Αρχική στήλες plebe Μόνο ο λαός σώζει τον λαό

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό

Του Κώστα Γκιώνη

Η ακρίβεια σαν αράχνη έχει απλώσει τον ιστό της γύρω μας. Ανήμποροι, εξαρτημένοι πλήρως, παλεύουμε με τους εικονικούς δράκους και τους φόβους μας, τους οποίους έχει τοποθετήσει δεξιοτεχνικά γύρω μας μια δράκα τσογλαναρέων, που το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη ξεχειλωμένες καταθέσεις τους και πώς θα προσθέσουν κι άλλα πολυτελή ακίνητα για να τα βρουν οι ρεμπεσκέδες επίγονοι τους – οι οποίοι με τη σειρά τους θα στρογγυλοκαθίσουν στους σβέρκους των δικών μας επιγόνων. Κληρονομικό δικαίωμα. Ο φαύλος κύκλος των επαναλαμβανόμενων αναθέσεων…

Η ακρίβεια είναι ένα σχοινί που πνίγει τους παραγωγούς, τους λιανέμπορες και τους καταναλωτές, και πλουτίζει τους ενδιάμεσους. Οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές έχουν εκτοξευθεί. Το καλαμπόκι από τα 22 λεπτά έφτασε στα 45 λεπτά το κιλό, το κριθάρι από 17 λεπτά έχει πάει στα 40, η σόγια από 40 σε 70, τα πίτουρα από 15 σε 27 και το τριφύλλι από 18 σε 40 λεπτά το κιλό. Στις νησιωτικές περιοχές υπάρχει για τα παραπάνω προϊόντα, λόγω των μεταφορικών, ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 10-15 λεπτών. Επίσης οι τιμές των λιπασμάτων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν εκτοξευθεί! φωσφορούχα πετρώματα +111,4%, φωσφορικό διαμμώνιο +89,8%, χλωριούχο κάλιο +9,1%, τριπλό υπερφωσφορικό +124,8%, φωσφορική ουρία +245,4%!

Αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των καυσίμων, της ενέργειας και, ως εκ τούτου, των μεταφορών, έχουμε υπερδιπλάσιο κόστος παραγωγής – που είναι αδύνατον να μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Διότι, με όλες αυτές τις εξωπραγματικές αυξήσεις και με μισθούς 2008 δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Άρα ο παραγωγός κατά κύριο λόγο, αλλά και ο λιανέμπορας, είναι αναγκασμένοι να απορροφήσουν μεγάλος μέρος των αυξήσεων, κάνοντας και τη δική τους διαβίωση σχεδόν αδύνατη.

Κι αν όλες αυτές οι αυξήσεις δεν δείχνουν ικανές να μας χαλάσουν το κλίμα, γιατί έρχεται αυτό το θαλασσινό αεράκι και το σπρώχνει πιο κει στο χρόνο, αυτό δεν σημαίνει και ότι θα τις διώξει. Η σύγκρουση του φθινοπώρου θα είναι μετωπική, με θλιβερά αποτελέσματα για όλους. Η ρήτρα αναπροσαρμογής «καταργήθηκε» για να ενσωματωθεί στον μηνιαίο μας λογαριασμό, με αυξήσεις όποτε αυτοί θέλουν, αρκεί κάθε αρχές του μήνα να το ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους. Ζούμε το τέλειο αποβλάκωμα.

Όλα αυτά βέβαια τα ξέρουν πολύ καλά, γι’ αυτό θα μας πάνε σε εκλογές, οι οποίες θα είναι διπλές. Άρα, από την ημέρα που θα προκηρυχθούν και για 5-6 μήνες θα ασχολούμαστε με το ποια ομάδα θα πάρει το «πρωτάθλημα» με έπαθλο τις ζωές μας. Και θα βαυκαλιζόμαστε για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, ακόμα κι αν οι συνθήκες διαβίωσής μας ταιριάζουν με χώρα της υποσαχάριας Αφρικής. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας, μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Τέτοιες στιγμές, μόνο οι κοινωνίες αλληλεγγύης έχουν ελπίδες επιβίωσης…

Σχόλια

Exit mobile version