Αρχική διεθνή Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εκεχειρία γιοκ!

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εκεχειρία γιοκ!

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την Τετάρτη το Αρμενικό Λαϊκό Κίνημα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, το οποίο μαζί με την Τουρκία υποστηρίζει ενεργητικά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ.

Το περασμένο Σάββατο συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ήταν η δεύτερη εκεχειρία, μετά από αυτήν του προπερασμένου Σαββάτου, η οποία είχε παραβιαστεί από το Αζερμπαϊτζάν λίγες ώρες αργότερα. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να περιμένει κανείς τόσο: ακριβώς 4 λεπτά μετά την έναρξη της εκεχειρίας(!) οι Αζέροι ξεκίνησαν νέες επιθέσεις στο βορειοανατολικό μέτωπο, ενώ λίγο αργότερα επίθεση με ρουκέτες και χερσαίες δυνάμεις εκδηλώθηκε και στο νοτιοανατολικό μέτωπο… Μέχρι στιγμής όμως, παρά την υπεροπλία του αντιπάλου, οι Αρμένιοι του Αρτσάχ αμύνονται πεισματικά, με αποτέλεσμα η διείσδυση του αζέρικου στρατού και των τζιχαντιστών μισθοφόρων να είναι περιορισμένη.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την Τετάρτη το Αρμενικό Λαϊκό Κίνημα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, το οποίο μαζί με την Τουρκία υποστηρίζει ενεργητικά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ.

Η διαρκής παραβίαση των εκεχειριών, η χρήση ακόμη και απαγορευμένων όπλων (όπως οι βόμβες διασποράς) εναντίον κατοικημένων περιοχών, η απάνθρωπη συμπεριφορά σε αιχμαλώτους, η προσβολή νεκρών* κ.ο.κ. είναι η μια όψη της επίθεσης. Η άλλη, που βαραίνει ακόμη περισσότερο, είναι η συνενοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, που καθημερινά εξευτελίζεται όταν οι εκεχειρίες που πατρονάρει τινάζονται στον αέρα, κι όταν δύο κράτη-τρομοκράτες (Τουρκία και Ισραήλ) εξακολουθούν να στηρίζουν ενεργητικά τον έναν εκ των δύο εμπολέμων. Ακόμη χειρότερα, όταν παριστάνει ότι δεν ακούει τον Ερντογάν, που λέει: «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή των παππούδων μας, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από έναν αιώνα στον Καύκασο». Πρόκειται για έμμεση αλλά σαφή εκδήλωση της πρόθεσής του όχι να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν, αλλά να εξαλείψει αυτή καθαυτή την Αρμενία, που μπαίνει σφήνα στα σχέδιά του για επέκταση και προς τον Καύκασο, ολοκληρώνοντας τη Γενοκτονία του 2015**.

Όλα αυτά οδήγησαν τους πανεπιστημιακούς της IAGS (Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών) να συμπεραίνουν, με ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα***, ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις για «συνωμοσία με στόχο διάπραξη γενοκτονίας, άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας, και απόπειρα διάπραξης γενοκτονίας, που είναι όλες πράξεις οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1948, υποχρεώνουν όλα τα κράτη του κόσμου να τις προλαμβάνουν και να τις τιμωρούν». Αλλά η Ε.Ε. ακόμη συζητά αν θα χρησιμοποιήσει τη λέξη «κυρώσεις», έστω και ως λεκτική προειδοποίηση, προς ένα κράτος που κατέχει τα εδάφη τριών άλλων χωρών, στέλνει τζιχαντιστές από τη Μεσόγειο ως τον Καύκασο και παραβιάζει την κυριαρχία κρατών μελών της…

* Βλ. “Aποκεφαλισμοί το 2020...”
** Βλ. και “Αναγκαίο να ηττηθεί ο τούρκικος επεκτατισμός – Απαραίτητη η υποστήριξη της Αρμενίας“.

*** armenpress.am/eng/news/1032432.html

Σχόλια

Exit mobile version