Έκκληση για συμπαράσταση από εργαζόμενους στα Ατλάντικ, με επιστολή τους στο «Δρόμο». Του Γιώργου Κατερίνη.

Η επιστολή που λάβαμε από εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ εκφράζει, με τον πιο εύγλωττο τρόπο, την κατάσταση που βιώνουν οι πάνω από 3.000 εργαζόμενοι στη γνωστή αλυσίδα:  «Φτάνει πια η κοροϊδία. Εμείς οι εργαζόμενοι στην Atlantic super markets δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε τον χρόνο να κυλά υπέρ της εργοδοσίας που τηρεί, απέναντι μας, πότε σιγή ιχθύος και πότε εμπαίζει την αντίληψή μας, δίνοντάς μας ψεύτικες ελπίδες για το μέλλον της εταιρίας, η οποία μπήκε πια στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε στη βοήθεια του σωματείου μας, αφού είναι εργοδοτικό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απαντούμε στο κάλεσμα της εταιρίας για κατανόηση, όταν εκείνοι αδιαφορούν για τις βασικές ανάγκες μας. Είναι εμφανές πως δεν τους ενδιαφέρει πώς τα βγάζουν πέρα ακόμη και οι μονογενείς οικογένειες που δεν έχουν άλλους πόρους, γιατί δεν ξέρουν πώς είναι να ζητιανεύεις, από τα δεδουλευμένα σου, το ευτελές ποσό των 2 ευρώ στην κυριολεξία, για να αγοράσεις ψωμί και γάλα για το παιδί σου. Δεν ξέρουν τι είναι να μην είσαι επανειλημμένα συνεπής στις υποχρεώσεις σου (ενοίκιο, δόσεις τραπεζών, φροντιστήρια, ΔΕΚΟ). Είμαστε πάνω από 3.000 εργαζόμενοι οι οποίοι βιώνουμε, καθημερινά, τα προβλήματα και τις συνέπειες αυτής της κατάστασης την οποία δεχόμαστε εδώ και μήνες. Μας έχουν φέρει στο σημείο, ακόμη και μεταξύ μας, να υπάρχουν προστριβές όταν τίθεται θέμα προτεραιότητας σε αυτά τα μηδαμινά “έναντι πληρωμών” που μας δίνουν για να μας κλείσουν το στόμα, κατά τη λογική του “διαίρει και βασίλευε”. Κι όταν μιλάμε για “έναντι πληρωμών” μιλάμε για ελάχιστα ευρώ (50), για λίγες μέρες, για λίγα άτομα και όποιος προλάβει-πρόλαβε. Δεν αντέχουμε άλλο να περιμένουμε την βοήθεια που δεν έρχεται από πουθενά. Μόνο υποσχέσεις ακούμε. Έχουμε την συμπάθεια όλων αλλά κανένας δεν μας δίνει ‘‘χείρα βοηθείας’’. Μόνο όταν βρεθούν αυτοί οι 3.000 εργαζόμενοι στο δρόμο θα ακούμε από όλους ‘‘Κρίμα…’’ η ‘‘Έπρεπε να…’’ Αλλά τότε θα είναι αργά!».

Όμηροι εργοδοτικών εκβιασμών ελέω 99

Ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, ενώ η διοίκηση της εταιρίας συνεχίζει, ασύδοτα, να μεταβιβάζει καταστήματα στοχεύοντας  να μείνει μια μικρή εταιρία με λιγότερα από 100 σημεία πώλησης. Την ίδια στιγμή, προστατευμένη η επιχείρηση από την απόφαση του δικαστηρίου, προχωρά στις διαδικασίες του άρθρου 99 και διεκδικεί δάνεια, κρατώντας, όπως φαίνεται και από την επιστολή που δημοσιεύουμε πιο πάνω, ομήρους τους εργαζόμενους. Το θέμα του Ατλάντικ έχει έρθει και στη Βουλή με ερωτήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΚΕ. Στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τίθεται για άλλη μια φορά γενικότερα το θέμα του άρθρου 99, το οπο ίο αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως πιστωτές. Η Αυτόνομη Παρέμβαση με ανακοίνωσή της ζητά πολύ συγκεκριμένα μέτρα για να μην είναι όμηροι εργοδοτικών εκβιασμών οι εργαζομένοι. – Ο ΟΑΕΔ να καλύπτει πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις τους μισθούς των εργαζομένων των εταιριών που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99, με μεταφορά πόρων από τα προγράμματα της απευθείας επιδότησης των εργοδοτών σε ειδικό λογαριασμό.
– Να απαγορεύονται οι απολύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του άρθρου 99 και να δεσμεύονται τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των μετόχων, υπέρ της διασφάλισης των εργατικών δικαιωμάτων.
– Να υπάρξει ένα, πραγματικά, δημόσιο τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί την ανάπτυξη και σχέδια εξυγίανσης με κοινωνικά κριτήρια και όχι εργοδοτικές ενισχύσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ποιος εκπροσωπεί τους εργαζόμενους;
Ωστόσο, κόντρα έχει ξεσπάσει για το ρόλο της συνδικαλιστικής μεσολάβησης, με το ΠΑΜΕ να κατηγορεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ, ότι «βάζουν πλάτη» για να πάρει δάνεια ο επιχειρηματίας, μιλώντας για «νέο Λαναρά», ενώ υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και γίνονται απολύσεις. Η καταγγελία αυτή αφορά τη συνάντηση που έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι της ΟΙΥΕ με την οικογένεια Αποστόλου, ενώ και πριν από λίγο καιρό είχαν προηγηθεί συναντήσεις, αλλά και τριμερής στο υπουργείο Εργασίας. Το θέμα της εκπροσώπησης των εργαζομένων σε αυτές τις συναντήσεις, εφόσον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το επιχειρησιακό σωματείο ως «εργοδοτικό», είναι έτσι κι αλλιώς ένα πρόβλημα. Συνδικαλιστικά στελέχη των ιδιωτικών υπαλλήλων από τουλάχιστον τρεις περιοχές -Ναύπλιο, Χαλκίδα, Κυπαρισσία- αλλά και από το νεοσύστατο σωματείο των εργαζομένων στα καταστήματα της Εύβοιας, έχουν καταγγείλει στο Δρόμο, ότι μέχρι τώρα οι ίδιοι δεν έχουν ενημερωθεί για τις κινήσεις που γίνονται.

* Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα Ατλάντικ καλούν σε γενική συνέλευση των εργαζομένων την Κυριακή 21/11.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!