Συνέλευση στην Α’ Θεσσαλονικης με πολλά συμπεράσματα.

Με θέμα «Η παρέμβασή μας στη συγκυρία, απολογισμός των εκλογών» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη που μας πέρασε η συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσ/νίκης. Χωρίς ιδιαίτερη μαζικότητα και ομολογουμένως σε ένα «βαρύ» κλίμα, στο οποίο δεν έλειψαν αντεγκλήσεις ακόμα και … δηλώσεις αποχώρησης από όργανα, η διαδικασία κατέληξε στην υιοθέτηση -με κάποιες διορθώσεις- της εισήγησης από τη μεριά της γραμματείας.

Οι περισσότερες τοποθετήσεις περιστράφηκαν στην αναντιστοιχία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα καθήκοντα που βάζει η συγκυρία. «Δε μας ενδιαφέρει ένας ΣΥΡΙΖΑ χαλαρός», «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς σαφείς πολιτικές θέσεις για τη φάση που βρισκόμαστε και χωρίς πολιτικό σχέδιο», «απαιτείται δημοκρατική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα με βάση τις αποφάσεις των προηγούμενων πανελλαδικών συνδιασκέψεων» ήταν οι τοποθετήσεις που κυριάρχησαν στη διαδικασία. Στον αντίποδα, υπήρξαν τοποθετήσεις που επιχείρησαν είτε μια απολίτικη υπεκφυγή στα πολιτικά ζητήματα που τίθονταν, είτε μια επαναδιατύπωση των δρομολογημένων αποφάσεων της πρόσφατης ΚΠΕ του ΣΥΝ. Δεν έλειψαν όμως και ουσιαστικές αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα του αν υπάρχει ή όχι κατοχή στη χώρα, για το ρόλο της Ε.Ε., του ευρώ και του χρέους, για το ζήτημα του αν πρέπει ή όχι να θέσουμε το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση κ.λπ. Το κείμενο της απόφασης αναφέρει στα σχετικά σημεία: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να υπερβεί την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει, να απαντήσει με πρόταση διεξόδου και όχι μόνο από την κρίση, να πείσει τους εργαζόμενους την κοινωνία γενικότερα ότι είναι η λύση, να τους εμπνεύσει σε συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στο μνημόνιο για μια άλλη πορεία της χώρας, σε σύνδεση με τους εργαζόμενους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΔΝΤ. Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΓΣΕΕ μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβάλουν στην επιτάχυνση μιας τέτοιας προοπτικής». Μόνο με τη δημιουργία «ενός πολιτικού ρεύματος ανταγωνιστικού με το σημερινό σύστημα […] αριστερού, ισχυρού, ριζοσπαστικού, κινηματικού με δημοκρατική οργάνωση και σαφές εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση. […] Μόνον έτσι μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η Αριστερά να καρπωθεί πολιτικά σημαντικό μέρος της δυσαρέσκειας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δεν έμεινε ανεπηρέαστος αλλά δεν καθορίστηκε κιόλας από τη γενικότερη «κωματώδη» -όπως τη χαρακτήρισε ένας σ.- κατάσταση του ενωτικού μας εγχειρήματος. «Επιχειρήσαμε να δώσουμε τη μάχη -με την Ανοιχτή Πόλη και την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα- ενωμένοι, με αξιοπρέπεια έχοντας ως όπλο μας τις σαφείς, ριζοσπαστικές, αριστερές προτάσεις μας για την πόλη και την περιφέρεια και θέλοντας να αποφύγουμε όσα συνέβησαν στην περιφέρεια Αττικής.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας παρότι καλύτερο από το σύνολο των άλλων περιοχών δεν περιείχε το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει η απόφαση της συνέλευσης.
Όλες σχεδόν οι τοποθετήσεις των σ. τάχθηκαν υπέρ της πρότασης «να διεξαχθεί η αποφασισμένη 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μέσα στον Ιανουάριο. Εκεί θα δοθεί ο λόγος στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατατεθούν ανοιχτά οι προτάσεις για το χαρακτήρα και το μέλλον του χώρου μας και θα δοθεί δημοκρατική και κινηματική λύση σε ζητήματα και προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης, από τη συνέλευση – παρά την αδυναμία να υπάρξει ουσιαστικός και μακρόπνοος σχεδιασμός λόγω της αναμονής εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο – υπήρξε υιοθέτηση των αξόνων δράσης για το επόμενο διάστημα. Αυτό δείχνει από τη μια τη διάθεση μιας μεγάλης μερίδας των Συριζαίων για συνέχιση του εγχειρήματος σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και από την άλλη μια μη άρνηση από κάποιες πλευρές στο να υιοθετούνται αποφάσεις οι οποίες δε θα παλεύονται στην πράξη και κατά συνέπεια θα μένουν στα χαρτιά. Συγκεκριμένα υιοθετήθηκαν οι παρακάτω άξονες δράσης:1) Ενεργητική στήριξη της λειτουργίας του δημοτικού σχήματος Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη και του περιφερειακού σχήματος Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα. 2) Καμπάνια σε εργασιακούς χώρους και σε γειτονιές για την προπαγάνδιση της απεργίας της 15/12. 3) Άνοιγμα μετώπων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ΟΣΕ, ΕΥΑΘ κ.ά. δημόσιων οργανισμών.4) Ενεργή συμμετοχή μας στις επιτροπές πολιτών (επιτροπές ενάντια στα μέτρα στις Δυτικές Συνοικίες, στην Τούμπα κ.α., επιτροπές Ακρίβεια-STOP) και προσπάθεια στησίματος λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και στις γειτονιές. Συμβολή στην προσπάθεια διασύνδεσης των επιτροπών μεταξύ τους για τον εμπλουτισμό των θεματικών δραστηριοποίησής τους και στην κατεύθυνση ενός κοινωνικού μετώπου- ρεύματος σε περιφερειακή κλίμακα.5)Στήριξη των πρωτοβουλιών και των δράσεων των επιτροπών Ακρίβεια-STOP.6) Στήριξη του κινήματος ενάντια στα διόδια και πλαισίωση του Πανελλαδικού Συντονιστικού και με άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θες/νίκης.

* Ο Νίκος Νούλας είναι μέλος της γραμματείας  του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!