές εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εξαπέλυσε επιθετική εκστρατεία παραπληροφόρησης με σκοπό την αποδυνάμωση και καταψήφιση του κανονισμού. Όλα τα γραφεία του WWF στην Ευρώπη, μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενώσεις πολιτών, αλλά και με τη στήριξη ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών, δώσαμε πραγματική μάχη για να μη χαθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία για μια πραγματικά πρωτοποριακή νομοθεσία για την προστασία της φύσης.

Σε μια εποχή που η ήπειρός μας μαστίζεται από πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές, η νομοθεσία αυτή θα συμβάλει στην εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου και υγιέστερου μέλλοντος για τους Ευρωπαίους. Την πανηγυρίσαμε αυτή την ιστορική νίκη, και πήραμε μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε!

Βήματα πίσω για την Ελλάδα, καθώς ψηφίστηκε νόμος που υποβαθμίζει την προστασία των ακτών μας. Σημειολογικά, η κυβέρνηση επέλεξε μέρα εθνικής τραγωδίας για να φέρει στην Ολομέλεια ένα περιβαλλοντικά τραγικό νομοσχέδιο: ανήμερα της θλιβερής επετείου από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που καταργεί ακόμα και την ισχνή αδόμητη ζώνη των 30 μέτρων στον αιγιαλό, και επιτρέπει παραχωρήσεις μικρών παραλιών σε επιχειρήσεις.

WWF Ελλάδας


Ενσωμάτωση πράσινων υποδομών στις πόλεις

Τον νέο κύκλο «Προστασία της Φύσης Lab» άνοιξαν στις 29 Φεβρουαρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, η κα Νανά Τσαγκάρη, τ. διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, και ο κ. Γιώργος Καρέτσος, δασολόγος, τ. ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα «Ενσωμάτωση πράσινων υποδομών στις πόλεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Οι δυο ομιλητές πρότειναν έναν «οδηγό ανθεκτικότητας» μέσα από την ενσωμάτωση πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό για τη βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων. Οι προτάσεις τους διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου LifeGrin, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τους Δήμους Αμαρουσίου και Ηρακλείου Κρήτης και την εταιρεία Τεχνοομοιόσταση Ο.Ε.

Παρουσίασαν επίσης την πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος στους Δήμους Αμαρουσίου και Ηρακλείου Κρήτης.

«Το αστικό πράσινο θεωρείται πλέον περιβαλλοντικό και δημόσιο αγαθό, το οποίο συμμετέχει στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, για τη συγκρότηση βιώσιμων πόλεων. Θα πρέπει να ενσωματώνεται ως πρωτογενές στοιχείο που θα διατηρηθεί στο διηνεκές σε έναν σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό. Αντίστοιχα, η διαχείριση και βελτίωσή του θα πρέπει να αναπτύσσονται εντός ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψη τις λειτουργίες ενός ζώντος οργανισμού, τον πολυλειτουργικό και εξυγιαντικό του ρόλο, και μάλιστα να αντιμετωπίζεται ως βασικός μηχανισμός μετριασμού των επιπτώσεων των κλιματικών μεταβολών και προκλήσεων», αναφέρει η Νανά Τσαγκάρη.

Ο Γιώργος Καρέτσος συμπληρώνει πως είναι «κρίσιμη η σωστή επιλογή των φυτικών ειδών» και πρέπει να βρούμε «ποια είναι πιο προσαρμοστικά στις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, ώστε να κάνουμε ορθές επιλογές στη φύτευση».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!