Αναζητήστε τη στο νέο τεύχος του περιοδικού Μανδραγόρας.
«H Ελλάδα είναι μια καθολική και άγρια Πρέβεζα, δεν πάω πίσω ούτε συλλαβή από αυτό που λέω… εννοώ ακριβώς ότι είναι μια θανάσιμη υπαρκτική υπόθεση δίχως ελπίδα, παρά τα περί ΕΟΚ, το παιχνίδι της Μόσχας, παρά τους σοσιαλισμούς του Παπανδρέου και ούτω καθ’ εξής. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα απ’ αυτά που λένε οι εφημερίδες. Η Ελλάδα θα στρατοκρατηθεί και πάλι, ίσως όχι αύριο μεθαύριο αλλά θα συμβεί…». Τα λόγια είναι του Νίκου Καρούζου και περιέχονται σε μια συνέντευξη που εκείνος έδωσε το 1979 στα αδέλφια Απόστολο και Αριστείδη Γιαγιάννο.
Μετά από 32 χρόνια η συνέντευξη αυτή φιλοξενείται στις σελίδες του νέου τεύχους του Μανδραγόρα, πλαισιώνοντας ένα αφιέρωμα του περιοδικού στη μορφή και το έργο του ποιητή που περιλαμβάνει ανέκδοτα ποιήματα του Καρούζου, κείμενα των Απόστολου Γιαγιάννου, Μαρίας Γιαγιάννου, Μάνου Στεφανίδη και Κώστα Κρεμμύδα.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν με έργα τους και οι εικαστικοί Απόστολος Γιαγιάννος, Βασιλική Κοσκινιώτου, Γιώργος Ξένος, Γιάννης Σπυρόπουλος Μπαχ, Νίκος Γαβαλλάς, Α. Κυρούδη και Αχιλλέας Χρηστίδης. Στο ίδιο τεύχος θα βρείτε ένα ακόμη αφιέρωμα στην ποιήτρια Ρένα Χατζηδάκη και στο έργο της Κατάσταση πολιορκίας με εισαγωγή και επιμέλεια του Νίκου Χουρδάκη. Παρουσιάζονται: Ανθολόγιο ποιημάτων της Ρ.Χ. και μια εισήγησή της σε διεθνές συνέδριο μεταφρασμένη από τα αγγλικά με τίτλο Αθεϊσμός και ελληνική Ορθόδοξη πίστη: Μια θεμελιακή σύγκρουση στη σύγχρονη Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας.
Για την Κατάσταση πολιορκίας γράφουν οι: Νίκος Χουρδάκης, Ντόζης Βεντούρας, Ελένη Μπολιουδάκη και Κατερίνα Θεοδωράτου. Από τις υπόλοιπες σελίδες ξεχωρίσαμε τις προτάσεις ποιητικών αναγνώσεων, όπου ο Κώστας Κρεμμύδας ανθολογεί τον ποιητή Ιάσωνα Ιωαννίδη (1928-2010). Έναν αγωνιστή ποιητή ο οποίος στη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ και συνελήφθη ενώ ήταν ακόμα μαθητής της Ε΄ γυμνασίου. Έμεινε εξόριστος στη Σαμοθράκη, την Ικαρία και τη Μακρόνησο μέχρι το 1950.
Τον ίδιο χρόνο πήγε φαντάρος και τον ξανάστειλαν στη Μακρόνησο για τρία χρόνια. Μετά την απόλυσή του εργάστηκε ως πλασιέ και από το 1962 ως λογιστής. Στη Μακρόνησο γνωρίστηκε με τον Θανάση Κωσταβάρα, μέσω του οποίου συμμετείχε στις φιλολογικές Τετάρτες, στο οδοντιατρείο του ποιητή, μαζί με τους Μάρκο Mέσκο, Μάριο Mαρκίδη, Βύρωνα Λεοντάρη, Ζέφη Δαράκη, Θωμά Γκόρπα, Μάριο Χάκκα, την Αγγελική, μετέπειτα σύζυγο του Θανάση Κωσταβάρα κ.ά.
Συμπόσιο Ποίησης στην Πάτρα
Oλοκληρώνεται αύριο το 31ο Συμπόσιο Ποίησης που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Ιουνίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας με πυρήνα του το επίκαιρο θέμα της κρίσης. Μιας κρίσης που δεν ξεκίνησε τώρα και δεν είναι μόνο οικονομική, καθώς διατρέχει όλο το πολιτικοπολισμικό φάσμα. Το συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του δύο μορφών που πέθαναν μέσα στο 2011: του μεγάλου παιδαγωγού και κριτικού Ανδρέα Μπελεζίνη (1929-2011) και του «χαμηλόφωνου» ποιητή Δημήτρη Κατσαγάνη (1950-2011).
Το βασικό πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει 23 εισηγήσεις και ανακοινώσεις μελετητών, επιστημόνων, δημιουργών και ποιητών για τη ριζική σχέση της κρίσης (πολιτικής, κοινωνικής, πνευματικής και οντολογικής) με την ποίηση. Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας του στα ελληνικά γράμματα, το Συμπόσιο καθιερώνει από φέτος ετήσιο βραβείο καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή, που εκδόθηκε τον αμέσως προηγούμενο χρόνο της διεξαγωγής του Συμποσίου. Η απονομή θα γίνει αύριο το μεσημέρι.