Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στον Βόλο

Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στον Βόλο

Πολλοί συχνά υποτιμούν την παιδική και εφηβική λογοτεχνία, να όμως που τα πράγματα αλλάζουν με πρωτοπόρο τον Βόλο με την ίδρυση του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ).

Το Μουσείο είναι ακόμη στα πρώτα του βήματα και πιστεύω πως αξίζει όλη τη στήριξη των ανθρώπων του βιβλίου για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί.

Ιδρύθηκε με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από πρωτοβουλία και πρόταση που κατέθεσε η τότε πρόεδρος και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής εκπαίδευσης (ΠΤΠΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τασούλα Τσιλιμένη.

Πρόκειται για μια προσπάθεια χρόνων που έφτασε η στιγμή να υλοποιηθεί. Με τη συμβολή μελών ΔΕΠ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Π.Θ., των μελών του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του ΠΤΠΕ, της εθελοντικής ομάδας του Μουσείου, του ΔΣ του συλλόγου «Φίλοι του ΜΠΕΛ» και άλλων, ετοιμάζεται ώστε το φθινόπωρο να μπορεί να δεχτεί τους επισκέπτες του.

Στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες και ιδιώτες.

Βασικός στόχος του ΜΠΕΛ είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου συγγραφέων και εικονογράφων της ελληνικής παιδικής & εφηβικής λογοτεχνίας, ώστε μέσα από αυτό να πιστοποιείται η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, να πραγματοποιείται η γνωριμία με τους δημιουργούς και το έργο τους και να ενισχύεται η έρευνα και η δράση για το λογοτεχνικό βιβλίο και τη λογοτεχνία γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα με τη λειτουργία του επιδιώκεται η καταγραφή αρχειακού υλικού (περιοδικά, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία δημιουργών, αλληλογραφία δημιουργών, αφισών, πρώτες εκδόσεις βιβλίων, CD, video), η ταξινόμηση και καταλογογράφηση του αρχειακού υλικού των δημιουργών, η προβολή και έκθεση προσωπικών αντικειμένων των δημιουργών, η ανάπτυξη συλλογών, εκθεμάτων, η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων για την προβολή του υλικού, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το παιδικό βιβλίο και τη σημασία του, η προαγωγή της αισθητικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας του κοινού, η αρωγή της επιστημονικής έρευνας για την παιδική και εφηβική λογοτεχνία, η διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων προς ανάδειξη της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η επαφή, ανταλλαγή ιδεών και συνεργασίες με μουσεία, εκπαιδευτικούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς και τέλος η εκδοτική δραστηριότητα σχετική με το περιεχόμενό του.

Το Μουσείο στεγάζεται προς το παρόν σε κτίριο που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επί της οδού Γκλαβάνη και 28ης Οκτωβρίου στον Βόλο, ώσπου να αποκτήσει τον δικό του χώρο ώστε να αναδειχθεί το υλικό και η λειτουργία του. Οι προσπάθειες στηρίζονται ιδιαίτερα από τον σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας» που μοναδικό σκοπό ίδρυσης έχει την ενίσχυσή του προς κάθε κατεύθυνση μέσω των δράσεων που σχεδιάζει να αναπτύξει και συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα που ενεργοποιούνται προς την κατεύθυνση του βιβλίου.

Όπως όλα τα μουσεία απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό και σε όλη την επικράτεια.

Το Μουσείο δέχεται δωρεές υλικού μετά από επικοινωνία με τους υπεύθυνους.

Στην ιστοσελίδα του μουσείου (mouseiopl.uth.gr) μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες πληροφορίες για το αρχειακό υλικό, εθελοντική δράση, δωρεές, εγγραφές μελών, επικοινωνία, κ.ά.

Η ίδρυση του ΜΠΕΛ είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και αφορά τη γνωριμία με τους δημιουργούς, με σημαντικές προσωπικότητες της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που συνέβαλαν στην πορεία της, την τέχνη της συγγραφής και εικονογράφησης, την εξέλιξη της βιβλιοδεσίας, την κινητικότητα του βιβλίου, τους φορείς που με τη δράση τους καθόρισαν λογοτεχνικά είδη και διεύρυναν τη βιβλιοφιλία και την προβολή του ελληνικού παιδικού βιβλίου στο εξωτερικό, την ποιοτική εκδοτική πορεία, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και του πολιτισμού.

INFO

Το Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας βρίσκεται στον Βόλο, στο κτίριο Δεληγιώργη, Γκλαβάνη 37 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος, Β4, γραφείο 8.
Επικοινωνία: mouseiopl@uth.gr / τηλ. 24210 74761

Σχόλια

Exit mobile version