Δημοψήφισμα και ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ένα σημαντικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος θα γίνει στην Τουρκία στις 12 Σεπτεμβρίου.
Το κεμαλικό κατεστημένο βλέπει -όσο περνά ο καιρός- να χάνει τη δύναμη που είχε και υποχρεώνεται σε συμβιβασμούς με τον Ερντογάν και την πολιτική που έχει χαράξει αυτό το ανερχόμενο μπλοκ εξουσίας. Μοχλός αλλά και αντανάκλαση του νέου προσανατολισμού είναι, ασφαλώς, η εξωτερική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση Ερντογάν και που κωδικά έχει ονομαστεί «δόγμα Νταβούτογλου». Μια πλευρά αυτού του δόγματος αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φυσικά το ζήτημα του Αιγαίου. Μέσα στη γιορταστική ατμόσφαιρα των αγώνων μπάσκετ στην Τουρκία, πλάι-πλάι ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος ο Νταβούτογλου παρακολούθησαν τον αγώνα των δύο εθνικών ομάδων και έκαναν και δηλώσεις.
Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Τουρκία θα αποσύρει το casus belli για το Αιγαίο. Δηλαδή, θα άρει την εξουσιοδότηση που έχει δώσει το τούρκικο Κοινοβούλιο προς την κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο κατά της Ελλάδας, αν αυτή προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια (όπως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει).
Ο Νταβούτογλου έσπευσε να διευκρινίσει όταν ρωτήθηκε σχετικά: Πρώτον αυτά τα θέματα είναι απόρρητα και δεν μπορεί να γίνονται μέσω δηλώσεων και δεύτερον, η Τουρκία δεν προχωρά σε κινήσεις αν δεν υπάρξουν αμοιβαία βήματα και από τις δύο πλευρές, άρα κάτι τις πρέπει να δώσει και η Ελλάδα… Όποιος διαβάσει το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου Το στρατηγικό βάθος, θα διαπιστώσει πως το Αιγαίο και ο έλεγχος των θαλασσών έχει τεράστιο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία και δεν πρόκειται να «παραιτηθεί» από την πολιτική της.
Βέβαια, υπάρχει και η άμεση πολιτική πλευρά: Λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε -χωρίς εσωτερικό κόστος- να πάρει η τουρκική κυβέρνηση μια απόφαση άρσης του casus belli.
Τα θέματα αυτά, σύντομα, θα τεθούν με πιο απτό και ρεαλιστικό τρόπο και θα δοκιμαστούν πολιτικοί και πολιτικές…