Μέσα σε μια τεχνητά φορτισμένη ατμόσφαιρα από την κυβέρνηση, που περιελάμβανε εμπρηστικές ομιλίες και λιβανίσματα για το πόσο καλό είναι το νομοσχέδιο Κεραμέως, αλλά και τεχνητής πόλωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ (που αποχώρησε κιόλας από την συνεδρίαση), μια ομιλία στάθηκε στην ουσία του ζητήματος και είχε κατατοπιστικό λόγο. Αυτή ήταν του Γιάνη Βαρουφάκη, που σαν καθηγητής πανεπιστημίου με πείρα σε ελληνικά και ξένα ΑΕΙ, γνωρίζοντας καλά τα πράγματα και πώς λειτουργούν, προχώρησε σε μια ουσιαστική ανάλυση του τι είναι ο νόμος (πλέον) Κεραμέως και πού αποσκοπεί. Συνιστούμε σε όποιους δεν παρακολούθησαν τη συζήτηση στη Βουλή να διαβάσουν την ομιλία αυτή γιατί ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα. Την ομιλία μπορείτε να τη βρείτε στα πρακτικά της βουλής.

Δύο μόνο αποσπάσματα από την αρχή και το κλείσιμο της ομιλίας:

«Έχετε παρατηρήσει ότι η κακοφωνία μέσα στην ολομέλεια της Βουλής, ο θόρυβος είναι αντιστρόφως ανάλογος των διαφορών που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα; Όσο λιγότερες είναι οι διαφορές τόσο μεγαλύτερη η φασαρία που δημιουργούν οι αρχηγοί των κομμάτων. Λες και προσπαθούν να συγκαλύψουν το ότι δεν διαφέρουν πάρα πολύ. Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα πριν να σας καταδικάζει για την πρώτη κατοικία. Ποιος έφερε τους πλειστηριασμούς και ποιος έβαλε τη βάση για τον “Ηρακλή”; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Να σας καταδικάζει για τα ζητήματα της ενέργειας, τα κόκκινα δάνεια κ.λπ. Μαζί ψηφίσατε χτες, προχτές, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τους ειδικούς φόρους ενέργειας σε μια περίοδο ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα με όλους Θα έπρεπε ο θόρυβος που δημιουργείται εδώ σε ένα καλά λειτουργούν Κοινοβούλιο να είναι αντίστοιχος των πραγματικών διαφορών και όχι αντιστρόφως ανάλογος».

«Κυρία Κεραμέως, αυτό δεν είναι προσωπικά για εσάς. Αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις που έχω δει τα τελευταία δέκα χρόνια. Βλέπουν οι κυβερνήσεις μας το δημόσιο πανεπιστήμιο όπως πριν το 1948 έβλεπαν τα τεχνικά κολέγια στη Βομβάη και στην Καλκούτα οι γραφειοκράτες Βρετανοί αποικιοκράτες από το India House του Aldwych του Λονδίνου απ’ όπου κυβερνούσαν την Ινδία.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι τα δικά σας παιδιά δεν θα πάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, γενικά τα παιδιά της τάξης ακόμα και της δικής μου. Βάζω και εμένα μέσα, για να είμαι ξεκάθαρος. Η κοινωνική μας τάξη στέλνει τα παιδιά της εκτός ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος από τα 14-15.

Οι γραφειοκράτες στο India House του Λονδίνου δεν θα πήγαιναν ποτέ τα παιδιά τους στο τεχνικό κολέγιο της Καλκούτας για να σπουδάσουν. Γιατί να στείλουν κονδύλια στο τεχνικό κολέγιο της Καλκούτας, ώστε να υπάρξει σοβαρή έρευνα και διδασκαλία; Έτσι το βλέπετε κι εσείς.

Ελάχιστες δαπάνες, λοιπόν, για τα παιδιά της ελληνικής Καλκούτας που πηγαίνουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ελάχιστη παιδεία, δίδακτρα για πρόσβαση ακόμα και σ’ αυτήν την ελάχιστη παιδεία, υποτυπώδης έρευνα μόνο στον βαθμό που βρίσκονται χορηγοί ή αυτά τα ανόητα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτή είναι η ουσία, αυτό είναι το περιτύλιγμα το οποίο εξηγεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σας, κυρία Κεραμέως.

Εγώ θεωρώ ότι είναι λάθος και απρεπές να σας χαρακτηρίζει η Αντιπολίτευση αποτυχημένη Υπουργό Παιδείας. Για εμένα, για το ΜέΡΑ25, είστε ένας κρίκος της αλυσίδας Σουφλιά-Σπηλιωτόπουλου-Διαμαντοπούλου-Γαβρόγλου. Κοινό στόχο είχε αυτή η μεταρρύθμιση όλου του μνημονιακού τόξου την πολιτική διαχείριση της απαξίωσης ενός δημόσιου πανεπιστημίου για το οποίο η άρχουσα τάξη δεν ενδιαφέρεται πια, γιατί τα παιδιά της δεν πηγαίνουν σ’ αυτό.»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!