Το παζάρι στις παραμονές της νέας Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. έφτασε σε σημείο βρασμού σε όλα τα θέματα – από τις πολυθρύλητες (μη) κυρώσεις στην Τουρκία έως την τύχη του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, που είχε παγώσει λόγω του βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Στο πρώτο ζήτημα ο χειρισμός θεωρούνταν εύκολος, αφού το πλέον ενδιαφερόμενο κράτος μέλος (η Ελλάδα) δεν φαίνεται να γνωρίζει τον όρο «βέτο» (τον ξέχασε εξάλλου και η Κύπρος…). Στο δεύτερο πάντως οι Γερμανοί χρειάστηκε να δείξουν όλη την… ευλυγισία τους. Διότι τόσο οι Ούγγροι όσο και οι Πολωνοί για μια ακόμη φορά στύλωσαν τα πόδια μέχρι να τους περάσει. Δεν είναι ότι δεν θέλουν και δεν χρειάζονται τα κονδύλια της Ε.Ε., το αντίθετο. Αρνούνται όμως τη συμμόρφωσή τους με τους «ευρωπαϊκούς κανόνες για το κράτος δικαίου»…
Εξ ου και το βέτο τους, που και αυτή τη φορά έκανε τη δουλειά του: η προβαλλόμενη ως άτεγκτη Μέρκελ αποδείχθηκε γεμάτη κατανόηση, αφού συμφώνησε κατ’ ιδίαν με τον Ούγγρο Όρμπαν και τον Πολωνό Μοραβιέτσκι να ξεχάσει τις κυρώσεις με τις οποίες οι Βρυξέλλες απειλούσαν τους δύο «παρεκκλίνοντες» και, επιπλέον, να τους δώσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ακόμη, τους υποσχέθηκε χαλάρωση των περιβαλλοντικών υποχρεώσεών τους και σημαντικές αποζημιώσεις για να αρχίσουν να τις υλοποιούν, έστω και με ρυθμούς πολύ αργότερους από τους προβλεπόμενους. Αν οι παρεκκλίνοντες θα αρκεστούν τελικά σε αυτά τα… ολίγα, είναι ακόμη άγνωστο: προχθές οι Πολωνοί δήλωναν ότι ίσως χρειαστεί μία ακόμη Σύνοδος Κορυφής πριν υλοποιηθεί ο όποιος συμβιβασμός.
Από την πλευρά του ο πιο «άτσαλος» Όρμπαν αναρωτιόταν φωναχτά μήπως θα ήταν καλύτερα η Πολωνία εκτός της Ε.Ε.! «Η Βρετανία, που αποχώρησε, φαίνεται ότι μπορεί να υπερασπιστεί τους πολίτες και τη ζωή τους καλύτερα από εμάς που μείναμε» είπε, αναφερόμενος στην έναρξη των εμβολιασμών κατά του ιού Covid-19… Πέραν αυτών των λεκτικών αψιμαχιών, όμως, η Μέρκελ χρειάστηκε να πουλήσει τη συμφωνία της και στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Πράγμα όχι εύκολο, αφού ακόμη και στενοί σύμμαχοί της αντιδρούσαν στον επιχειρούμενο συμβιβασμό. Ένα από τα πολλά αγκάθια που της απομένουν είναι να βρει μια λύση στην εμπλοκή μιας μετα-Brexit εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι τόσο το Λονδίνο (όπως ισχυρίζονται τα ΜΜΕ της ευρωκρατίας) όσο την ήδη τσακισμένη ηπειρωτική οικονομία.