Πετυχημένη η εκδήλωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Με θέμα «Στάση πληρωμών, οι επόμενες ώρες» πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα η συζήτηση που διοργάνωσε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι πανεπιστημιακοί Γ. Κατρούγκαλος (συνταγματολόγος στο ΔΠΘ), Κ. Λαπαβίτσας (οικονομολόγος στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου -SOAS), Θ. Μαριόλης (οικονομολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Σ. Μαρκέτος (ιστορικός στο ΑΠΘ).
Το Μέτωπο Α.Α. σε ανακοίνωσή του -μεταξύ άλλων- σημειώνει ότι «από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη να μιλήσουμε εκτενέστερα, να συζητήσουμε και να εξηγήσουμε αναλυτικά την εναλλακτική λύση της παύσης πληρωμών του λαού προς τους τοκογλύφους δανειστές σαν την μοναδική διέξοδο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα».
Ο Σ. Μαρκέτος σημείωσε ότι «οι βουλευτές της Αριστεράς πρέπει να δώσουν συνέντευξη Τύπου και να δηλώσουν ότι δεν θα πληρώσουν τα χαράτσια και να ζητήσουν άρση της βουλευτικής ασυλίας».
Για τον Γ. Κατρούγκαλο «το τέρας της χρεοκοπίας δεν είναι παρά ένα μπαλόνι. Τα κράτη, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεν χρεοκοπούν. Υπάρχουν μόνο τα διεθνή δικαστήρια που μπορούν να επιβάλλουν στα κράτη κάποια μέτρα. Στη διεθνή νομολογία υπάρχει η θεωρία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την οποία όταν ένα κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο χρέος, είναι υποχρεωμένο πρώτα να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες», σημείωσε.
Ο Κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι «το ευρώ είναι κομβικό στοιχείο της κρίσης.
Από τη φύση του το ευρώ είναι είναι υφεσιακό, σκληρό νόμισμα και εμπεριέχει “ιεραρχία”, γιατί δημιουργεί έντονο διαχωρισμό κέντρου-περιφέρειας. Η επιλογή της Ελλάδας να συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ ήταν ιστορικό σφάλμα. Χρέος και ευρώ συνδέονται άμεσα.
Ο διαχωρισμός κέντρου-περιφέρειας έφερε το έλλειμμα που δημιούργησε το χρέος. Αυτός ο φαύλος κύκλος καταδικάζει την περιφέρεια σε κοινωνική αποσάθρωση και μακροχρόνια ύφεση. Έτσι θα έχουμε ένα μέλλον πολύ βαθειάς ύφεσης.
Η μόνη λογική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Από κει και πέρα θα απαιτηθεί έλεγχος της νομισματικής πολιτικής από το κράτος και στήριξη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών καθώς και εθνικοποιήσεις τραπεζών», κατέληξε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!