Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συγχώνευσης του 13ου ΓΕΛ με το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Τα δύο συγκροτήματα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, στις οδούς Εθνικής Αμύνης και Ικτίνου αντίστοιχα. Το 13ο ΓΕΛ φιλοξενεί 106 μαθητές, είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, έχει αύλιο χώρο με πρόσβαση στην Εθνικής Αμύνης (μπορεί να γίνει, δηλαδή, και πάρκινγκ) και ουσιαστικά είναι ένα κτιριακό «φιλέτο» στο κέντρο της πόλης. Το 2ο ΓΕΛ φιλοξενεί 183 μαθητές και έχει χτιστεί το 1931, επί πρωθυπουργίας Ελ. Βενιζέλου και υπουργού Παιδείας του Γ. Παπανδρέου (παππού του σημερινού πρωθυπουργού). Το κτίριο είναι ασυντήρητο επί δεκαετίες, με άθλια και σχεδόν σάπια κουφώματα. Διαθέτει 9 αίθουσες διδασκαλίας, εκ των οποίων οι 8 φιλοξενούν τα αντίστοιχα τμήματα με μέσο όρο μαθητών 23 σε κάθε τμήμα και η ένατη χρησιμοποιείται για αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στο ίδιο σχολικό συγκρότημα στεγάζεται, στο πρωινό ωράριο, και το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, ενώ το απόγευμα λειτουργούν το 2ο Εσπερινό Γυμνάσιο και το 2ο Εσπερινό ΓΕΛ. Οι ανάγκες του συγκροτήματος ικανοποιούνται από ένα αμφιθέατρο προδιαγραφών 1930 και τα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας είναι πρακτικά εκτός λειτουργίας.
Υπουργείο vs μαθητών
Η αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωρίζοντας τις κτιριακές υποδομές του 2ου ΓΕΛ, αφού έκανε και πρόσφατη επιτόπια αυτοψία, χωρίς καμία διαβούλευση με την Περιφέρεια, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τους συλλόγους γονέων, εισηγήθηκε τη συγχώνευση των δύο λυκείων. Το υπουργείο Παιδείας, παρά τις επιστολές και τα έγγραφα των συλλόγων γονέων, αποφάσισε τη συγχώνευση. Έτσι, στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, με τις προδιαγραφές που αναφέρθηκαν πιο πριν, «φυτεύονται» με την ουσιαστική κατάργηση του 13ου ΓΕΛ οι 106 μαθητές. Πρακτικά απαιτούνται τουλάχιστον 3 επιπλέον αίθουσες για τη λειτουργία του νέου λυκείου. Ήδη, όμως, το υφιστάμενο 2ο ΓΕΛ είναι πλήρες από αριθμό μαθητών ανά αίθουσα και δεν διαθέτει καμία άλλη αίθουσα για χρήση. Τα γνώριζαν αυτά οι αρμόδιοι ή έκαναν λάθος;
Ο πραγματικός «εκπαιδευτικός» λόγος για τον οποίο προτείνεται η συγχώνευση –και αυτό ομολογείται και από τα στελέχη της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης– είναι η μετατροπή του 13ου ΓΕΛ σε γραφεία, όπου θα στεγαστεί η διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ίδιοι εξάλλου δηλώνουν ότι το ενοίκιο των γραφείων στην οδό Σαπφούς (όπου στεγάζονται σήμερα) είναι «αλμυρό».
Η επιλογή του 13ου ΓΕΛ για μετατροπή του σε γραφεία είναι πραγματικά επιτυχής! Θα καταργηθεί, όμως, ένα σχολείο, θα χάσουν την οργανική τους θέση 10 τουλάχιστον καθηγητές που θα τεθούν στη «διάθεση» και προφανώς θα εξοικονομηθούν 10 θέσεις διορισμένων ή αναπληρωτών καθηγητών για τα επόμενα χρόνια.
Όσο για τους μαθητές των δύο λυκείων, θα εφαρμοστεί με «εκπαιδευτικά κριτήρια» η συνταγή του Χότζα και τα μαγικά του Χάρι Πότερ, για να χωρέσουν (!) στις υπάρχουσες αίθουσες. Οι προ εικοσαετίας μαθητές του 2ου ΓΕΛ θυμούνται σίγουρα ότι γίνονταν μαθήματα και στις αίθουσες του υπογείου, που φωτίζονται με φεγγίτες πλάτους 20 εκατοστών, και στο λεγόμενο «περιστερώνα», στην ταράτσα του κτιρίου!
Αυτό το σχολείο του παρελθόντος είναι το «νέο σχολείο» της κ. Διαμαντοπούλου. Για να μαθαίνουν οι εγγονοί σε ποια σχολεία πήγαιναν οι παππούδες τους και να γνωρίσει ο εγγονός-πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου τα «σύγχρονα» σχολεία που έχτιζε ο παππούς του το 1930. Οι γονείς και οι μαθητές είναι αναστατωμένοι και πιθανόν στο επόμενο διάστημα η πρωινή προσευχή να γίνεται στη γειτονική οδό Τσιμισκή…
* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (που συστεγάζεται με το 2ο ΓΕΛ).