«Ανεπιθύμητος»
Η επίσκεψη Φούχτελ συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους φορέων και κινήσεων στο Ηράκλειο. Ανακοίνωση που τον χαρακτήριζαν ανεπιθύμητο εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, οι Πολίτες κατά του Χρέους, ο Σύλλογος Ανέργων αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του προέδρου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας Κώστα Φωτάκη να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου τη συνάντηση εργασίας που είχε οργανώσει η Περιφέρεια Κρήτης.
Η δεύτερη επίσκεψη Φούχτελ στο νησί εξελίχθηκε σε «κρυφτό» μεταξύ των διοργανωτών της και των διαδηλωτών που είχαν αποφασίσει να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Τελικά η συνάντησή του με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας, ενώ χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Φούχτελ αμέσως μετά.
Πίσω από τις γενικόλογες υποσχέσεις «για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, για εφαρμογή καλών πρακτικών, για την παροχή εργαλείων ανάπτυξης και για την αδελφοποίηση δήμων της Ελλάδας και της Γερμανίας» διαφάνηκαν κάποιοι μόνο από τους στόχους της επίσκεψης ή όσοι ήθελε ο κ. Φούχτελ και η Περιφέρεια Κρήτης να διαφανούν. Τουριστικά ακίνητα, εκπαίδευση νέων Ελλήνων στη Γερμανία και διαχείριση απορριμμάτων.
Τουρισμός, εκπαίδευση, σκουπίδια
Και για τους τρεις τομείς έγιναν γενικόλογες αναφορές περί «ασφαλούς προορισμού για τους Γερμανούς τουρίστες», περί «διπολικής εκπαίδευσης ειδικά σε τεχνικά θέματα» και περί ανταλλαγής εμπειριών ώστε «να μην κάνει η Ελλάδα τα λάθη που έκανε η Γερμανία στη διαχείριση των απορριμμάτων». Ο κ. Φούχτελ περίπου εμφανίστηκε ως υπερυπουργός που γυρνάει όλη την Ελλάδα, από την Καστοριά μέχρι την Καβάλα και την Κρήτη, και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων, άλλοτε για τη διαχείριση μιας λίμνης, άλλοτε για την τουριστική προβολή και άλλοτε για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Και όταν ρωτήθηκε για τα ανταλλάγματα που προσδοκά απάντησε πως στόχος του είναι η αγνή «Αριστοτελική» φιλία μεταξύ των λαών. Βεβαίως, σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε πως αν η Ελλάδα βοηθηθεί, τότε θα χρειάζεται η χώρα του να πληρώνει λιγότερα λεφτά για την ανόρθωσή της. Και πάλι όμως δεν ανέφερε τίποτα για τα ανταλλάγματα που προσδοκά.
Η αλήθεια είναι πως ο κ. Φούχτελ συνοδεύεται από μία σειρά συμβούλων επιχειρήσεων, υπηρεσιακών παραγόντων, δημοσιογράφων και διπλωματικών ακολούθων οι οποίοι συνεδρίασαν σε κλειστή σύσκεψη με τους εκπροσώπους επιμελητηρίων, το διευθύνοντα σύμβουλο του λιμανιού και άλλους παράγοντες.
Ούτε κουβέντα για τις αποζημιώσεις
Αναρμόδιος να απαντήσει για το καυτό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δήλωσε ο κ. Φούχτελ, τονίζοντας πως βρίσκεται εδώ για ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Αναρμόδιος δήλωσε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας που τον ακολουθούσε. Αναρμόδια δήλωσε και η πρόξενος της Γερμανίας στην Κρήτη, ενώ μάλλον κωμικοτραγική ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη για το θέμα: «Εμείς από την πρώτη στιγμή το βάζουμε αλλά ποτέ δεν μας δίνουν απάντηση» είπε, ενώ καθόταν ακριβώς δίπλα και στους τρεις αξιωματούχους…